• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Vidím to jako dobrou příležitost k nákupu. Vzal jsem akcie Atlasianu a uvidím jestli klesne SAP ještě víc nebo něco dalšího.
    PES
    PES --- ---
    VOY: Snad ne, ale když vidím pro kolik oblastí je to 'disruptive', tak mít někde v akciích hodně zainvestováno ve fondech - bojím , bojím 🫣
    VOY
    VOY --- ---
    PES: Tak to snad neni otazka jestli, ale kdy, ne?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: moc pěkné, pár COBOListů a spousty investorů/akcionářů nebudou mít co žrát 🤣🤣🤣

Aby další světová ekonomická krize nebyla nazývaná Krizí nástupu AI...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Hey, COBOL!

IBM Plunges After Anthropic's Latest Update Takes On COBOL | ZeroHedge
    https://www.zerohedge.com/markets/ibm-plunges-after-anthropics-latest-update-takes-cobol
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VONTRIX: Nejspis jo, ale aspon u me nebylo na vyber a je otazka na Kolcona jestli on mel. Ja jenom rikam ze sem to pouzival a na problem sem nenarazil, a ze je to jinej use case.

Protoze jak pise Jarda, pokud ses subdodavatel, tak je to jasny, ale pokud by se misto me objevilo v org chartu Almad LLC, sem si jistej ze by to vzbudilo vicero otazek :)
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    ALMAD: Pokud je naprimo 2x lepe placene, tak neni co resit.
    Otevrit si LLC ve Wyomingu - cena 500USD a vse se da na dalku.
    Otevrit si v Estonsku ou - jedna cesta do Tallinnu a cenove kolem 2000 USD.

Mit v CR OSVC.

A pak jen resis kam tecou penize US firme (tu pro kterou pracujes) fakturuje estonska ou - tak podle potreby fakturuje tve LLC, ktera pak plati faktury ceskeho OSVC. (firma -> ou -> llc -> osvc)
    Neni to prani penez, protoze estonska ou neplati zadne dane, pokud si nevyplacis dividenda a zisk nechavas ve firme, LLC neplati dane v US, ale pass thru v CR a pokud vetsinou fakturujes na OSVC (pausalni naklady), tak platis radne dane v CR jako OSVC, maly podil z LLC jako fyzicka osoba prijem a estonske ou - nic, kdyz zisk nechavas ve firme.

Ano chvili to trva nez to nastavis, musis do toho neco dat, ale pokud se bavime o prijmu 15.000+ USD mesicne, vs 6.000 USD (v agenture), tak mas setup za mesic splaceny. A mas flexibilitu do budoucna. Penize se stosuji v estonske ou na horsi casy, kdy treba nemas projekty, tak si dal jako OSVC vyplacis faktury (takze ne dividendy). V pripade, ze mas EU kontrakt, tak otocis flow na firma -> LLC -> ou -> OSVC.

Jak pisu neni to zadne kraceni dani, platis vse co mas v CR podle zakona. Jen mas flexibilitu a neplatis dane hned ze zisku, ale kumulujes v ou na horsi casy.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HOWKING: a kdyby použil Claude code, to by teprv koukal. ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Vibe Coding: Přes 25 let dělám weby, ale poslední dva měsíce úplně jinak
    https://www.vzhurudolu.cz/prirucka/vibe-coding
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MICRO: To s tim dusevnim vlastnictvim je podle vseho co o tom vim pravda a potencielne dost pruser—pro tu firmu a ne pro me, takze jsem ochoten to riziko nest :)
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    ALMAD: jen doplním, že pobobočku tu principielně mít nemusí, ale musí tu odvádět soc a zdrav a umět navigovat v hellscape českého zákoníku práce. To za ně může řešit i šikovná advokátní kancelář, kterou si ale taky musí najít a zaplatit (moje osobní zkušenost z c.a. 2015). EOR se na tohle specializují, více či méně úspěšně.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ALMAD: tenhle model jsen uz viděl mnohokrát - hlavnim důvodem bylo, aby firma nezaměstnávala svarcare, ale bylo to pres nejakou dalsi
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Ale tohle neni agoska.

Agoska je nekdo kdo te zamestna a pak dohazuje klientum ty agosky.

Tohle je neco kde ja se hlasim k zamestnavateli, udelam pohovor, dohodnem se na platu, a on pak pouzije EOR jako pravni entitu protoze delam ze zapadlyho bananistanu kde nema pobocku a kvuli me se ji nevyplati zakladat.

To mi prijde jako neco dost principielne jinyho.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    ALMAD: Jo klasický hpp. Já si říkám že to vlastně ani nijak nejde když ta pozice "může být umístěná globálně kdekoliv". Těžko uzavřu z Čech jen tak pracovní smlouvu s někým v USA.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ALMAD: Jsem vůči agenturám nějak zaujatý. Tak mám potřebu ukazovat lidem jiné cesty :-D Tu druhou firmu v USA jsem taky přemluvil na kontrakt, původně o tom neuvažovali a hledali zaměstnance fyzicky v USA. Šel jsem na to přes zaměstnance, co šel do důchodu a sháněl za sebe náhradu. A tam je to víc na dobu neurčitou s možností pak dělat ještě další věci. Je to ale menší firma, žádný kolos.

Mě to EOR přijde jako právní termín pro právníky, který nemá význam používat ve vztahu se zaměstnancem, kde stačí jen slovo "agentura".
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Tak kdyz si jenom dodavatel a jeste navic jenom na projekt, tak jasne—ale tam me spis prekvapuje ze nabizeli EOR :)

Nicmene prepokladam ze podle dovolenejch a tak mysli tazatel normalni pracovni pomer…
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ALMAD: Mám už druhý kontrakt na přímo pro firmu v USA. Ono to jde, když je vůle na obou stranách. První bylo Adobe. Z jejich pohledu jsem byl dodavatel. Jeden z mnoha. Ale šel jsem na to spíš přes kontakt s manažerem, než přes HR.

Kdyby to bylo z pohledu zaměstnance, tak by museli oficiálně vypsat pracovní pozici na kterou by se mohli hlásit zaměstananci a kdokoliv další mimo firmu, příjmací kola, pohovory atd. atd. Ale tady to byl časově omezený projekt, takže na to nemuseli jít cestou zaměstnance a stačil kontrakt. S tím, že jsem věděl co mají za problém a oni mě už znali a věděli, že můžu pomoct.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOLCON: Uz jsem na to dvakrat delal, hacek jsem neobjevil

JARDABEREZA: Kontrakt naprimo ma taky svoje hacky zejmena pro tu firmu, takze to nebejva moznost, zejmena proto ze ten rozdil je danej jenom ceskejma vtipnejma danema a to je jaksi nezajima :)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    KOLCON: Myslím, že je toho plno, ale nikdo tomu neříká EOR, ale prostě agenturní práce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam