• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    And last but not least, stokrdle. Kdyz mam zablaceny boty, tak s nima vzdycky nataham bahno do obejvaku a mimo jiny je to proto, ze nemam kam si sednout kdyz si je chci sundat. Tak jsem si udelal pred dvere na galerii takovou lavicku, no.

Prezouvam se i tak jenom nekdy.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    OK: dvere do dilny. Po asi sesti letech kdy jsem dilnu "zamykal" na takovej hacek jsem se rozhodl udelat normalni dvere ktery kdyby to situace opravdu nevyhnutelne vyzadovala pujdou zamknout. Pouzil jsem nejaky stary dvere od chliva, rozebral je, dal jim jinej rozmer, udelal novej ram z dubovejch fosen a celou tu stodvacetikilovou vec sam vlastnorucne zabudoval - podle hesla, co zvladli stari Egyptane, zvladnu taky.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Ja teda diky tomu, ze mam starej barak, delam neco vicemene porad. Tohle treba jsou moje vstupni dvere - bylo tam takovy hnusny okno. Tak jsem koupil novy izolacni dvojsklo a udelal tam nejaky deleni. Je to detail, ale pokazdy kdyz to vidim, tak me to potesi.
    Imho jsou to detaily ktery urcujou kvalitu naseho zivota vic, nez se zda.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    schody na pudu. Jeste chybi zabradli a potom takovej zaklop, aby se ta dira dala docasne zavrit - kdyz pomoci vratku na tu pudu taham rozmernejsi veci.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    To vite, ze youtube je plnej „woodworkeru“ ktery delaj stoly s deskama z jednoho kusu, castecne vylitejma epoxidem, zejo? No, a ted si predstavte ze v Japonsku na to existuje tovarna ktera to nedela jako kusovku, ale jako masovou produkci s fantastickou japonskou preciznosti.

世界最高のダイニングテーブルの製造プロセス!驚愕の職人技の結晶!《関家具アトリエ木馬》
    https://youtu.be/cxlWah99EEY?si=HzT54eKjOf6kB_aV
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Film o tom, jak tesari ve Schwarzwaldu stavej tradicni metodou bez pouziti sroubu nebo hrebiku spajchr - kterej bude slouzit jako garaz.

Wie Zimmerleute einen traditionellen Kornspeicher bauen | SWR Handwerkskunst
    https://youtu.be/s8nqKadxxl4?si=1f0Gs3FphTwFS-d-
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Tady jsem šašil trochu jinak. Byl to punk, ale naučil jsem se cestou spoustu věcí a náramně se pobavil.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: a to je vysledek .)
    Mymu synovi kterej mi pomahal ten kus prestehovat z dilny do moji loznice jsem sdelil, ze kdyby se jednoho dne rozhodl tu komodu prodat a nevedel by kolik za to chtit, tak naklady na material, naradi a moji beznou hodinovou sazbu by byly adekvatne zohledneny zhruba 10k CHF :)

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: substituce chybnejch mist patchema

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Dnes jsem dokoncil jeden projekt na kterym jsem s delsima prestavkama kdy jsem delal jiny veci pracoval zhruba od kvetna. Je to komoda na obleceni s 15 zasuvkama, cela udelana z masivniho dubu kterej jsem kdysi koupil nastojato. Jak se ukazalo po jeho rozrezani, fakt ze ten strom stal na kraji lesa zpusobil ze to drevo by se podle beznych kriterii skoro nedalo na nabytek pouzit - samy trhliny, suky, zarostly odumrely vetve, shnily mista, rostlo do vrtule atd. Coz pro me bylo pouceni, ale zaroven jsem z nejakyho duvodu to divny drevo najednou zacal mit radeji nez krasne rostly fosny ktery mam ve skladu taky.. takze jsem se rozhodl ten nabytek postavit z nej. Nakonec odhaduju ze z kazdy fosny vyuziju zhruba dvacet procent, zbytek jsou hobliny nebo odrezky do kamen. Hlavne na vrchni desce je videt jak jsem povysil patches na mistech ktery opravdu nesly pouzit na designerskej princip .) jinak design obecne se orientuje na starych prumyslovych komodach z pocatku industrializace, coz je doba ze ktery zhruba pochazi i muj dum.

Konstrukce je ramova, na postranicich s vyplnema, spojovana dominem. Zasuvky jsou spojovany „fingerzinken“ - nevim jak se to jmenuje cesky. Dominem bych byl asi desetkrat rychlejsi, ale me se ty spoje proste libily. Vytahy jsou po uvaze kovovy, asi by bylo stylovejsi udelat je klasicky na listu a drazku, ale nakonec zvitezila pohodlnost a moznost mit plnej vytah. Konecna montaz musela byt az po umisteni, i kdyz jde o ramovou konstrukci bylo to v dubu pomerne tezky, tudiz se transportoval bez vrchni desky, ktera se musela montovat pred montazi zadni steny. Zadni stena a dna zasuvek jsou jedine prvky kde jsem pouzil prumyslovej produkt - sestimilimetrovou preklizku odyhovanou dubovou dyhou. Je zajimavy jak ta perfektni dyha bez suku a jinejch kazu pusobi vedle toho „palivovyho drivi“ najednou umele.

Fotky se nejspis nahrajou napreskacku, ale ono to snad pujde pochopit. Ted vidim ze to nahravani moc nefunguje, kdyztak je postnu dodatecne.

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Crafting Japanese Saws: Tradition and Innovation with Master Sawsmith Daizo Mitsukawa (光川順太郎)
    https://youtu.be/TtdEUSkdRtg?si=I8d3eg0Eqiq15Bxr

Jak se delaji japonske pily
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    O vikendu jsem zpracovaval nejaky dubovy fosny a poprvy v zivote zazil u ponorky spravnej kickback. Nova lista, novej kotouc, asi 200CHF - ale diky tomu ze jsem mel ruce tam kde maj bejt se mi nic nestalo. Jenom takova pripominka, budte ostraziti ;)

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Konecne jsem se dostal k tomu ji vyzkouset. Radost :)

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Resim takovy problem s opravou rozviklane zidle.

Jedna strana drzi druha nechce ven. Jak to resit?

dxc38sS.th.jpg dxc3vX2.th.jpg dxc3Uq7.th.jpg
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    木組展おうちでミュージアム/竹中大工道具館「木組みの家/Kigumi House」(Japanese and English)
    https://youtu.be/6HMa5tofqps?si=ui2F_IBmxxU4km4P

Neco meditativniho na zakonceni nedele
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Jak se zda, chysta se mala revoluce

BOMBSHELL testimony changes the whole SawStop narrative!
    https://youtu.be/nxKkuDduYLk?si=v8ZxKGYr9a_o11UG
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Potreboval bych poradit s trochou truhlarske fyziky....

Stavim si ze dreva kryt na popelnice (mame specificke pozadavky - dve jinak velke nadoby a uzka zamkovka na kterou se musim vejit)
    Mam hotovy ram a 3 staticke steny, viz fotky. Nahore budou plna vika na bednove panty, to je v pohode.

Ted ale resim predni dvojkridle vlozene dvere - jejich konstruci a volbu pantu. Chtel bych, aby to na pohled vypadalo obdobne, jako ta zadni strana na obrazku, tj. 9cm prkna (tloustka 18mm) a mezi nimi asi 1,8cm mezera. Co nejcistsi design.

Predstavoval jsem si, ze bych dvere konstrukcne udelal trosku podobne, jako jsou klasicke transportni palety - proste je ze zadni strany na obou koncich spojim svislym prknem a prosroubuju vruty. Pro ten nosnik bych pouzil stejne 9cm prkno, takze vzniknou leva a prava svisla strana v tloustce 36mm. Na prostredni strane zvazuju udelat u jednoho z kridel trochu presah, abych skryl svislou mezeru mezi nimi.

Otazky ke konstrukci dveri:
    - Bude takto konstrukce dveri stacit a zustane stabilni, nebo musim udelat i diagonalni spoj? A pokud, tak jak ho orientovat? (efekt klasicky dreveny dvere ala kadibudka)
    - Pokud bych diagonalni spoj nechtel, pomohlo by, kdybych kazdy prkno prisrouboval k tomu nosnemu ctyrmi vruty jakoby "do ctverce"? Aby to nemelo moc sanci padat? Rozmery dveri budou cca 110v, 60š. Bojim se, ze se svesi.

Otazky k pantum:
    - Protoze chci, aby dvere sedely v mezere co nejpresneji, asi toho nedocilim v domacich nepresnych podminkach jen pomoci obycejnych pantu jako jsou tyhle https://www.walteco.cz/kloubovy-zaves-50x50mm--pravy--cerny--2-ks-3/
    - Dalo by se pouzit treba tyhle pro vlozenou montaz zdvojenych laminovych dveri 36mm? Spatruju tam vyhodu, ze muzu panty stelovat a doladit si mezery podle potreby, coz u tech kloubovych/bednovych nejde. https://www.hafele.cz/cs/product/nabytkovy-zaves-tiomos-95-vlozena-montaz/P-00898352/ Jen pak teda nevim, jak poradne vyvrtat diru na misku.
    - Nebo je jeste nejake ultimatni lepsi reseni?

Otazky k chybejici predni spodni spojnici:
    - Predni spodni strana bocnic ma samozrejme tendenci se "rozšklebovat", protoze neni nijak zafixovana na sirku. Cim to nejlepe udelat? Rikal jsem si ze zkusim sehnat nejaky plochy pas z nerezu a vest ho pri predni hrane, at se to zafixuje.

Diky za nazory!

Inspirace pochazi cca odsud: https://www.shop.elkoplast.cz/pristresek-na-popelnice-linis-s-dekorem-dreva-ruzne-velikosti/3-x-120-l?gad_source=1

LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    Zdravim. Uměl by někdo odpovědět na tento "problém"? Na obrázku je carport, kde je nosný trám (omlouvám se neznám tesařské názvosloví) lepený - pravděpodobně BSH nebo tak. Tento nosník je tlustý 60 cm. Moje otázka je, jestli je možný horizontálně spojit 3 trámy o tloušťce 20 cm - buď vrutama nebo třeba závitovými tyčemi, tak aby spolu měli nosnost jako uvedený lepený trám. Uměl by někdo odpovedět na tento "problém"? Díky.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam