• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    VOY
    VOY --- ---
    SUCHRE: A jak se udrzujes "accountable", abys to opravdu kazdy den delal? Mas na to nejaky mechanismus?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HOWKING: Jak pro tebe fungoval ten zlom? Ciste jako zpomaleni (ta sama vec trva dyl), nebo vylozene “snizeni rozsahu” (neschopnost naucit se nad urcitou subjektivni slozitost)?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Dělám full remote a když jsem ted hledal byt, tak jsem trval na 3+1 abych měl dedikovanou pracovnu a nerusila mě manželka :-D nebo já ji.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Proto nejvic prace udelam mezi pul sedmou a devatou rano. Pak uz si s nekyn pisu, volam nebo mame meeting, takze az do odpoledne neni moznost se do neceho slozitejsiho pustit
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DEEFHA: já toho nejvíc udělám právě když je kolegyně s kolegou pryč. Zavřu dveře, pustím si hudbu a pracuju. Telefony nezvedám a mám svatej pokoj bez rušení.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    TOOMIX: Kancelář jen pro sebe jsem měl v předchozím zaměstnání dva poslední roky. A celkem regulerně mi z toho jeblo :-D Teď sedím už pět let v nepříliš zaplněném openspace a nemůžu si stěžovat. Pravda, je to hlavně kvůli tomu, že tam jsem jen dvakrát týdně a zbytek HO... Ale stejně. Vlastní kancl už nikdy!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Ke čtyřicítce se zatím ještě blížím, ale budeme se v červenci stěhovat do nových kanceláří v rámci budovy a já se tak těším!

Jsem tu 12 let - 3 roky jsem seděl v openspace pro 16 lidí, pak jsem 3 roky seděl v pidikanclu ve dvou, následně 4 roky ve větším pro 4 lidi a teď poslední 2 roky sedíme ve třech na 18 m2. Kolegové mi osobně nevadí, ale jak jsem starší, tak mě furt něco ruší - tady jde někdo za kolegou, támhle jde kolegyně na záchod, tomuhle zvoní telefon a mone soustředění se limitně blíží nule.

Takže nově budu mít jako šéf kancelář o velikosti 21 m2 jenom pro sebe.

A navíc budeme na jiném patře než zbytek firmy, takže absolutní klid na práci bez neustálého vyrušování.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: a neni to jedno? Byli by hloupi, kdyby AI nevyuzivali vubec, ne?
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: jenže ono to negenerovalo AI jako Artificial Intelligence , ale spíš AI jako Army of Ind(ian)s
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: To rozhodně máme. Ale většina z tasks mi přijde jako dobrovolná. Tak přemýšlím proč je preferuji před vnímáním reality. Většina z nich se zabývá tim jak přežít a mít co největší blahobyt. Možná za to může fakt, že naše prostředí nás fyzicky neohrožuje tak, jako bychom byli v jungli. A hrozby se vyvíjí déle a skrytě. Může být těžké odhalit intriky na pracovišti kde se vás chce někdo zbavit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CERMI_FOX: Yup :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NAVARA: mě to kdysi zaujalo, když mi, ještě v době, kdy jsem brýle nenosil, ale již potřeboval, je půjčil kolega a mě to přišlo jako šílená magie :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CERMI_FOX: Oční doktor mi to vysvětloval odcházením tyčinek v oku a že bude hůř :) Což samo nutně neznamená, že tam není i efekt clony, tak dalece jsem to neřešil.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NAVARA: imho princip těch děrovaných brýlí nespočítá v tom, že by mozek nebo cokoliv stíhal menší množství vjemů, ale je to podobný efekt jako když si na foťáku šteluju clonu - když se zacloní hodně, tak se zvyšuje hloubka ostrosti, neboli méně záleží na tom, jak dobře umí oko ostřit. Teoreticky, pokud by díra byla super malá, netřeba ostřit vůbec, ale samozřejmě taky vniká velmi málo světla :) Jde si to zkusit třeba s takovým tím pinhole objektivem, což je prostě jen folie s dírkou od špendlíku (lze snadno vyrobit na 3d tiskárně, dírka se pak udělá do alobalu). Takový objektiv nemá žádnou čočku a přesto fotí relativně ostře (samozřejmě má málo světla, tak fotky jsou nic moc)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Jako oproti děckům máme kotel "background tasks" jako co bude večer k jídlu a co všechno musíme udělat aby skutečně bylo; že potřebujeme mindfulness abychom si všimli, že na nás prší
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: ale jinak asi ano. Hráči fps her končí kariéru před 25 lety cca.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: není ta rychlost vnímání spíše o prioritizaci a potřebách? Čas je prý rychlý podle toho na které straně záchodovych dveří zrovna jsi.
    PES
    PES --- ---
    NAVARA: jj, v mládí máš neuronovou síť "overclocked" a na stáří pak "underclocked" (akorát se to dohání natrénovanými vzory a automatickými reakcemi a naučeným lepším zpracováním jen těch důležitých věcí, které v mládí ještě nejsou vybudovány, takže to nevypadá tak tristně)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    To je pořád ten stejný efekt - to že se nám zdá čas plynout rychleji je zase tím pomalu odumírajícím mozkem, který "pracuje na nižší frekvenci" a už tolik podnětů nezvládá zpracovat :)
    Jako děcko jsi vnímal a stíhal vyhodnocovat všechny frames, dneska už zahazuješ ty kterým nedáš prioritu.

Ostatně, je to podobně i třeba se zrakem - kdo máte brýle na čtení, tak můžete zkusit nasadit takové ty děrované (nedioptrické) - tím, že snížíte množství vjemů najednou jste opět schopni vnímat obsah knihu nerozmazaně.

JARDABEREZA: Add. neuro - vím, že výzkum probíhá, ale ne jestli už jsme došli k něčemu použitelnému, např. jestli můžeme nějakými metodami tu neurogenezi povzbuzovat.
    JORGES
    JORGES --- ---
    Já tedy pozoruji snížení množství dostupné energie. 8h bez přestávek už kódovat nezvládnu, aniž bych pak nebyl úplně vyflusanej. Docela dobře mi fungují předepsané pauzy v rámci pomodoro režimu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam