• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    IAMTHELAW: tezky to neni, jen to udelat presne aby to pasovalo ale nebylo to zas moc upilovany... clovek co to dela casto to ma v ruce, ja ne. ale nejak si poradim.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: na prakticke urovni me k tomu vede to, ze bych si rad vylepsoval bydleni zpusobem, ktery nejde vyresit nakupem nabytku, ale potreboval bych toho vic na miru. take ruzne dalsi veci na zahrade by se hodily, je toho dost na to aby stalo za to mit dilnu, seznam toho co mam naplanovano tu psat nebudu, to asi neni tak dulezite. ovsem sama ta potreba by nestacila, druhy duvod a to mozna podstatnejsi je, ze rad relaxuji tim, ze neco delam rukama. cely den sedim u pocitace a tak potrebuju proste po praci neco co bude spis zamestnavat ruce. doposud jsem se hrabal hodne v 3d tisku, ale to neni uplne ono. neposkytuje to vyrobky ktere by se mi hodily, navic to vyzaduje opet hodne zkoumani a premysleni. a protoze mam moznost mit dilnu, tak me to laka. se vydat spis timto smerem. nicmene v truhlarstvi jsem opravdu zacatecnik, doposud jsem to resil presne jak pises, neco sem proste sesrouboval vrutama, ale to neni ono. zacalo me zajimat vic jak se s tim drevem pracuje spravne, dodelavam dilnu, nakoupil jsem nejake zakladni naradi a nastroje a postupne si dilnu pripravim a zacnu zkouset ruzne veci. uvidime, jestli budu dost sikovny na to abych to nekam posunul.
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    ANDY_WARHOL: Vyzkoušej to. Vem si kus dřeva, rašpli a zakulať hranu, sám uvidíš, jestli je to tak těžký ;-)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Bych se toho odsávání ven nebál, akorát bych venku udělal ještě kus hadice nebo nějaký krycí plech jak u štěpkovačky, aby to nelítalo všude, ale dalo se to směřovat a možný bych přes to dal navolno nějakou plachtu/netkanku kvůli tomu jemnýmu prachu. Pak ti to imho bude dělat krtčí hromádku.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: muzu se zeptat, co presne si od truhlariny slibujes? Takhle jenom na zaklade tvych postu by me to docela zajimalo.

    Ono by to vubec bylo zajimavy, obecne. Co vas co se tim zabejvate k tomu privedlo? A mate pocit ze se vase ocekavani naplnilo?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    IAMTHELAW: ano, pro nekoho kdo to dela par let je to jen par tahu raspli:))
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    ANDY_WARHOL: To zaoblení čepu je jednoduchý, je to jen pár tahů rašplí ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tak to vypada, ze mam celkem realny obrazek, bez dedikovane masiny mi zbyva v podstate frezka plus dlato :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: to jde upnout pouze do dedikovany masiny aby to fungovalo. Musi mit dlouhou paku na vytvoreni prislusne velkyho pritlaku ponevadz ty ostry rohy vytvaris hrubou silou.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: kdyz vis jak na to, tak te jedno takovy spojeni zamestna rucnima nastrojema maximalne pul hodiny - nehlede na skutecnost ze pro nekoho kdo to ma jako hobby to je docela uspokojujici cinnost. Tech druhu spojeni je spousta a pro me treba tvorej asi tu vubec nejzajimavejsi cast truhlariny. Lidi ktery to nebavi nebo maji obe ruce levy je presto dost, ti vetsinou volej jiny nez truhlarsky spojeni (srouby, hmozdinky, lepeni atd)

    Na delani dlabu s hranatejma dirama existuje dedikovanej pristroj - je to kombinace hranatyho dutyho dlata a vrtaku kterej odvrta vetsinu ty hmoty. Pokud se chces truhlarinou zivit a produkovat dlaby v akordu, tak se ti porizeni urcite vyplati. Mezistupen je vyfrezovani nebo vyvrtani otvoru s kulatymi rohy (ono to rotacnim nastrojem halt jinak nejde) a jejich docisteni dlatem.

    No a potom existujou ruzny „langlochbohrer“ stroje ktery umej ten dlab vyfrezovat (s kulatejma hranama) a zaroven umej udelat pasujici cep taky s kulatejma hranama. Ja to mam jako nastavec na moji kombimasinu a abych se priznal tak jsem to jeste nikdy nepouzil, existujou o tom ale samozrejme videa jako ostatne o vsem co jsem zminil

    Jo, jeste muzes delat ty dlaby oscilacni pilkou, to jde celkem dobre ale bez dlata se stejne neobejdes pokud to ma nejak vypadat - stavel jsem tak jednomu prckovi domecek.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ANDY_WARHOL: Hele, to je blbost, hlavně proto, že to prostě nebude úhledná hromádka (nebo hromada) ale bude to rozházený úplně všude a to asi nechceš... IMHO bych prostě koupil nějaký to na bazoši do 10k a hotovo.

    ANDY_WARHOL: Hele, asi nejsnazší je frézkou (i když ani to není zase tak snadný) a jen rohy dojet ostrým dlátem. Existují dlabací vrtáky na hranatou díru https://s-mania.com/v1/cz/vrtak-na-ctvercovou-diru/ ale nejsem si úplně jistý, jak přesně do čeho to jde upnout... vrták je prostě ve sklíčidle ale to okolo musí být pevný, dělá to tu hranatou díru prostě tlakem.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    A teď dotaz z jiného soudku. Než dodělám dílnu tak se snažím studovat teorii k tomu co budu potřebovat. A už teď vím, že hodně často to bude spoj na čep a dlab. V životě jsem nic takového nedelal, tak se možná naivně zeptám. Jak udělat dlab?měl jsem dojem, že ho prostě vyfrezuju frézkou, ale teď čtu takovou hezkou obrázkovou knížku, kde popisují, že to sice jde, ale okraje nebudou hranaté, nýbrž kulaté. Takže buď se to musí dodělat dlátem, čemu se chci vyhnout, nebo zaoblovat čep, tomu se chci taky vyhnout, nebo použít dlabacku, ale to je další investice, do které se mi nechce, protože jsem toho nakoupil poměrně dost. Je nějaký jiný jednoduší způsob jak udělat hranatou díru aniž by člověk nad jedním otvorem strávil celý den? Chci se maximálně vyhnout tomu to dělat ručně, protože nemám praxi a než bych to dostal do ruky, tak by mě to stálo hodně nervů a se strojema si obecně rozumím víc. Možná by stačilo použít nějaký speciální tvar frézy nebo něco takového...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: tyhle ventilátory se prodávají, na bazaru taky. V tom problém není. Ale oblak prachu generovat nechci, to máš recht. Ještě to promyslim.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: pokud takovej sezenes, tak je to jenom na tobe. Ja takovej zadnej nikdy nevidel. To co jsem myslel moji poznamkou bylo mysleny spis tak, ze si nejsem jistej jestli tvoje predstavy jak to bude vypadat budou podobny realite. Ten pruvan kterej to dela je velkej, a ten bordel kterej to vyhazuje ven taky, rekl bych ze to bude slusnej oblak prachu a plocha tak pet na pet metru kterou to tim prachem a pilinama bude zahazovat. Ale co by byl nas svet bez prukopniku slepych ulicek? Go for it a napis jak to dopadlo ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: no ale venku je místa mnohem víc než uvnitř. A i kdyby ta hromada měla 5 kubíků, tak je to fuk.
    Takže co vlastně řešíme?
    Můžu koupit ventilátor co umí sat třísky a vyhazovat to ven nebo ne?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: ja se tim taky nezivim :)

    Ono se to vystribri samo, az tu srovnavacku vybalis a par prken s ni protahnes tak budes mit trochu lepsi predstavu co to obnasi, no.
    MAJA
    MAJA --- ---
    dřevěný prach nebo obecně malé částice na kompost, hobliny/třísky z protahovačky jako podestýlku pod křepelky :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: pořád kalkulujes s tím, že Tec pilin budu mít hodně. Ale já to mám jako koníček a nepředpokládám tak masivní využití. Bude to prostě na hromadě kde to shnije, když by toho bylo moc, dám to do kontejneru na bioodpad, částečně na kompost nebo použiju na zahrade jako mulc
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDY_WARHOL: To velkoobjemovy odsavani se nezda, ale to je obrovsky objem vzduchu.

    BLOWUP: Kompostuju na normalnim kompostu (hlavne struziny ze soustruzeni) nebo kdyz je tam neco spatneho (lepidlo, mdf, epoxid), tak davam do smesneho. Jestli se to muze, to netusim.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: ??? A tam ty hobliny proste budou naveky rust na ty hromade, nebo jakej mas presne plan? To by byl dost hustej bordel, imho. Hlavne bys musel to odsavani prestavet ponevadz proste tim pytlem zpravidla konciva.

    Co vlastne s tema pilinama delate? Ja mam teda takouvou strz kde na jejim dne ty piliny na jednom miste vrstvim a „kompostuju“ ale kdybych ji nemel tak by to byl celkem problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam