• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: zkouším tohle
    https://m.youtube.com/watch?v=nsgy6d4365k
    Ale při pokusu o frézování těch čepu to vytrhává třísky hned po tom co se dotknu čela, tedy ne při vyjíždění, ale při vjíždění do materiálu. Jinak to funguje, čepy sedí, ale je to poměrně zdemolovaný.. Je tedy pravda, že to nedělám z optimálního materiálu, ale z OSB. Chci si udělat šuplíky do dílny, tak na to neplacam kvalitní dřevo
    podle všeho by OSB frézovat mělo jit, a někdo v diskuzi doporučují spirálovou drážkovaci frezu.
    Já mám teď shitovou frézku i frézy, jen sem si hrál a mám bateriovou z Lidlu, co sem koupil před časem, ta se evidentně na to nehodí, takže předpokládám, že až mi dorazí Makita a koupím kvalitní bit tak to půjde. A proto sem tu zjišťoval co je kvalitního.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Tobe to trha za hranou? Mas tam podlozku, aby se vlakna mela o co oprit? To bude trhat i spiralova.
    Spiralova je primarne na drazkovani (downcut pro lepsi hranu, upcut pro rychlejsi vyklizeni z dlabu), ale na konci rezu, kdyz vyjizdis z materialu, tak taky muze trhat.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ANDY_WARHOL: Doporučuju obecně v těchto sférách nebát se prohlížet pdf katalogy daných výrobců, které zpravidla mají někde na stránkách, odpadne ti tento nešvar.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Vim pr dne co budu potřebovat, v podstatě jen drážkovaci a ohranovaci frézu, ale tu drážkovaci chci spirálovou. Chci dělat sdružené čepy a klasická mi to trhá, mám sice nějakou nekvalitní , ale spirálová by měla být na tohle lepsi
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: to vím 😁
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak primarne musis vedet co chces profilovat, ze jo :) Teprve potom si vyberes spravny prumery.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: škoda...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: ok, mrknu tam
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    WEWERKA: Ale teda opet jen podle profilu a az pak u konkretniho typu se da filtrovat podle dalsich parametru. To vyhledavani na titulni strane maji nejaky nefunkcni.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FRANTAVOKURKA: představuju si to tak, že do svý frézky dám jen 6mm nebo 8mm a tam ty výrobky mají pór větší stroje se stopkou třeba 10mm a víc. Takže logicky si chci dát filtr na stopku co můžu použít místo toho abych prolejzal jednu frézu za druhou a zkoumal to v detailu. Nevim co je na tom divnyho.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Da se hledat na strankach CMT a pote se podivat jestli to IGM ma. Taky beru od CMT, obcas i ty IGM.
    FRANTAVOKURKA
    FRANTAVOKURKA --- ---
    ANDY_WARHOL: no to nevim co by jsi cekal. Lepsi nabidku nez igm asi budes v cr tezce hledat a vyhledavani je tam vpohode vyberes si profil a pak stopku a velikost moc nevim jak jinak by jsis to predstavoval.
    FRANTAVOKURKA
    FRANTAVOKURKA --- ---
    GHOSTDOGG: jj ty cervene od igm jsou asi to nejlevnejsi nad cim ma cenu premejslet jinak jedu klasiku cmt. Driv jsem koupil nejaky od bosche ale byl to dost shit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Igm jsem se díval, ale to jejich vyhledávání stojí za hovno, nedá se vyhledávat, jen kategorie, ale třeba průměr stopky ne. Rozklikavat každou a hledat průměr stopky je nahovno
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ANDY_WARHOL: Záleží, co od toho očekáváš, ale zrovna u fréz se moc šetřit nedá, pokud to chceš na čisté finální věci. Levná se ti rychle ztupí, bude pálit, vytrhávat vlákna a bude to plus minus nepoužitelné, nebo ji budeš nonstop vozit brousit. Tady je asi lepší trochu připlatit. Takové ty sady s 20 kusy za 1000 Kč jsou nesmysl. Kupoval bych stopky tak 200+ Kč. Třeba IGM mají červené poloprofi za nižší ceny a nejsou špatné, ale mají jen základní profily.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: ja kupuju Festool, CMT a ENT. Moc levny mi neprijdou, proto jsem nic nepsal.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: nikdo ?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BLOWUP: Lakovani jsem se chtel vyhnout, ale kdyz nebudu chtit, aby byly videt spoje, tak je to asi nejlepsi volba. Uz vidim, jak se mi to lamino ustipe a pasky na roznych mistech odlepej (nikdy jsem s tim nepracoval). Kombinace MDF a masivu vypada jako dobry napad.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ELIJEN: lamino je predevsim o neco tezsi uriznout aniz by ta laminovana vrstva nedoznala vystipnutejch hran. Cistej rez jde prakticky jenom s predrezem - velky formatovaci pily to umej, nebo treba moje ponorka Mafell. S ponorkou se da pri urcitym postupu ten predrez udelat i manualne.

    Po cistym uriznuti nic tmelit neni potreba, akorat se musej oblepit hrany tim laminem aby to svinstvo uvnitr nebylo videt.

    Rezat na 45 stupnu s velmi dobrou pilou by mohlo jit, i kdyz tam to nebezpeci vystipnutejch hran je jeste vetsi. I po uriznuti staci s tou hranou nekde klepnout aby se poskodila, nevim jestli to je dobrej napad. Navic, lepeny spoje u drevotrisky nemaji nikdy tu samou pevnost jako u jinejch materialu, tech 45 stupnu bych se asi bal.

    Lamino - teda olaminovana drevotriska - navic nema prilis velkou nosnost, pokud ji zatizis treba knihama tak bude mit tendenci se prohybat. Na regaly neni moc vhodna. Pokud je zatizena svisle tak to tolik nevadi, tam je klasicky spis problem vydrolovani direk na regalovy zarazky, pokud s nima vic nez jednou budes manipulovat.

    Na bile lakovany hladky povrchy bych imho bral spis mdf desky, ktery se daji perfektne vybrousit a nalakovat, krome toho maji i jinak lepsi vlastnosti. Treba u kuchyni je to ta kvalitativne i cenove o neco vyssi trida. 45 stupnovy spoje by mely bejt mozny, i kdyz i tam ta hrana bude choulostiva na manipulaci.

    Druha moznost je treba ta preklizka, ta se da zpracovavat stejne jako masiv, takze treba 45 stupnu spoje na domino je naprosto v pohode. Existujou i olaminovany preklizky, tam jde o dost luxusni a drahej material, treba desky na pracovni stoly se z nej nekdy delavaji. Pokud vim, tak existuje i o neco odolnejsi olaminovani ktery je min citlivy na vystipnuti, ale i u nej bych to bez predrezu neriskoval.

    Kdybych planoval regal z bilejch prvku a masivnich polic, tak bych vzal ty lakovany mdf desky a kombinoval je s policema z masivu nebo z preklizky.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Chtel bych si doma udelat skrin z kombinace masivu a lamina (preklizka/drevotriska). Cim se osetruji u lamina rohy po oriznuti? Je na to nejaky tmel, kterym se vyplni skvira po nalepeni pasky? Predpokladam spravne, ze na 45 stupnove rezy je lepsi preklizka nez drevotriska?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    doporucite mi jaky frezy kupujete, kde je dobry pomer cena vykon ? pro domaci dilnu. nepotrebuju profi nejdrazsi, ale neco za rozumny penize co bude dostatecne kvalitni pro bezne pouziti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam