Můj názor na autorská práva vs. AI: Je podle mě úplně jedno, jestli nějaké dílo stvořila AI nebo člověk ve Photoshopu. Takže postavička Myšáka Mickeyho vygenerovaná v Midjourney využitá komerčně je porušení licence Disneyho, stejně jako bych si ji nakreslil tužkou a chtěl natiskout na trička. Horší je to se styly - nápodoba a inspirace jinými autory je základnímstavebním kamenem tvorby. I tak by určitý unikátní styl měl požívat podobnou ochranu jako postavička Mickeyho. Do teď se to nedalo moc prosadit, protože neexistovala přesná hranice mezi nápodobou a kopií. To se s AI změnilo. Za mě je v pohodě, že se AI na těch dílech učí a že je dokáže napodobovat. Problém nastává v okamžiku, kdy nějaký difusní model přímo promptuju "nakresli postavičku ve stylu Miyazakiho". Tím přímo dokazuji, že po AI chci vytvoření kopie daného stylu a není se o čem bavit. Předpokládám, že podobný prompt bude v budoucnu zakázán podobně jako nemůžu použít promt obsahující sex a násilí. V pohodě by ale měl být promt "nakresli postavičku ve stylu japonské anime tvorby 90 let". Výsledek může být totožný jako v prním případě, ale je jasné, že pokud okopíruju Miyazakiho tvorbu, bude spíše omylem.