• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Film o tom, jak tesari ve Schwarzwaldu stavej tradicni metodou bez pouziti sroubu nebo hrebiku spajchr - kterej bude slouzit jako garaz.

Wie Zimmerleute einen traditionellen Kornspeicher bauen | SWR Handwerkskunst
    https://youtu.be/s8nqKadxxl4?si=1f0Gs3FphTwFS-d-
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Tady jsem šašil trochu jinak. Byl to punk, ale naučil jsem se cestou spoustu věcí a náramně se pobavil.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GILHAD: tomu co jsi postoval se rika „Schwalben und Zinken“ podle toho konickyho tvaru kterej vypada jako vlastovci ocas. Fingerzinken jsou typicky pravouhly a bejvaj jemny, delaj se frezou nebo jako v mym pripade okruzni pilou. Z toho duvodu se taky nedaj na rozdil od Schwalben udelat polokryty.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BLOWUP: fingerzinken by mohl být čep / rybina? https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cepov%C3%A1n%C3%AD
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: a to je vysledek .)
    Mymu synovi kterej mi pomahal ten kus prestehovat z dilny do moji loznice jsem sdelil, ze kdyby se jednoho dne rozhodl tu komodu prodat a nevedel by kolik za to chtit, tak naklady na material, naradi a moji beznou hodinovou sazbu by byly adekvatne zohledneny zhruba 10k CHF :)

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: substituce chybnejch mist patchema

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Dnes jsem dokoncil jeden projekt na kterym jsem s delsima prestavkama kdy jsem delal jiny veci pracoval zhruba od kvetna. Je to komoda na obleceni s 15 zasuvkama, cela udelana z masivniho dubu kterej jsem kdysi koupil nastojato. Jak se ukazalo po jeho rozrezani, fakt ze ten strom stal na kraji lesa zpusobil ze to drevo by se podle beznych kriterii skoro nedalo na nabytek pouzit - samy trhliny, suky, zarostly odumrely vetve, shnily mista, rostlo do vrtule atd. Coz pro me bylo pouceni, ale zaroven jsem z nejakyho duvodu to divny drevo najednou zacal mit radeji nez krasne rostly fosny ktery mam ve skladu taky.. takze jsem se rozhodl ten nabytek postavit z nej. Nakonec odhaduju ze z kazdy fosny vyuziju zhruba dvacet procent, zbytek jsou hobliny nebo odrezky do kamen. Hlavne na vrchni desce je videt jak jsem povysil patches na mistech ktery opravdu nesly pouzit na designerskej princip .) jinak design obecne se orientuje na starych prumyslovych komodach z pocatku industrializace, coz je doba ze ktery zhruba pochazi i muj dum.

Konstrukce je ramova, na postranicich s vyplnema, spojovana dominem. Zasuvky jsou spojovany „fingerzinken“ - nevim jak se to jmenuje cesky. Dominem bych byl asi desetkrat rychlejsi, ale me se ty spoje proste libily. Vytahy jsou po uvaze kovovy, asi by bylo stylovejsi udelat je klasicky na listu a drazku, ale nakonec zvitezila pohodlnost a moznost mit plnej vytah. Konecna montaz musela byt az po umisteni, i kdyz jde o ramovou konstrukci bylo to v dubu pomerne tezky, tudiz se transportoval bez vrchni desky, ktera se musela montovat pred montazi zadni steny. Zadni stena a dna zasuvek jsou jedine prvky kde jsem pouzil prumyslovej produkt - sestimilimetrovou preklizku odyhovanou dubovou dyhou. Je zajimavy jak ta perfektni dyha bez suku a jinejch kazu pusobi vedle toho „palivovyho drivi“ najednou umele.

Fotky se nejspis nahrajou napreskacku, ale ono to snad pujde pochopit. Ted vidim ze to nahravani moc nefunguje, kdyztak je postnu dodatecne.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Chystam se delat dvere do dilny aby casem sla i zamknout, a jako na zavolani jeden pan kolega postnul video jak to - poprvy - sam delal. Delal to tradicne, bez frezovani kontraprofilu. Komentuje to v nemcine ale ono je celkem zjevny co dela i beze slov.

https://youtu.be/jmqKkPrWAkg?si=YwXjng33uZ_sSIUm
    MRDOOM
    MRDOOM --- ---
    BLOWUP: Taky se mi před pár lety povedlo, odnesla to ale jenom spodní strana kuchyňské desky místo lišty. Dřez jsme sice vyřízli ale zjistili jsme s kolegou, že do desky nejspíše omylem zapekli i kus nějaké kovové lišty.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Crafting Japanese Saws: Tradition and Innovation with Master Sawsmith Daizo Mitsukawa (光川順太郎)
    https://youtu.be/TtdEUSkdRtg?si=I8d3eg0Eqiq15Bxr

Jak se delaji japonske pily
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    O vikendu jsem zpracovaval nejaky dubovy fosny a poprvy v zivote zazil u ponorky spravnej kickback. Nova lista, novej kotouc, asi 200CHF - ale diky tomu ze jsem mel ruce tam kde maj bejt se mi nic nestalo. Jenom takova pripominka, budte ostraziti ;)

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Konecne jsem se dostal k tomu ji vyzkouset. Radost :)

VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    BLOWUP: Díky, budu testovat, testovat a testovat :)

MARTYYNO: Už jsem objednal vzorky díky !

SCHIFFI: Když se mi nebude ze vzorků nic líbit, tak se určitě ozvu, díky za nabídku !
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    VOJTAM: použila jsem toto https://www.biofa.cz/univerzalni-tvrdy-olej na obroušené masiv dveře z borovice nebo smrku a dřevěná futra.. lehce to ztmavlo.. můžu ti kdyžtak testovací vzorek věnovat, kdyžtak pošta
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    VOJTAM: Na tohle mam dobrou zkusenost s osmo top oil, nekdo mi to tu kdysi doporucil, tak jsem si to ozkousel a uz to mam doma na nekolik vecech (vetsinou dubova sparovka a dubova preklizka). Ale uz je to smes vice veci, neni to cisty olej (viz co pise blowup)

https://www.osmo.cz/files/barvy-na-drevo-uvnitr/technicke-listy/top-olej.pdf

Ale urcite to chce nejdriv zkusit na kousku dreva nekde vedle, zaprve odstin, zadruhe aplikaci. Nez jsem se naucil delat dokonaly povrch, se kterym jsem naprosto spokojeny, vyzkousel jsem nekolik postupu, ruzne typy brouseni, ruzne brusne/strhavaci houby, ruzne pady atd... myslim ze mi to trvalo 4 pokusy na zacatku. Jeden pokus probehl i stetcem a to nedopadlo vubec dobre.

Pokud jde o cisty olej, tak to pouzivam jenom tungovy (vareny), redim si to terpentynem, ale to pouzivam spise na veci do dilny, nejsem si jisty ze bych z toho chtel mit desku stolu v obyvaku, tam chci neco odolnejsiho.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VOJTAM: Pokud je rec pouze o cistem oleji, tak muzes vychazet z toho ze pokazdy tu kresbu zvyrazni a drevo ztmavne, nekdy vic, nekdy skoro vubec, ale ztmavne. Jak presne se to stane zavisi na spouste faktoru: samozrejme jaka drevina, jaka cast kmene (lezici vs. stojici leta vs. hirnholz), jakej je konecnej povrch - hoblovanej bere min nez brousenej napriklad. V kazdym pripade ale jde o bezbarvej transparentni vzhled, kterej nevytvari vrstvu jako treba lak, ale vsakne se do dreva. Fakt jestli jde o lnenej olej, varenej lnenej olej nebo olej smichanej treba s voskem ma vliv na dobu schnuti (polymerovani) a pokud je tam ten vosk tak i na lesk / mat. Muzes olejovat i vickrat po sobe, ale pokazdy bys mel prebytek kterej se po dejme tomu dvaceti minutach nevsakne hadrem zase utrit a prelestit.

Do tech oleju se samozrejme daji pridat ruzny barviva, a tam to muze vest az k vicemene kryci olejovy barve, zalezi o jakej produkt jde a jak ho aplikujes. Ja treba pouzivam na stropy v baraku olej s barvivem, kterej necham vsaknout a potom ho zase utru - zustane to transparentni, coz by se nestalo kdybych ho neutrel a nechal zaschnout. Vetsinou ale pouziju nejdriv nejaky moridlo abych ziskal ten barevnej odstin kterej potrebuju a teprve potom na to dam normalni lnenej olej.

V kazdym pripade ale musis mit dostatek vzorku ze stejnyho dreva, se stejnym povrchem, na kterych to proste otestujes, jina univerzalni rada neexistuje.
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    MARTYYNO: Aha dík o o testovacích vzorcích jsem nevěděl...
    GECKO: Já bych chtěl naolejovat spárovku havea pak ji použít jako desku stolu (do interiéru), takže ji určitě zatmavit chci a současně bych chtěl aby byla vidět kresba dřeva. Ale desku mám velkou takže budu mít odřezek na testování...
    GECKO
    GECKO --- ---
    VOJTAM: Hele, na tohle IMHO není univerzální odpověď. Záleží na konkrétním oleji, jeho případném odstínu/pigmentaci (a pozor, ono jsou i takové, co se tváří, že jsou bezbarvé, ale mají UV ochranu, pak v sobě mají nějaké oxidy kovů či co... ) a taky na konkrétním dřevu a jeho povrchový úpravě... (hoblovaný se bude chovat trochu jinak než broušený třeba). Já třeba kdysi plánoval použít na venkovní obklad domu z modřínu olej Astraxil a jel jsem to z kouskem toho prkna zkusit do prodejny a zjistili jsme, že na ten můj obklad to je nepoužitelný, protože ten hoblovanej suchej modřín nesál ani trochu a ten olej na tom prostě stékal ať jsme ho roztírali, jak jsme chtěli... Takže zkusit.

No a druhá věc je, co to udělá časem. Světlý odstíny ztmavnou vždycky, ale předem neodhadneš jak moc.

Obecně to vždycky zvýrazní kresbu, přebroušenej povrch má tendenci být nevýrazný a jak se to zatáhne tím olejem, tak to pocitově trochu ztmavne. Někdy víc, někdy míň. Ty bílý odstíny mě třeba připadaj spíš nepřirozený, přijde mi, že to vypadá, jak když to vezmeš primalexem a ne že to zůstane jako přebroušený neošetřený dřevo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam