• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Rezac tou dobou imho hlavne prodaval pocit, ze jsi v rukach nekoho, kdo tomu rozumi :)

Coz neni kritika, a svoji cenovku to ma.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ja teda jedu taky to ai asisted
    pouzivam goland (IDE od jetbrains nad golangem) a ai agentem od jetbrains.
    A vesmes postupuji tak ze vzdy nejdrive mu zadam zadani jako ASK a zeptam se ho jake mam moznosti a na co si dat pozor a jestli sem pri navrhu na neco nezapomel. vetisnou mi dva try navrhy jak danou vec resit, a kdyz sem s navrhem spokojny, tak uz mu dam CODE ze implementuj to reseni 1 nebo 2.
    Pak se jeste hraji s kodem, a nakonec to cele kdyz delam merge request projdu ocima a jeste delam nejake drobne zmeny.

Zjisitl sem ze kdyz mu dam rovnou CODE tak ne vzdy je to presne to co sme po nem chtel.
    Ja se na to koukam jako na rutinu. a co je rutina at dela on, proc neco co uz velice podobne v kodu nekde mam mel prepisovat kdyz je to rutina.
    Za mne je nejdulezitejsi navrh ale i s tim mi muze pomoct.
    jednotlive funkce dela skoro vzdy spravne a dokonce se od nej i ucim ze nektere veci se daji delat elegantneji.
    kazdopadne budoucnost tam speje, a proto dulezite je vedte jak mu zadavat praci a jak mu to dobre a spravne popsat.
    a nestydim se za to ze pracuji s ai. ucim se a zlepsuji se, sefove sou spokojeni.. a ono golang sam o sobe je docela jednoduchej jazyk velka vyhoda je ze je typovanej, takze kdyz je tam fakt chyba tak to ani nespustim...
    ale do duchodu jeste nejakych 15 let, uvidime co za tu dobu bude...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMX: ale i tam je riziko - "automation paradox". časem zjistis, že některý věci není třeba kontrolovat, protože je AI dává správně, typu že nedělá chyby umoznujici nějakou injection na untrusted vstupu .. tak na to začneš spoléhat, přestaneš to postupně kontrolovat, až jednou to správně neudělá.. :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JIMX: No ten článek pokukazuje na to, když se web dělá na míru. Na míru grafika, na míru se koduje, integuje do CMS atd. I ve své době ten článek zvedl nejedno vývojářské obočí :-D Pravda byla taková, že wordpress je zdarma, hromada pluginů taky a najdeš plugin na cokoliv si vzpomeneš, nebo jsou výdaje v menších tisícovkách. A pořád takový dobře upravený/pozměněný web z šablony na wordpressu nabídl stejné nebo lepší obchodní výsledky za méně peněz.

A on to Řezáč bere víc ze široka. Programování je jenom jedna z činností co je třeba provést. A to je práce pro víc lidí. Jestli se podílíš na špatných nebo dobrých webech, to je spíš dotaz na někoho kdo dělá analytiku webu a vidí do plnění obchodních cílů.
    JIMX
    JIMX --- ---
    E2E4: aha, zase jsem chytřejší ... takže vibecoding já vůbec nedělám, já dělam AI assisted a to mi přijde jako docela dobrá varianta :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMX: vibe coding je název pro to, že to nikdo nekontroluje

The developer does not review or edit the code, but solely uses tools and execution results to evaluate it and asks the LLM for improvements. Unlike traditional AI-assisted coding or pair programming, the human developer avoids examination of the code, accepts AI-suggested completions without human review, and focuses more on iterative experimentation than on code correctness or structure.

(wiki)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JIMX: Musí procházet testy a občas na ten kód kouknu
    JIMX
    JIMX --- ---
    KOLCON: A kontroluješ po něm kód nebo jenom výsledek?
    JIMX
    JIMX --- ---
    JARDABEREZA: Před 12 lety web pod 100k nešel, takže s dnešními cenama spíš tak 200k ... to dělám asi špatný weby, protože k tyhle cenovce se zdaleka ani neblížím ... zespoda ... :-(
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JIMX: Používám a jsem smireny že bude brzo psát veškerý kód
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JIMX: No pokud ten webař dělal pouze webové prezentace pro malé firmy, které neměli žádné zvláštní funkce, takový člověk opravdu mohl mít problém. Nebo si těch zakázek musel shánět více.

Myslím, že 12 let zpět měl Jan Řezáč s tímhle pravdu: https://rostecky.cz/jan-rezac-pod-100-tisic-korun-se-neda-kvalitni-web-vytvorit-t12421

Kdo chce dneska jednoduchý web, může si ho naklikat. Pořád to chce nějakou odbornost, ale je to jinde. Pak jsou samozřejmě složité weby, kde si tím už člověk nevystačí.

A myslím, že vibe-koding se přiblíží k něčemu podobnému. Na něco to půjde aplikovat a na něco ne.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    CERMI_FOX: Will see...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JANFROG: tesarina je super, jen kde brat projekty .... :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NAVARA: pri dostatecne vysokem pohledu je vsechno, krom hesla, jem fancy nazev pro private/public key pair :-)
    Tady ale jde o ten ekosystem okolo a zpusob, jak se mezi sebou overuje kompl, co nekam chce, a jinej kompl/mobil, co ma na sobe ten passkey nahrany. Oboji samozrejme muze byt ten samy device, ale hezky je, ze nemusi - passkey na mobilu muzu pouzit jako phoshing resistant auth metodu u libovolnyho komplu. Spis je to takovej sw yubikey
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Nekde sem to videl rozdeleny jako vibe coding a vibe engineering, a dava mi to tak smysl
    JIMX
    JIMX --- ---
    JARDABEREZA: Takže něco podobnýho jakože webari nebudou mít co žrát, protože studentik ten web nějak zpatla copy-pastem z kusu kódů z internetu bez hlubší znalosti za zlomek ceny ... což se nestalo ... nebo aspoň ne v masovém měřítku.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JIMX: Já třeba beru programování jako zdroj obživy a kladu důraz na profesionalismus. A profesionál dostane zadaní s různými kriterií (např. bezpečnost, rychlost, logika, testy,...), řekne kdy to bude hotové a přesně podle toho to všecho pak udělá. Pokaždé. Pokud tohle vibe-kodéři umí, tak za mě ok. Ale nemyslím si, že tam ještě jsme. Ale co není teď může být za pár let.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JIMX: Co tak koukam kolem v mem oboru tak je to netema. Ve smyslu, "Let kids play, we have work to do." :-) Takze na jdu s davem a zaroven se ucim tesarine.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Jak to máte se současným hype ohledně Vibecodingu? Já to jako dlouholetý písař kódu úplně neztracuju a celkem často i využívám, když mi přijde, že AI bude rychlejší a pohodlnější (hlavně, když bych musel něco hledat v dokumentaci). Ale vždycky veškerý kód, který vygeneruje procházím, kontroluji a případně upravuji podle "mého osobního" nastavení. Takže v důsledku vím, co ten kód kde a jak dělá ... což mi přijde, že u těch vibe-coderů už vůbec není a když to nedělá to, co chtějí, tak jenom upravují prompt, místo toho, aby se ponořili do kódu, pochopili ho a zjistili, proč to nefunguje ...

Teď jsem nicméně postavenej před úkol, kdy do jedné aplikace budeme nějakým způsobem implementovat AI (tj. AI bude mít k dispozici nějaká data z té aplikace a přes uživatelem zadaný prompt se bude generovat nějaký JSON, který se bude zpátky importovat do aplikace ... a mám z toho takovej divnej pocit, jakože nebudu vědět, co se tam přesně děje ...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Takovehle komentare mi vzdy zlepsi den:

# ... if I'm running GDB over an SSH tunnel talking to a
    # portmaster in California talking to an ancient 68k board running
    # a crummy ROM monitor (a situation I can only wish were
    # hypothetical), then...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam