• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SATAI
    SATAI --- ---
    AMBIENTIUM: a bude to nad velkými daty a zapíše se to do blockchainu ;-)

2030 už bude nějaký nový buzzword a "AI" se bude používat tam, kde to bude nějak dávat smysl
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    KLEINZACH: Zalezi na implementaci, treba u CEZ (tusim, ze Distribuce, uz si to nepamatuju) maji velmi slusne nastavenyho voice asistenta od ElevenLabs, kterej mi fakt dokazal poradit.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KLEINZACH: já si myslel, že chatboti jsou přecenovaní. Než jsem reklamoval letenku u Kiwi.com Můj problém byl o jeden nebo dva odstavce delší, než zvládla technická podpora pochopit. Takže jsem poslal vysvětlující doplnění, jenže to si přečetl úplně jiný člověk co to zase nepochopil, tak jsem to zase doplnil, to si přečetl zase jiný člověk co to nepochopil, tak jsem to doplnil a zase to šlo jinam. LLM zvládne konxtové okno o tisících slovech a umí s ním pracovat hned.

Navíc je šance tak 50:50, že podpora tam stejně copy/pastuje jenom texty z jejich skritpu a reálně s vámi žádnou konverzaci nemá. No nakonec jsem se na třetí pokus dovolal na česku podporu, kde to slečna pochopila na první pokus a udělala to co mi asiati říkali, že je nemožné. Takže u textové podpory někdy LLM vyjde líp pokud mají špatnou podporu. U volání je člověk lepší snad vždy.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    trochu tangenta - ale jestli me neco vytaci tak jsou to virtualni asistenti u vodafonu a podobne.
    nechci se s tema vecma vubec bavit. napr vcera volam do zasilkovny, pred prepnutim na operatora to mam rict tydle elektronicky demenci. samozrejme ze vim, jak to dopadne, ale presto ji svuj problem kratce popisu. ja o voze, ona o koze. zakricim na ni ze je krava, ona me prepoji k operatorovi. to zafungovalo lip nez sem cekal :)

moje oblibena strategie na tydle roboty je, ze delam dementa s vadou reci. funguje to spolehlive jako zkratka k operatorovi.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    SUCHRE: co přesně je k výsměchu na tvrzení, že veškerá práce IT departmentu bude zahrnovat využití AI. Snad jen to, že k tomu nedojde v roce 2030 ale
    2026 nebo 27 :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MARASAN: Špagety kod? Místo opravy jednoho znamenénka to přidá 100 řádků nového kodu? A nová AI se bude učit na tom špagety kodu? To budou výzvy :-) Ale je otázka co všechno bude potřeba programovat a co zvládnou generické modely v základu. Měl bych programovat retušovací aplikaci a zabývat se blending mody a dynamikou štětců, když do generického modelu např. Qwen jenom napíšu co chci změnit a udělá to? Zahlédl jsem někde, že už je nějaká studie, jak předikovat halucinace a vypočítat pravděpodobnost správně odpovědi a pod určitou hranicí ty odpovědi zahodit anebo říct, že neví.

Jinak vzpoměl jsem si jak v jedné firmě používali entity framework, aby jim udělal SQL dotazy. Ale bylo to nějaké pomalé... tak se na ně podívali a našli SQL dotaz na několik obrazovek, kde bylo asi 60 joinů :-D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QWWERTY: četla jsem AI-assisted trolling a nedivila se
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ja osobne teda su zvedavej na kumulaci chyb zretezenych AI agentu a jak se k tehle automatizaci, nebo spis "automatizaci",l postavi. Clanky o tomhle problemu byly tu nebo v AI klubu vedle.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: s/felat/delat/ ;-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SUCHRE: netvrdi, ze IT jobs zmizi, ale ze budou felat vic veci s pomoci AI. Jen zminuji snizovani poctu junior IT jobs, coz teda nerusim , jak se promitne do naslednych seniornich pozic.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SUCHRE: aby jsi se nakonec nedivil. napr. vcera sel okolo Network Support AVP vedlejich tymu, ktere maji na starost od layer1 pres voip po 5G SA NFVs
    kdyz jsme mu s kolegou rekli, ze se v nasem tymu starame o automatizace, tak jeho prvni dotaz byl, jestli mame AI-assisted tooling
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Clanek ulozit a v roce 2030 se jim vysmat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Gartner believes that by 2030, all work performed by an IT department will involve the use of AI. That’s a progression from the 81 percent of IT work that’s done today without any use of AI, per Mullery.

By 2030, not only will all IT work rely on AI, but much of it will be performed by bots without the help of humans, Gartner’s analysts said. They predicted that in five years, 25 percent of IT work will be totally performed by bots, while 75 percent of IT workloads will be performed by humans with the help of AI.

AI will consume all of IT by 2030—but not all IT jobs, Gartner says - Ars Technica
    https://arstechnica.com/information-technology/2025/09/no-ai-jobs-bloodbath-as-ai-permeates-all-it-work-over-the-next-5-years/
    JORGES
    JORGES --- ---
    KLEINZACH: Z toho jsme se učili na FELu! Co si pamatuji, jsou tam klasické algoritmy, A*, prohledávání do šířky/hloubky, minmax atp. Podle mě stále relevantní, byť je otázkou, zda nejsou na webu už volně k mání kvalitnější zdroje.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    tridim bordely a mam tu
    Umělá inteligence (1) - Vladimír Mařík,Olga Štěpánková,Jiří Lažanský | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/umela-inteligence-1-67501
    Umělá inteligence (2) - Vladimír Mařík,Olga Štěpánková,Jiří Lažanský,kolektiv autorů | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/umela-inteligence-2-68090

netusite - je to jeste relevantni? chcete to pripadne nekdo?
    (za me: mozna jsou tam relevantni informace, ale hrozne spatne se to cte. ciste jako ucebnice mi to prijde dost spatny)
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    Ja se vam musim pochlubit, jak jsem si dneska zavajboval...

telnet interlace.cz 888
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Pobavilo: https://newsletter.pragmaticengineer.com/i/172584839/ai-engineering-trends

"Nemusíte mít strach z AI, většina je stejně schovaná za REST API a pokud ho voláte, gratulace, splnili jste požadavky na AI Engineera (z pohledu vypsaných pozic)" :-D :-D
    BESH
    BESH --- ---
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    JARDABEREZA: mozna Google ceka, az jim to pocitadlo dluhu pretece do minusu a penize jim vrati
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: "Používáme nástroj natrénovaný na čemsi; předstíráme, že nevíme na čem a že to napirátili, nic nevíme, my nic nevěděli, my muzikanti [páč takhle je to nejlevnější]"

tiniest_violin.conf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam