• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MAJA: To neni primarne vlhkosti, ale letama, zkrouti se to nazpatek.
    MAJA
    MAJA --- ---
    co to sundat, navhlčit na jedné straně a nechat srovnat .... a pak zafrézovat nějaké výztuhy ... ???
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JIRIKK: Spíš to nepůjde. Tyhle konstrukce (ony to vlastně ani konstrukce nejsou...) z nijak nezpevněných spárovek jsou prostě defaultně blbě a jsou proti všem pravidlům. Jediný, co můžeš zkusit, je přiohnout to nějakým táhlem na principu tětivy. Kup si 2mm ocelový lanko, svorky, nějaký malý napínák a z vnitřní strany udělej diagonálu třeba od horního pantu ke spodnímu rohu a zkus to tím napínákem napnout. Lanko by poličkám vadit nemělo a s trochou štěstí to půjde. Akorát to v tom vychýleném rohu musíš pořádně ukotvit (např. navrtat pár cm hlubokou díru do spárovky a dát tam kus závitový tyče), jinak se to vylomí, protože tam bude tah jak kráva...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIRIKK: nerad bych pusobil pesimisticky, ale tohle se koriguje obtizne a moc to nejde. U objektu ze dreva ktery by mely zustat nezkrouceny se tomu zkrouceni vetsinou snazi zabranit volba dreva: ytpicky se dvere delaj s vyplnema, kde ram je z prken se stojatejma letokruhama a vyplne ktery ten ram drzi v rovine potom muzou bejt z lezatejch letokruhu. U latovky by v idealnim pripade ty prkna nemely bejt z nejakyho pokroucenyho kmene, ten se i po vysuseni bude vzdycky pohybovat trochu nevypocitatelne. Rovnat to cely imho moc nejde, no.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JIRIKK: Nejjednodussi je asi dat mezi policky horizontalne dostatecne robustni hranol, pres temer celou siri kridla, z nejakyho tvrdsiho dreva. Ale stejne se to muze casem zas castecne zkroutit, zalezi, jak moc to tahne. Klidne tam ty hranoly dat prubezne na delce, treba tri, ctyri, tim se nic nezkazi. Je s tim v dnesni dobe obecne problem, protoze se to susi a lepi vselijak.
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj.
    Chtěl bych zkušenější poprosit o radu. Mám dveře od skříně ze smrku spárovky 18mm. Po namontování se mi postupně zkroutily do vrtule (viz. foto). Pravý horní, Pravý dolní a levý horní roh doléhají tam kam mají, ale u levého dolního je mezera mezi rohem a dnem skříně cca 2cm. Jak se to řeší? Napadá mě výztuha z nějakého tvrdšího dřeva, nebo plechová pásovina nebo toho https://www.hranipex.cz/cs/produkt/hawa-dverni-vyztuha-h-2040-2600-mm-alu-set-pro-1-kridlo-fwf004793/
    Navíc uvnitř jsou poličky, které těsně přiléhají na dveře a tudíž není možné dát tam nějakou vertikální výstuhu, ale jen horizontální (mezi poličky). Máte s tím někdo zkušenost? Díky.


    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Twl, mafell…

    3 konsky sily do ruky :)

    This cost OVER $2,500.00 - Mafell NFU50 Overview... How Fast is it?
    https://youtu.be/l3in-ItYAKk?si=9BjqIdh2mdgEl4YD
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    VOYAGER: díky za reakci i důvěru :))
    GHOSTDOGG: díky za reakci :) rekval právě nechci... když se ukáže, že jsem lama a nepůjde mi to, budu to muset zaplatit. Nakonec jsem si podala přihlášku na ten Zelený Pruh, mají tam zkrácené bezplatné studium (každou ST na 2 roky). Jarov bohužel tuto možnost nenabízí, má jen rekval.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SCHIFFI: Resil jsem s nima rekvalifikaci a moc vstricny nebyli a nedohodli jsme se (potreboval jeem papir). Pak jsem se obratil na Jarov a tam uplnej opak a celej proces mi prisel prekvapive dobrej plus maji fakt nadstadardne vybavenou stojovnu. Byla moznost si tam vyrabet i vlastni veci v ramci kurzu. Rekvalifikace trva rok o vikendech jednou za 14 dni. Jak je na tom Zelenej pruh v tomhle ohledu nevim.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    zeleny pruh byl vzdy az ta posledni moznost ..verim ze mas na lepsi
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Zdravím, chodil jste někdo na Akademii řemesel v Praze? Přemýšlím, že se přihlásím na zkrácené studium obor truhlařina a zajímaly by mě zkušenosti... Kdyžtak dík
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ELIJEN: haha, tak zrovna na test ty Parkside se pamatuju :)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KUBLAJ: Jestli zacinas s truhlarenim, tak bych rozhodne nekupoval nic bez kvalitni vodici listy. I kdyz za to urcite dostanu hate, tak za me nejlepsi pomer cena/vykon ma Parkside Performance :) Bosh mi prijde jako scam. Prirazka za znacku a kvalita horsi nez konkurence s nizsi cenou.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUBLAJ: pokud umis nemecky, tak na youtube dela go tools testy skoro vsech nastroju, srovnava tam prakticky celou skalu produktu takze si muzes vybrat za jakou cenu chces jakou kvalitu.
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Hmm, tak tohle je asi příklad toho, čemu bych se rád vyhnul.
    Razim cestu toho, že si radši připlatim za výrobek, kterej je stavěnej na to, aby dokázal plnit to co má dělat.
    Nechci pilu za 20k, protože to je overkill, ale zase nebudu šetřit, abych byl pak nasranej, že to neplní svůj účel.

    Nicméně to neznamená, že nejsem rád za tip a dekuju za něj.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    KUBLAJ: [HEINZZ @ PRACOVNÍ DÍLNA A JEJÍ NÁŘADÍ: fotky, typy, recenze, zkušenosti]

    levná pila za málo peněz co pro člověka so se učil jakou stranou se to drží a jak se vlastně s tim dřevem pracuje udělala kilometr práce.

    Your Mileage May Vary
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Vím, že je to asi blbej obecnej dotaz, ale měli byste nejakej tip na mafla na domácí žvýkání? Konkrétní typ bych asi podle svých potřeb už vybral, tak alespoň nějaký výrobce, kde nelze udělat chybu nebo naopak od čeho dát ruce pryč.
    Děkuju.
    Byla mi doporučená Makita, Boshka, kamarád mluvil o Triton, Skil.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Kazdej kdo zna muj nazor na epoxidovy stoly - ktery povazuju za dnesni obdobu troubicich jelenu a kolotocarskyho nevkusu non plus ultra - si ted nejspis pomysli, ze asi zamrzlo peklo.

    Skutecne se mi poprve v zivote stalo, ze jsem nejakej epoxidovej stul povazoval za dobrej. On ale vypada dost jinak nez ty humpolacky fosny zality do plastiku, bez proporci, bez smyslu pro detail, prisroubovany na humpolacky svareny traverzy.

    Najednou je videt, ze kdyz se spoji vytvarnej cit, smysl pro proporce, barvy a remeslnej fortej, tak ani nemusi to drevo bejt „tisicileta oliva“ aby vysledek pusobil harmonicky.

    Tjo. Kdo by to byl rekl. Ale domu mi takova plastikova sracka stejne nesmi :)

    Wie man mit Holz und Epoxidharz arbeitet | SWR Handwerkskunst
    https://youtu.be/ynPt5gN1NnE?si=sUqQRmsqjlhxRDqR
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Jo, to už jsem viděl jinde. Je to super. Ono by se to dalo takhle udělat i do prostoru zadní stěny tý police
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUBLAJ: nez zacnes delat tu polici tak se podivej jak to jde i bez ni, treba te to inspiruje. Je to dost vsestrannej system

    Ultimate French Cleat Tool Wall
    https://youtu.be/4fKBZ-H9StM?si=XMVvExS1-1Zgn-3D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam