• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    E2E4: fair enough. Those are the rules.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KERRAY: to ti ale nepomůže.

jakmile z tý platformy bude dělat někdo nějakou opravdu ilegální činnost, tak najdou podle IP adresy provozovatel a pokud nebude platforma spolupracovat.(typu nebude mít žádný logy :) ), tak ji zabaví/vypnou celou..
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    E2E4: Treba k8s nepouzivam :-) Jedu v zasade RouterOS + Debian, zadnej docker k8s apod, image si delam rucne (skriptama) od nuly (debootstrap a pak do toho co je potreba). Vcetne imagu co bezi na realnem zeleze.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    E2E4: proto to potřebuje bejt utopický - opensource, ale jen pro členy spolku, kterej má nějaký pravidla a hodnoty, a ty jsou i součástí promptů... OrganizationAsCode (sorry, mluví ze mě AI horečka 😅)
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: už celkem nevybíravě chtějí moje data (tlak na OneDrive), už mi chtějí vnutit šmíráka (ještě většího než do teď) do systému (Recall) a nakonec mi tam budou chtít vnutit k tomu šmírákovi ještě "vědomí" (agentic)...

Jako už jsem za 3/4 cesty ke komplet non-M$
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PES: jen pockej, mrkvosoft ti to da sezrat at chces nebo nechces ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JANFROG: víceméně? třeba k8s mají security support jen rok, a pak musíš ručně updatovat, což je může rozbít ne?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: jako jo, neco vyresi unattended updates, popr. rolling upgrades na novou verzi kontejneru
    ....ale kdo ma porad sledovat CVE, aktivni zero-days, ktere kusy pouzivane konfigurace prestaly byt povazovany za bezpecne, a doufat, ze novy release nerozbil zadny kus funkcionality, ktery zrovna pouzivam
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: já se děsím, když slyším či čtu "agentický (operační) systém"...
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    RUDOLF: Ne, ze zásadní nedůvěry k tomu že tu cizí službu někdo nehackne a/nebo nezavře krám.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: no, tady vidím riziko, že to někdo začne používat pro kriminální ucely a sestřelí celou platformu, resp to platforma kvůli tomu zabalí..

to je ostatně riziko všech těchdle protisystemovych platforem..
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ANT_39: Mě spíš děsí AI agenti. V okamžiku, kdy pro dosažení svých cílů začnou používat hacky a reinterpretovat svoje vlastní zadání. Např. když se nalogují někam do administrace něčeho.

A pár dní zpátky jsem si říkal, že by nemuselo dát skoro žádnou práci udělat AI agenta, který bude donekonečna hledat telefoní čísla ruských úřadů a pak je bude vyplňovat do formulářů ruských firem typu: "dejte nám číslo a zavoláme vám později". A pro ověření by mohl použít 10minute mail, pokud je třeba. Něco takového by neprogramátor mohl klidně zvládnout i za 2 hodiny ne?

A když jsem zkoušel něco vyhledávat tak si minule AI agent stěžoval, že mu obsah zakrývá reklama a musí se nějak proklikat zkrz :-D
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    PES: Jen teda bych rad rekl, ze o tom osobne nic nevim, jen tusim, jak tak v prumeru lidi fungujou. Takovy to, lepsi promotion v hrsti nezli bezpecnej system na strese.
    PES
    PES --- ---
    ANT_39: Bohužel...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    PES: > nedostane nikam k ničemu kritickému
    Mam obavu, ze tahle lod uz odplula a je nekde v dali za obzorem.
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: což je de-facto jen varianta mé představy jak by to mělo dopadnout...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Spíš bych si představil, že taková produkce musí projít nějakým auditem, kde auditor ponese nějakou zodpovědnost. A samozřejmě čím větší sračka, tím dražší audit. A v některých případech bude možná tak drahý, že bude levnější to napsat znovu. :-D :-/
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    QWWERTY: Moje zkusenost je teda docela opacna. Nastavit to je voser, ale kdyz uz to jede, tak to jede vicemene samo.
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: Pak musíš zajistit, že se tahle AI produkce nedostane nikam k ničemu kritickému (a drakonické tresty, pokud by to bylo porušeno, aby se to prostě nevyplatilo ani zkoušet).
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Ty to bereš z korporátního pohledu. Ale vezmi si třeba menšího autobusového dopravce ve španělsku. Řekněme, že mají 20-30 autobusů. Jejich aplikace je nahovno už dnes aniž by se jí dotklo AI :-D Nemůžeš si tam nic objednat lístek stejně musíš koupit v autobuse. Ale když ta aplikace zrovna funguje, dozvíš se odkud a kam můžeš jet v kolik hodin. Tyhle menší firmy nebo neziskové projekty nemají moc co ztratit. Nemají pořádný software kvůli rozpočtu. Problém bude až okamžik, kdy budou ukládat osobní data, která budou zdrhat.

Co se týče fintech, tam asi nějaké normy vzniknou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam