• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PES: Aspoň nic nerozbijou :e
    PES
    PES --- ---
    NAVARA: ...a pak se Ti to hi-tech řešení zesere a nepřihlásí se nikdo nikam, už nikdy (ani administrátoři) 🤣🤣🤣
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pff, hesla ať rotuje za full random nějaký pam solution včetně dependencies, to přeci nemá muset dělat člověk… takhle bychom to s tou automatizací daleko nedotáhli!
    NAZARETSKY
    NAZARETSKY --- ---
    MUXX: SAP uměl maximálně 8 znaků a z nějakého důvodu to Němci nemohli fixnout a začal to být problém, tak se právě vymyslely ty hesla která musí obsahvat todleco a támhlecto, aby se zvětšil prostor a hackerům ztížilo prolamování - ostatně nevím, jestli to dodnes opravili. Pitomý je, že bez znalosti důvodu se tahle praktika rozlezla do všech možnejch systémů. (Kpt. Zřejmý pak dodává, že z matematického pohledu neni důvod tam mít nesmyslné znaky, stačí, když bude heslo dostatečně douhé - s každým dalším znakem roste ten prostor rychleji, než přidávání soeciálů do menší délky.)
    Dodám jen, že vtipnej je okamžik, když máte v heslu tabulátor. To vám ledasjakej klient (např. PUTTY na woknech) nezkousne :)
    MUXX
    MUXX --- ---
    MARASAN: Podibna zkusenost. Kdyz seznam pozadavku na to co v hesle nesmi byt je delsi, nez co tam muze byt, tak jsou to zpravidla nemci.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    QWWERTY: Mi pripomina jak jsem takhle nekam generoval heslo nekdy v drevnich dobach, a cut'n'pastoval jsem to z terminalu. No zkopiroval jsem to i s newlinem, kterej to zrejme sezralo, a pak se strasne divil, ze se mi nejde zpatky prihlasit. Uz si nevzpominam, jak jsem prisel na to s tim newlinem, bud to heslo beztak ukladali v cleartextu a slo si ho nechat zaslat (jak rikam, drevni doby), nebo jsem toho dosahl nejak editaci toho input boxu na heslo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    QWWERTY: ja zazil, ze zmena hesla pres web sezrala cokoliv a heslo pak nejelo z API klienta. Na hotlajne jsem se pak dozvedel, ze v hesle nemuzou byt zadny specialni znaky. Němci.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    mych pet centu

docela by me zajimalo, zda se nedavna "stara" na VZP netykala i vyvoje jejich systemu https://dusevnizdravi.vzp.cz/

aneb

* heslo tam je k dispozici v plain textu a jeho zmena probiha zmenou toho fieldu (ani nema nastaveny typ password)
    * kdyz zadate RC klienta vzp, tak se dostanete k prehledu jeho prispevku za terapii za aktualni rok u jinych terapeutu - jakoze spravne by stacilo videt, ze uz jich letos vycerpal X za XYZ penez

QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: zatim nejhorsi system co jsem potkal, tak mel maximum 16 a libovolne dlouhe heslo uzivateli orizl, aniz by mu to rekl
    takze ja jsem vygeneroval 20 char heslo, vlozil ho tam, heslo zmeneno a stejne se neslo prihlasit
    az kdyz me napadlo vlozit heslo a odmazat posledni 4 znaky, tak me to prihlasilo
    MUXX
    MUXX --- ---
    NAZARETSKY: to vypada ze tam je pokazde jine reseni.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QWWERTY: a nezapomeň na systémy, které sice vyžadují konkrétní spec znaky, ale taky mají maximální délku hesla třeba na 14 znaků :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Mě vždycky baví jak chtějí čísla, velký malý znaky, speciální znaky a pak jenom... e. eé... moc dlouhý, musí to mít méně než 12 znaků :-D Občas i pod deset :-D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAZARETSKY: jeste vtipnejsi je, kdyz pouzivas password generator a cilovy system ti rekne, ze akceptuje jenom par vybranych specialnich znamku
    a pak se dozvis, ze v ramci bezpecnosti ma password field zakazane vkladani textu, takze misto opisovani random pismen nakonec skoncis u predictable stringu, ktery zacina velkym pismenem a konci obligatnim "123!"
    NAZARETSKY
    NAZARETSKY --- ---
    MLEKAR_STEIN: Já se dostal až k pravidlu 16. Neakceptuje to žádný z tahů co jsem vymyslel já, nebo šachové enginy, by mne zajímalo jaké je správné řešení.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    JANFROG: neznal jsem a skončil u worldle :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    NAZARETSKY: Ze ty jsi nikdy nehral https://neal.fun/password-game/ ? :-)
    NAZARETSKY
    NAZARETSKY --- ---
    Nevim kam s tím, do vegety to asi není, obecný programovací klub jsem nenašel a na lampárnu to mam daleko, tak si ulevím zde.
    Jdu si měnit heslo do systému, který používám tak jednou za měsíc, důležitost ochrany takřka mizivá. Nejdřív se dozvím, že heslo nesmí být stejné jako 13 předchozích. Ok, myslel jsem si to, zadám tedy jiné. Dostanu chybu, že tam musím mít alespoň jedno malé a jedno velké písmenko. Opravím, dozvím se, že tam také musí být číslice. Opravím a systém mi prozradí, že také vyžaduje speciální znak. Vzteklej odolávám myšlence zadat heslo: ;Drop table _user;, opravím tedy heslo i na tento požadavek a dozvím se, že heslo nesmí začínat speciálním znakem. Jako zažil jsem ledasco, ale tohle překonává i heslo do SAPu.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    no toto!

In June 2018 Steve Gibson alleged in his weekly podcast "Security Now!", that Norton's Disk Doctor was not created by Norton but instead was reverse engineered from his ubiquitous SpinRite software without permission or attribution. This, he says, occurred after he refused to accept Peter Norton's bid to purchase SpinRite from him. He claimed proof in that random numbers he generated for BIOS compatibility checks were left unchanged in Disk Doctor, presumably because Norton's software engineers didn't know their purpose. He also alleged that Norton eventually abandoned Disk Doctor because they didn't understand how it worked, and therefore couldn't support its users.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Norton_Utilities
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Nebo ho provazi nejaka historka.

Si vem https://kennethreitz.org/ . Na papire skvelej clovek, autor nekolika popularnich knihoven a csechno. Akorat mel nejaky psychicky problemy, neco udelal na konferencich a je vycancellovanej. A to tak te proste nemuze najit praci roky a pravidelne pise do mailing listu jestli by mu nekdo nemoh poskat penize pac je proste fakt na nule.

Jeden z dusledku sesitovanyho sveta, co nezapomina…
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Pokud nábor dělá nějaký programátor, tak snad ano. HR z toho bude spíše otrávené, že s ním stráví více času, než to všechno najdou/přečtou :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam