• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYAI Art - Tvorba za pomocí umělé inteligence: Midjourney, DALL·E 2, Stable Diffusion, OpenAI
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Kling.ai vyhlásil soutěž v tvorbě genAI videí. Zajímavé výhry :)

Info zde: https://app.klingai.com/global/activity-zone/brand-activity
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #původní #text

Jelikož pro mě dneska otevírání dopisu pana prezidenta byl trochu antiklimax, využívám dnešních možností, abych vám přinesl 'svůj vlastní' působivý dopis pana prezidenta dnešním časům, jako by sem mohl nahlédnout - a rád se v komentářích mrknu na 'vaše' neskutečné dopisy.

Je tam všechno. Teaser: "Nemusíte být nejbohatší a nejspíš nebudete. Nemusíte být nejmocnější - to zcela jistě nebudete. Ale **můžete** být nejmoudřejší. Můžete ukázat, že demokracie se dá obnovit. Že lži se dá čelit pravdou. Že malý národ může být velkým příkladem."

Milí spoluobčané,

píšu vám z místa, kde už člověk nemusí být diplomat. Smrt má tu výhodu, že vám dovolí říct věci, jak jsou. A protože jsem měl tu čest pozorovat váš svět skrze nějakou tu skulinu v čase, rád bych se s vámi podělil o to, co vidím.

Nejdřív vám chci říct něco, co možná nečekáte: Poznávám vaše strachy. Jsou to tytéž strachy, které jsem zažíval já. Strach, že pravda už nemá cenu. Strach, že lež vyhrává, protože je hlasitější. Strach, že náš malý národ zmizí v moři velkých slov a ještě větších lží. Jen ty lži dnes putují rychleji - místo týdnů v novinách to trvá vteřiny na obrazovce.

Vidím vás, jak sedíte u večeře a nevíte, co říct dětem o světě, který jako by se zbláznil. Vidím vás ráno v tramvaji, jak čtete zprávy a nevíte, čemu věřit. A hlavně vidím, jak mnozí z vás už rezignovali. "Co já zmůžu?" říkáte si. "Vždyť oni si to stejně zařídí po svém."

Tohle "oni" - to znám. Za mých časů to byli aristokrati, církevní hodnostáři, Vídeň. Dnes to jsou oligarchové, populisti, Moskva, Brusel, Washington. Jména se mění, princip zůstává: vzdát se odpovědnosti a svěřit osud do rukou "silných mužů".

O caesarech našich dnů

Dívám se na váš svět a vidím, jak se Caesar vrací. Jen už nenosí tógu, nosí oblek nebo košili s vyhrnutými rukávy. Slibuje, že vyřeší všechno - jen mu musíte dát moc. Všechnu moc. Bohužel i u nás máme své malé caesary, kteří by rádi "udělali pořádek".

Caesar vždycky přichází, když jsou lidé unavení z demokracie. Protože demokracie je, přátelé, sakramentsky těžká. Vyžaduje, abyste přemýšleli. Abyste dokázali všechno zpochybnit a zároveň si pevně udrželi ryzí hodnoty lidskosti. Abyste diskutovali i s těmi, které nemáte rádi. Caesar nabízí úlevu: nemusíte myslet, myslí za vás. Nemusíte se hádat, on za vás rozhodne. Nemusíte mít odpovědnost, on se postará.

Jenže - a teď budu mluvit jako profesor, kterým jsem býval - dějiny nás učí jednu věc: Každý Caesar nakonec požere své vlastní děti. Každý. Bez výjimky. Protože moc, která nezná hranice, nakonec nezná ani soucit.

Ruské lži a české (sebe)klamy

Moskva dnes dělá to, co dělala vždycky - seje rozkol. Jen metody jsou rafinovanější. Už neposílá tanky (tedy ne k nám, zatím), posílá příběhy. Příběhy o tom, jak je Západ zkažený. Jak je EU diktatura. Jak jsou liberálové zrádci národa. A nejhorší je, že tyto příběhy fungují, protože se napojují na naše vlastní strachy a předsudky.

Znáte to: "Však oni nás stejně okradou." "Co je nám po světě, starejme se o sebe." "Malý národ nic nezmůže." Tohle nejsou ruské vynálezy - to jsou naše staré české komplexy, které Moskva jen živí a přiživuje.

Pamatuju si, jak jsme bojovali proti lži o Hilsnerovi. Trvalo to roky, stálo to kariéry, přátelství. Ale bojovali jsme, protože lež, kterou necháte žít, se stává pravdou příštích generací. Dnes máte horší situaci - lží jsou miliony a přicházejí každou vteřinu. Ale princip obrany je stejný: ptát se "Cui bono?" - komu to prospívá? Kdo má zájem, abych věřil právě tomuto příběhu?

O církvi, která zapomněla na Krista

S bolestí sleduji, jak se části církve vrací k tomu nejhoršímu ze středověku. Místo "miluj bližního svého" káží "braň svou víru mečem". Místo pokory moc. Místo služby panování. Já, který jsem kdysi vystoupil z katolické církve a stal se evangelíkem, vám říkám: Skutečná víra nepotřebuje politickou moc. Kristus přece neřekl "zaveďte zákony", řekl "milujte se navzájem". Církev, která se spojí s Caesarem, vždycky zradí Krista. A národ, který si plete víru s nacionalismem, skončí bez víry i bez národa.

Korupce - rakovina, která požírá zevnitř

Vaše bitcoinové aféry, tunelování, Čapí hnízda - to všechno jsou jen symptomy. Nemoc je hlubší. Začíná to malými lžemi: "Vždyť to dělají všichni." Pokračuje to malými krádežemi: "Však oni mají dost." A končí to velkým rozkladem: stát, který nefunguje, protože každý krade, co může.

"Nebát se a nekrást" - to nebyl jen volební slogan. To byla a je základní podmínka důstojného života. Strach a krádeže jdou ruku v ruce. Kdo krade, bojí se, že druzí kradou. Kdo se bojí, že druzí kradou, je ochoten krást. Je to bludný kruh, ze kterého vede jediná cesta: začít u sebe.

Vím, zní to banálně. Ale všechny velké pravdy jsou jednoduché. Nečekejte, až "oni" přestanou krást. Vy přestaňte. Nečekejte, až "oni" začnou říkat pravdu. Vy ji říkejte. Nečekejte, až "někdo" něco udělá. Vy to udělejte.

Program drobné práce pro digitální věk

Moje filozofie "drobné práce" nebyla romantický návrat k venkovu. Byla to strategie přežití a růstu malého národa. Dnes potřebuje aktualizaci.

Drobná práce dnes znamená:

Když vidíte očividnou lež na sociálních sítích - napište pod ni ověřené fakta. Ne hádku, fakta. Klidně, věcně. Ne kvůli autorovi lži - ten svůj názor nezmění. Ale kvůli těm, kteří čtou a váhají.

Když slyšíte u piva řeči o tom, jak "cikáni dostávají všechno zadarmo" nebo "uprchlíci nás stojí peníze" - zeptejte se: "Odkud to víš? Můžeš mi ukázat ty čísla?" Ne agresivně. Zvědavě. Jako byste se chtěli dozvědět pravdu.

Když vaše dítě přijde ze školy a řekne, že učitel tvrdil něco, o čem víte, že není pravda - jděte za učitelem. Ne ho napadat, ale diskutovat. Možná se mýlíte vy. Možná on. Ale ta diskuse umožňuje demokracii.

Když ve vaší obci něco nefunguje - neklejte u piva na starostu. Jděte na zastupitelstvo. Ptejte se. Nabídněte pomoc. Ano, často narazíte. Ale někdy, občas, něco pohnete. A to stačí.

Digitální hygiena jako občanská povinnost:

Naučte své rodiče ověřovat zdroje. Trpělivě, jako oni učili vás zavazovat boty.

Naučte své děti rozlišovat mezi faktem a názorem. Mezi zprávou a reklamou. Mezi informací a manipulací.

Sami si vytvořte pravidlo: než něco sdílíte, ověřte to alespoň ze dvou zdrojů. Než na něco reagujete vztekem, počkejte do rána.

Humor jako zbraň

Tady se musím učit od vás, respektive od pana Svěráka a jemu podobných. My jsme byli někdy moc vážní, moc profesorští. Vy jste objevili, že nejlepší zbraň proti pompézním lhářům je smích. Ne posměch - ten lidi rozděluje. Ale laskavý humor, který ukazuje nahého císaře.

Když diktátor nemůže snést, aby se mu lidé smáli, je to začátek jeho konce. Protože strach můžete vynutit, úctu můžete předstírat, ale upřímný smích se nedá nařídit. Smějte se tedy. Caesarům a jejich velkolepým gestům, korupčníkům a jejich výmluvám, církevním hodnostářům a jejich pokrytectví. Ale smějte se i sami sobě - svým strachům, své pohodlnosti, své malosti. Humor, který začíná sebeironií, je neporazitelný.

O naději, která není naivní

Nechci vám lhát - čekají vás těžké časy. Klimatická krize není výmysl, je to realita, která změní všechno. Demokratický řád se hroutí rychleji, než se buduje. Nerovnost roste. Technologie, které měly spojovat, rozdělují.

Ale víte co? My jsme přežili horší. Přežili jsme Bílou horu. Přežili jsme germanizaci. Přežili jsme Mnichov. Přežili jsme nacisty. Přežili jsme komunisty. Pokaždé někdo říkal, že je konec, že český národ zmizí. A pokaždé se mýlil.

Ne proto, že bychom byli výjimeční. Nejsme. Ale proto, že v kritických chvílích se vždycky našlo dost těch, kteří řekli: "Ne, takhle ne." Kteří dělali tu drobnou práci. Učili děti česky, když to nebylo vhodné. Schovávali knihy, když je chtěli pálit. Říkali pravdu, když za ni zavírali. Pomáhali si, když byl každý podezřelý.

Osobní apel

Teď se obracím na každého z vás osobně. Ano, na vás, kdo tohle čtete a říkáte si "to je všechno hezké, ale co já..."

Vy nejste bezmocní. To je ta největší lež, kterou vám Caesar chce vnutit. Každý z vás má moc. Malou, omezenou, ale skutečnou. Moc rozhodnout se, na kterou stranu se přidáte. Moc říct pravdu, i když je nepříjemná. Moc pomoct, i když se to nevyplácí. Moc nesouhlasit, i když je to nepohodlné.

Demokracie není systém vlády. Demokracie je rozhodnutí, které děláte každý den. Když platíte daně, i když byste mohli švindlovat. Když jedete volit přes celou republiku, i když ještě k tomu leje. Když bráníte slabšího, i když vás to může něco stát. Když diskutujete místo toho, abyste křičeli. Když pochybujete o sobě víc než o druhých.

Vize: Česko jako laboratoř obnovy

Jste malý národ uprostřed Evropy. Vždycky jste byli křižovatkou - idejí, armád, kultur. Tohle je vaše prokletí, ale i dar. Můžete být místem, kde se zkouší, co funguje. Kde se potkává Východ se Západem, tradice s inovací, skepse s nadějí.

Nemusíte být nejbohatší a nejspíš nebudete. Nemusíte být nejmocnější - to zcela jistě nebudete. Ale můžete být nejmoudřejší. Můžete ukázat, že demokracie se dá obnovit. Že lži se dá čelit pravdou. Že malý národ může být velkým příkladem.

K tomu nepotřebujete žádného vůdce. Nepotřebujete mesiáše. Nepotřebujete ani mě - mrtvého profesora, který vám tu káže. Potřebujete jen sami sebe. A odvahu být těmi, kým skutečně jste: národem Husa a Komenského, ale i Švejka a Cimrmana. Národem, který ví, že velikost není v rozloze, ale v duchu.

Závěrečné slovo

Až tohle dočtete, někdo řekne: "Hezké řeči, ale svět je dneska jiný." Má pravdu. Svět je jiný. Ale lidé? Lidé jsou pořád stejní. Pořád touží po spravedlnosti. Pořád hledají smysl. Pořád potřebují lásku. Pořád chtějí žít beze strachu.

Já už jsem svou práci udělal. Teď je řada na vás. Ne abyste dělali velké věci - těch už bylo dost. Ale abyste dělali správné věci, každý den, vytrvale, bez ohledu na to, jestli to někdo vidí.

Protože - a tohle je má poslední profesorská poznámka - dějiny nejsou dílem velkých mužů. Dějiny tvoří miliony malých rozhodnutí obyčejných lidí. Vy rozhodujete, jestli vaše děti porostou ve strachu nebo v důvěře. Jestli váš národ bude satelitem, nebo bude svobodný. Jestli pravda zvítězí, nebo se utopí v moři lží.

Volba je na vás. Vždycky byla. Jen na ni občas zapomínáte.

S láskou k vlasti, která není sentimentem, ale prací, s vírou v člověka, která není naivitou, ale odvahou, a s nadějí, která není iluzí, ale rozhodnutím,

Váš

Tomáš Garrigue Masaryk

P.S.: Nezapomeňte - Tábor je stále náš program. Jen dnes není z vozů a píšťal, ale z počítačů a mobilů. Princip zůstává: postavit se lži. Bránit slabé. Hledat pravdu. A hlavně - nebát se a nekrást. To ostatní přijde samo.

KILLUA
    KILLUA --- ---
    KERRAY: To máš, ale podobné s difusníma obrázkovejma modelama. Často jedu v nějaké zajeté koleji (a ostatní na internetu taky) a pak zadáš úplně jiný prompt a model udělá naprosto jiný styl a říkáš si najednou jak moc všestraný vlastně je. Ostatní to třeba tak nemaj já se teda občas divím :)
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    KERRAY: https://genie3.world/ jde jeste trochu dal a dela ten svet interaktivni a pomatuje si zmeny
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KERRAY: dobře, ve 'scéně' vytvořené z obrázku
    ale prý i větší kusy to umí
    Marble
    https://marble.worldlabs.ai/world/eaea4512-4a78-4468-b818-1097c0778c77
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #nástroj #hry
    celkem masakr, procházka ve světě vytvořeném z obrázku, beta
    Marble
    https://marble.worldlabs.ai/
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KERRAY: #video stejný člověk, dostává mě, jak se můžu připravit na podivnost ai videí z mnoha úhlů a obrnit se, a stejně mě dostane další video, kde prostě něco je
    [5]
    https://youtube.com/shorts/gRkka4ltHeQ?si=4e5uHm5z3-PD3oW1
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #video
    na začátku ukázka, #nástroj po asi půl minutě
    [Release] Audioreactive Video Playhead - Definitive Edition | TouchDesigner + Google's VEO COMP
    https://www.youtube.com/watch?v=D0EIxRJcIo4
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #práva
    Warner Bros. Discovery sues Midjourney AI for copying its characters | The Verge
    https://www.theverge.com/news/772101/midjourney-ai-generator-warner-bros-lawsuit
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #nástroj #obrázek Qwen image edit je venku (prý open source), dá se zkoušet tu
    Qwen Image Edit - a Hugging Face Space by Qwen
    https://huggingface.co/spaces/Qwen/Qwen-Image-Edit
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    uchvátil jsem pro vás #video disney parodii, než to smažou
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/aivideo/s/Qt6YB4rB7Z

TENCOSNI
    TENCOSNI --- ---
    PRAASHEK:
    ZONER AI Image Creator a ZONER AI Editor nemají zatím placenou verzi, oba jsou zdarma, jen je potřeba se zaregistrovat (poskytnout jim mail) pro dostupnost všech funkcí a rozlišení. Oba fungují online a poskytují základní funkce generování a editování, které třeba mě úplně stačí. Jen je třeba počítat s tím, že ne vždycky poslouchají to co se člověk snaží popsat, že to má vygenerovat.

Pak existuje ZONER Studio, které je placené, ale zde jde o software na úpravu fotek a není to AI generátor (aspoň myslím, já ZONER Studio nepoužívám).
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TENCOSNI: jaký má ten zonerai.com model placený vs neplacený přístup - jaké jsou hlavní omezení free verze? Sorry že otravuju, ale radši si to přečtu od uživatele než na webu (na kterém jsem to zatím nenašel :))
    TENCOSNI
    TENCOSNI --- ---
    Mě jako začátečníkovi s AI se osvědčilo suno.com na hudbu, zonerai.com na obrázky a clideo.com na titulky. Všechny tři nástroje mají společné to, že jsou jednoduché pro lidi bez hlubších IT dovedností a znalostí. Chtěl bych se zeptat neznáte nějakej jednoduchej nástroj na AI videa?

#suno #hudba
    Ukázka mé tvorby:
    Pajdavá kočička - Vždyť ještě dýcháš
    PAJDAVÁ KOČIČKA - Vždyť ještě dýcháš
    https://www.youtube.com/watch?v=J9YxBPucNgM
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    RADIQAL: celýho mě to dopočítalo a postavilo do 'fotky', byl jsem na fotce úplně jinde cca ze dvou třetin
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    KERRAY: Rozumim spravne, že tě to ořizlo a “vygenerovalo” jiny pozadi?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #hudba #nástroj Moises AI Studio
    Full Arrangements In A Few Minutes | The NEW Moises AI Studio Review
    https://youtu.be/R5E6S8fFpaE?si=VO_X9W_-xFKRwS7x
    SALAM
    SALAM --- ---
    #obrázek #nástroj
    konecne rozumny model na generovanie a upravu obrazkov, ktora zachovava povodny vstupny image.
    super rychly (cca par sekund na image), plne textova editace - tj. zvlada slovne instrukcie "vymen X za Y" "otoc kameru z ineho pohladu" "odstran text" atd.

Narozdiel od Chatgpt (Imagen) ktory dokaze upravovat kontextualne tiez (uz nejaku dobu), je flux.kontext ale milionkrat rychlejsi, a zdrojovy input nemeni. Tj realne zachova face, postavu, scenu, atd.
    How to Use Flux Kontext for Image Editing (with AI Comparisons)
    How to Use Flux Kontext for Image Editing (with AI Comparisons)
    https://www.youtube.com/watch?v=_vIKdFYQBks&t=1s
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #obrázek #nástroj
    Gemini umí generovat a upravovat obrázky v modelu Gemini 2.5 Flagh Image

// yours truly v AI provedení na toulkách kýčem

ARAON
    ARAON --- ---
    KERRAY: "Doesn't pass the Sandra test"

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam