• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIAchievement unlocked
    Real-life achievementy jako "odnesl jsem si z IKEA jen tu jednu věc, pro kterou jsem tam šel" "podařilo se mi uspat všechny tři děti zároveň" nebo "už mi spadl nůž na parkety ve všech místnostech v bytě".
    rozbalit záhlaví
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    navrhla sem v jenom obchode obchode produkt, kterej podle me v jejich nabidce chybi. Majiteli se to moc libilo, uz to dokonce i vyrobil, takze to ted testuju, nez to pujde do nabidky :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: A byl jsem vyfocen na
    Kultura - novinky a zprávy z kultury, kulturní akce - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/sekce/kultura-9?timeline--pageItem=40534606
    s idolem svého mládí; teď už můžu umřít.
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    PREKOTKA: Gratuluji! To já si záměrně neberu bílou košili, když mne čeká rajská omáčka k obědu. Asi mám také nějaký takový program - bíla = ušpiníš si to.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULA: Víš co, na řeči o líbačkách s biskupem mě napadají jen samé nevhodné vtipy na kněze a ministranty...
    KULA
    KULA --- ---
    NELLAS: jsem si vyšší, ale on je výš v hierarchii, tak proto s B. :D

NELLAS
    NELLAS --- ---
    Kuřecím?
    KULA
    KULA --- ---
    KULA: jestli jsem ráno dostal Achievement, tak teď Platinovou trofej. Proběhla líbačka s Biskupem.
    KULA
    KULA --- ---
    Jako šlus numero naší cesty bylo v plánu vidět slavnosti svatého Víta v jeho rodišti. Takže si vykračujeme v Mazara del Vallo a narazíme na kostel svatého Michala. To jsem samozřejmě nemohl jen tak přejít. Vstoupíme dovnitř a koho tam nevidím! svatý Vít! Ten kterého budou nosit během slavností po městě. Zavetřil nás místní ministrant, hned se přišel pozdravit. Vysvětluji, že jsme z Prahy, že se celý život díváme na katedrálu, která je zasvěcena sv. Vítu a že jsme chtěli vidět jeho rodiště. Propuká nadšení, jsme usazeni a že za chvíli začne bohoslužba. Díky překladačům a mobilnímu internetu celkem chápu i její obsah. A pak mistní Padre vyhlásí naše jména, Prahu, Bohemii a celý kostel nám začne mávat na pozdrav.

ALONSY
    ALONSY --- ---
    A ještě je třeba řetězec Moment.
    A pak obyčejné swapy.

Platit ekologický poplatek za oblečení by mě sralo.

Jo, teď asi dva kousky vyhodím. Cca po 10 letech protože už jsou vážně samá díra.
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    Jsem byl jako host v poscastu
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    Jel jsem kam jsem neměl a naboural.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Jak říkám, třeba tomu časem porozumíte i v jedné z nejbohatších zemí světa. :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RANDOM_NIGHT: ale jo, taky to tu mame. Uz zhruba 150 let, jmenuje se to armada spasy. A presne to vystihuje podstatu problemu: tohle se da provozovat jenom na dvou principech. Budto jako kseft kterym muzes jako vedlejsi produkt pachat dobro, ale kterej si na sebe musi vydelat. Vsichni ti lidi ktery ty saty sbiraj, tridej a prodavaj musej z neceho zit, takze musis generovat zisk abys je mohla zaplatit a nakonec z nejakyho prebytku par chudakum mohla treba pomoct. A to je presne to co v cely zapadni evrope proste prestava fungovat.

Zbejva ten druhej princip, a ten stavi na tom ze ty penize prijdou odjinud, ze se je nemusis snazit vydelat. Typicky je to prave pro cirkevni organizace jako je ta SA ktery to financujou charitou. A pro tvoji informaci: i ta uz ty hadry nesbira, protoze ty naklady uz jsou neunosny i pro ne a hlavne jako insideri uz taky vedej ze tim vic skodej nez prospivaj.. Pro ne je jednodussi tem potrebnejm davat treba zlevneny jidlo nebo rovnou penize.

Ja jsem cynyckej boomer kterej uz za zivot tolikrat zazil ze nejakej uslechtilej zamer byl nakonec jenom prachsprostej kseft, ze je pro me to slovni spojeni trochu devalvovany - tim spis ze ten celej kolotoc tech starejch hadru hned v nekolika rovinach definitivne pacha vic skody nez uzitku. Pokud chces pomoct planete, nekup si novej hadrik a nos dokud to jde ten co chces tak velkoryse nekomu venovat. Pokud chces nekomu pomoct, dej mu penize respektive treba mu neco uvar aby mu ty penize na ty hadry zbyly.

Jak rikam, deset let.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    LUSINDA: Obojí je smysluplné a funkční.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    RANDOM_NIGHT: to je ale jiný případ, než ten pražský......tam můžou jen matky samozivitelky. Idea toho v Roztokách je lepší.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Ten roztocký funguje už tři roky, přestože je z velké části závislý na práci dobrovolníků. Třeba k vám tyhle věci taky někdy dojdou. :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ALEXIS: Hm, uvidime jak dlouho jim to tak bude fungovat. Normalni polocas za kterej nejakej fenomen dorazi od nas do ceska je neuveritelne spolehlive deset let.

Jak jsem psal, u nas prezivaj jenom vylozene luxusni secondhandy (sortiment typu "nenoseny strevicky Dior z padesatejch let" a podobne.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ALEXIS: Pak je tu taky roztocký Komunitní šatník. Lidé darují oblečení, pěkné kusy jdou na štendr, použitelné do Dobrodějny a Oděvní banky, nepoužitelné pro lidi se stanou materiálem na zvířecí pelíšky pro útulek, věci na vyhození se vyhazují. A pak tam kdokoliv může přijít a vzít si, co potřebuje. Otočí se tam neskutečné množství oblečení, každou otevíračku bývá narváno. Asi jim nikdo neřekl, že to není smysluplný způsob recyklace.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    LUSINDA: Asi úplně nenesu zodpovědnost za to, co se rozhodneš přečíst z devatenáctistránkové zprávy.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    RANDOM_NIGHT: já tam čtu jenom, že za rok přijali skoro dvě mega na darech......
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam