• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    GECKO
    GECKO --- ---
    VOJTAM: Hele, na tohle IMHO není univerzální odpověď. Záleží na konkrétním oleji, jeho případném odstínu/pigmentaci (a pozor, ono jsou i takové, co se tváří, že jsou bezbarvé, ale mají UV ochranu, pak v sobě mají nějaké oxidy kovů či co... ) a taky na konkrétním dřevu a jeho povrchový úpravě... (hoblovaný se bude chovat trochu jinak než broušený třeba). Já třeba kdysi plánoval použít na venkovní obklad domu z modřínu olej Astraxil a jel jsem to z kouskem toho prkna zkusit do prodejny a zjistili jsme, že na ten můj obklad to je nepoužitelný, protože ten hoblovanej suchej modřín nesál ani trochu a ten olej na tom prostě stékal ať jsme ho roztírali, jak jsme chtěli... Takže zkusit.

No a druhá věc je, co to udělá časem. Světlý odstíny ztmavnou vždycky, ale předem neodhadneš jak moc.

Obecně to vždycky zvýrazní kresbu, přebroušenej povrch má tendenci být nevýrazný a jak se to zatáhne tím olejem, tak to pocitově trochu ztmavne. Někdy víc, někdy míň. Ty bílý odstíny mě třeba připadaj spíš nepřirozený, přijde mi, že to vypadá, jak když to vezmeš primalexem a ne že to zůstane jako přebroušený neošetřený dřevo.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    jinak prave treba to osmo ma natural odstiny, ktere obsahuji nejake belidlo a zamezuji tomu mokremu efektu (tmavnuti) dreva po nateru
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    VOJTAM: snad kazda znacka ma vzorniky, ktery casto jdou objednat i domu, nebo se na to muzes prijet podivat (pred par dny jsem byl v artisanu v uhrinevsi a tam maj treba vzorek snad na vsechno od osmo)

nebo si u vetsiny veci jde koupit testovaci vzorek oleje, par ml a muzes si to na kusu dreva zkusit
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    Ahoj,
    máte zkušenosti s olejováním dřeva ?
    Nikde se nemůžu dočíst jak moc to dřevo ztmavne, popř. zda jsou některé oleje tmavší.
    Nebo nezbyla někomu trocha identifikovaného oleje, co by ho věnoval na test ? Díky
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    GECKO: s impregnací si taky nejsem jistá. Střechař nedoporucil impregnovat latě, ale impregnaci krovu by prý dal.
    GECKO
    GECKO --- ---
    VOIKUKKA: Před 15 lety jsem použil myslím toto: https://www.pnz.cz/vosk-na-drevo/ a za mě OK... Používal jsme bezbarvý, to samozřejmě UV ochranu moc nemá a dřevo trochu ztmavlo... ale na strop ti většinou slunce moc nesvítí a když už, tak přes sklo oken, takže UV IMHO není ten problém. A teda interiérový pohledový prvky bych bochemitem ani jinou sragorou asi nenapouštěl...
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Prosím dotaz:
    Pohledové trámy smrk a záklop z podlahových palubek byste natírali čím a proč? Vzhledem k ceně dřeva bych to nerada zmatlala blbým výběrem povrchovky. S čím se nejlépe pracuje a z pohledu životnosti a UV ochrany je něco co by se dalo/nedalo doporučit?

Bochemit DŘEVOSAN PROFI čirý
    a na to???
    Osmo Uviwax® UV-Protection
    Saicos UV ochranná lazura vnitřní - bílá transparentní
    REMMERS Vosková lazura 2.5 l Bílá
    Adler LIGNOVIT INTERIOR UV 100 (Prodyšná UV ochranná lazura) zugspitze
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    BLOWUP: Díky moc, přesně tohle jsem potřeboval vedět,počítal jsem, že úběr bude tak po 0,5mm přece jenom ubírám jen pár mm.
    GHOSTDOGG: Díky zkusím na tom cvičném trámku ten šikmý úběr a nějak to pak dobrousím:)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    VOJTAM: Pokud máš na mysli elektrický hoblík, tak jak píše BLOWUP, dej si minimální úběr, půl mm i míň. Tím se dost eliminuje, jak moc to máš v ruce. Popř. můžeš to ještě vzít nejdřív nahrubo s větším úběrem, ideálně když to vezmeš diagonálně přes vlákna na šířku z jedné a pak z druhé strany do kříže (samozřejmě s ohledem na to, jak se ti to bude trhat apod.), a pak až to takhle začistit podélně minimálním úběrem.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VOJTAM: U elektrickyho hobliku pokud ho chces na konecnej finis musis nastavit naprosto minimalni uber, jinak prave neni jednoduchy nemit tam ty hrany. Ja elektrickej pouzivam na hrubej uber materialu a finis delam pasovou bruskou, prave proto ze to sice jde ale je to opruz. U tramku to ale jde zvladnout lip nez u sirokejch desek ktery jsem tim delal ja.
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    Potřeboval bych radu:
    Mám trámek cca 95x95mma potřebuju tam ubrat 2-3mm.
    Hoblík mám ale jenom 80mm široký. Když jsem to zkoušel na cvičném trámku měl jsem to hrozně křivé (možná je to rukama).
    A nikde jsem nenašel postup jak to správně udělat - ale někde jsem viděl, že dělají prostředek a pak kraje.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CROME: dyhy prodavaji obchodnici se drevem - myslim tim ne zrovna bauhaus, ale specializovany firmy. Kdo to je v cesku ale nevim.

Opravu dyhovani by mel zvladnout truhlar kteres se specializuje na restaurovani nabytku. Ten bude mit i tu dyhu.
    CROME
    CROME --- ---
    Ahoj, nemate nekdo zkusenosti s dyhovanim, kde nakoupit, pripadne tip kdo by zvladnul podyhovat stary gramofon?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GILHAD: ja na hoblovku pouzivam waxilit, ale existuje tech dedikovanejch pripravku vic, dokonce i ve spreji. Stary truhlari to matlali normalne svickou.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RAINBOF: nejdriv zkontroluj, jestli u toho spoje nejsou ve hre srouby, hrebiky nebo dreveny hmozdinky. Pokud ne, tak vezmi truhlarskou sverku, prehod ji na sprajcovani a pomalu zkus ten spoj od sebe roztahnout. Pokud je to klizeny klihem, tak pomuze injekcni strikackou do ty sterbiny aplikovat ocet. Obcas tim zkus zaviklat, v momente kdy se to zacne hejbat pridej ocet a melo by to s tou sverkou povolit. Je to ale vzdycky trochu loterie protoze samozrejme nechces neco ulomit.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    tl;dr.: leštit, nebo brousit vosk a čím?

Mám cirkulárku, nějaký starý laciný Einhell na nožičkách z tenkého plechu, který se začne hrůzou kroutit už při prvním tvrdším pohledu.

Na internetu a podobných jůtůbech jsem viděl, jak si na to různí woodworkeři dělají stolky, saně (sled) a další doplňky z překližky, tak jsem to zkusil taky.

Teď dělám ten sled (saně, vál), mám prkno, na něm dvě lyžiny na klouzání v drážkách, ale neklouže to tak hezky, jako na těch jůtůbech. Myslím si, že lyžiny jsou v tom už nevinně, ty to předtím zablokovaly, ale po důkladném zbroušení se to zprojízdnilo a když jsem tužkou začernil drážku, tak se hned ukázalo, kde to drhne (tak jsem to tam zbrousil, znovu začernil, odzkoušel, až už to nedrhne viditelně nikde).

Deska cirkuly je hliníkový profil, vál je tahle překližka (https://www.hornbach.cz/conf/preklizka-stavebni-18-x-1250-x-2500-mm-borovice/10495239/ 18mm) a protože to vypadlo chlupatě a loupaly se z toho tenké lístečky, tak jsem koupil brusku https://www.hornbach.cz/p/excentricka-bruska-dewalt-dwe6423-qs-280w-o125-mm/6083528/ a papír 80 (asi takhle vypadal, ale jen jeden kus https://www.hornbach.cz/p/brusny-papir-pro-excentricke-brusky-bosch-o-125-mm-zrnitost-80-derovany-50-ks/10451457/ ) a lehce jsem to zbrousil, až to mělo sametový povrch bez šupinek. Vypadalo to hezky, ale moc nadšeně to neklouzalo.

Na jůtůbech to natírali nějakými amerikánskými vosky VAX a tím to mělo začít klouzat téměř samo.

Já jsem teda zkusil tohle: https://www.hornbach.cz/p/tvrdy-voskovy-olej-na-drevo-hornbach-0-75-l-ekologicky-setrne/10235361/ a po prvním tenkém nátěru se všechno vcucnulo, tak jsem počkal přez noc a natřel podruhé, to se zase vcucnulo, ale na tmavých (tvrdých) létech už bylo trochu nátěr vidět. Počkal jsem do vešera, natřel potřetí a ráno bylo místy vidět lesklý povrch. Tak jsem to natřel počtvrté, to už byla na všem tenoučká vrstva vosku a odjel domů. Teď to tam bude tak týden schnout, než se tam zase dostanu.

Ten nátěr teď vypadá celkově leskle, ale všude je spousta drobných hrbolků (tak půl mm průměr?), bublinky to nejsou (jsou plné), ale vypadají tak.

Mám pocit, že bych to měl před použitím rozleštitdo hladka, nebo nějak obrousit, ale nevím a houby tomu rozumím. Taky nevím, jak to klouže, mokré jsem to nechával schnout a neotáčel natřeným dolů. Ale nějak nevím čím, jak, proč a jestli vůbec to brousit/leštit. Požadovaný stav je, aby to po té pile jezdilo ideálně bez odporu jak namydlený blesk. Případně zda nějak natírat i tu pilu, čím, jak a co dál?

(Myslel jsem něco jako třeba https://www.hornbach.cz/p/lestici-rouno-125-mm-na-suchy-zip/8364926/ nebo tak?)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    RAINBOF: nahřejvat horkovzdušnou pistolí a poťukávat přes kus prkýnka (abys do dřeva neudělal rýhy) kladívkem. Lepidlo by mělo povolit, ale dej bacha, abys to neupek
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Resim takovy problem s opravou rozviklane zidle.

Jedna strana drzi druha nechce ven. Jak to resit?

dxc38sS.th.jpg dxc3vX2.th.jpg dxc3Uq7.th.jpg
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Díky.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GHOSTDOGG: no.. drevo bude vzdycky pri zmenach vlhkosti pracovat. Imho asi nejstabilnejsi zustane kdyz ho nechas dojit na vlhkost identickou s mistem kde ma byt pouzito a potom ho srovnas.

Ohybat v pare teda taky jde, ale trefit ten spravnej ohyb (ono se po doschnuti zase kousek vraci - je dost tezky a asi to nestoji za to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam