VOJTAM: Hele, na tohle IMHO není univerzální odpověď. Záleží na konkrétním oleji, jeho případném odstínu/pigmentaci (a pozor, ono jsou i takové, co se tváří, že jsou bezbarvé, ale mají UV ochranu, pak v sobě mají nějaké oxidy kovů či co... ) a taky na konkrétním dřevu a jeho povrchový úpravě... (hoblovaný se bude chovat trochu jinak než broušený třeba). Já třeba kdysi plánoval použít na venkovní obklad domu z modřínu olej Astraxil a jel jsem to z kouskem toho prkna zkusit do prodejny a zjistili jsme, že na ten můj obklad to je nepoužitelný, protože ten hoblovanej suchej modřín nesál ani trochu a ten olej na tom prostě stékal ať jsme ho roztírali, jak jsme chtěli... Takže zkusit.
No a druhá věc je, co to udělá časem. Světlý odstíny ztmavnou vždycky, ale předem neodhadneš jak moc.
Obecně to vždycky zvýrazní kresbu, přebroušenej povrch má tendenci být nevýrazný a jak se to zatáhne tím olejem, tak to pocitově trochu ztmavne. Někdy víc, někdy míň. Ty bílý odstíny mě třeba připadaj spíš nepřirozený, přijde mi, že to vypadá, jak když to vezmeš primalexem a ne že to zůstane jako přebroušený neošetřený dřevo.