• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIAchievement unlocked
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RANDOM_NIGHT: to ale Sabriel ztrati svuj povznasejici pocit, opravdu to chces?

Tak nakonec je na ni, jestli si to precte, uz je nejspis plnoleta.

Ja se o to tema zacal zajimat pote, co nase zdejsi organizace zacaly alarmovat ze ten system vicemene kolabuje. Clovek se najednou dozvedel divny veci.

To obleceni z tech sbirek putuje bez vyjimek do Afriky - jinde ho nikdo nechce. Do zapadoafricke Ghany dorazi podle Greenpeace kazdy tyden zhruba 15 milionu kusu obleceni. (Studie "toxicka textilni krize v Ghane"). Pouze zhruba polovina ma alespon nejakou teoretickou hodnotu a hodi se k prodeji (k nekomu kdo to obleceni potrebuje a nema penize se ale nema sanci dostat tak jako tak, je to byznys). Ta zbyvajici polovina se odvazi na deponie kde se zapali. Na rozdil od spaloven treba u nas, ktere spaluji nejmodernejsimi technologiemi, produkuje to divoke spalovani celou skalu castecne prudce toxickych latek ktere otravuji pudu, vzduch a vodu.

Na jinem miste pise Greenpeace, ze az 90% obleceni obsahuje umela vlakna a je pro dalsi pouziti bezcenna. Take diky stale klesajici kvalite obleceni z Asie nema jejich znovupouziti smysl, nikdo je nechce. Presto prival levneho obleceni prakticky zlikvidoval mistni produkci textilu a odevu, obrovsky mnozstvi lidi - hlavne zen - ktere diky tomu mohly vest nejaky nezavisly zivot se stalo zavislymi na cizi pomoci.

Ve verejnych pradelnach v Akkre se pouzivaji stare textilie ze sbirek jako palivo pro ohrev vody, se stejne desastroznimi ucinky na zivotni prostredi, namerene hodnoty napriklad benzolu jsou alarmujici. A to co se nespali zase vede svoji degradaci k zamoreni prostredi mikroplastikem.

V jedny reportazi v nasem radiu rikal clovek kterej vede jednu takovou firmu pro recyklaci starych textilii, ze kdo dneska chce udelat dobrej skutek, mel by ty stary veci vyhodit do pytle s odpadky, protoze se alespon ekologicky zlikviduji a jeste vyprodukuji energii. A vubec nejekologictejsi je to obleceni pokud mozno nekupovat, pokud clovek nemusi, a pokud uz ho kupuje, tak pouze tu nejvyssi kvalitu kterou by mel nosit co nejdele. Ja tu nekam psal nejaky sileny cisla ktery jsem taky slysel v ty reportazi, jakou usporu sklenikovejch plynu prinese kdyz clovek nejakej kus obleceni nosi o rok dyl nez mel v umyslu, musel bych to jit hledat ale je to neuveritelny cislo. Udajne textilni branze produkuje deset procent svetovejch sklenikovejch plynu, to je tolik jako veskerej leteckej a lodni provoz na svete dohromady.

U nas je naplanovano, ze od roku 2027 se pri koupi novyho obleceni bude platit poplatek za jeho ekologickou likvidaci, protoze ten byznys diky vyse popsanymu uz jednak nema smysl a jednak uz neni schopnej se zaplatit.
    Ja stary obleceni vyhazuju do odpadku uz asi deset let, a to jsem toho o tom vedel jenom zlomek toho co dnes. Jedinej smysluplnej zpusob recyklace je prodej do secondhandu, kus po kuse - kdyz ti majitel je ochotnej za neco zaplatit tak je jasny ze ten kus ma jeste nejakou budoucnost.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Poučíš nás?
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Když jsem byla malá, maminka mi často říkala: "Neber si to světlý tričko, budeš ho mít jako čuně." Uvěřila jsem tomu a vždycky, když jsem to zkusila, maminčina slova se potvrdila. A tak jsem světlý svršky nenosila dlouhý léta.
    Až do nedávna! Bílá košile, ve které jsem zvládla uvařit, šesti lidem servírovat a sama sníst špagety s rajčatovou omáčkou aniž bych ji jen jedinou kapičkou poskvrnila, mi fakt sluší:) A jelikož jsem fakt borec, zvládla jsem i sklidit ze stolu, naložit myčku a ručně umýt pánev od omáčky.
    Tak čau, mami :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SABRIEL13: pokud chces, aby to snem zustalo, tak niky nezkousej zjistit jak tenhle byznys opravdu funguje.
    SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    Vyreklamovala jsem sluchátka a mám krásný nový modrý earbudy k těm krásným růžovým přes hlavu!

A taky jsem odnesla první vytříděný oblečení do příslušného kontejneru, a Šatník mi odepsal, že všechny ty věci, co jsem jim vyjmenovala, jestli by je chtěli, si rádi vezmou.

Takže všechny ty věci, co jim nic není, ještě někomu pomůžou. To je sen.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Vypuštěn na americkou půdu (na základě dost odfláknuté ESTA, patnáctiminutové fronty a jen mírného mlžení pří krátkém a mírně zmateném pohovoru. Vědět, že je to tak snadné, vzal bych si normální mobil).
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    Poprvé jsem jel autem v Řecku (zábava:D)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    LUCIEN: "Jsem váš strýc Baloun, mám vás všechny rád a budu u vás žít." :)
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    konecne sem po stehovani uklidila sklep, kde se sotva daly otevrit dvere, a odnesla sem tam veci, co byly v chodbe. takze konecne po mesici neni prvni, co vidim po prichodu domu, hromada kramu, ktery cekaj, az je odnesu do sklepa :D
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    Děti poprvé letěly letadlem.
    Já jsem s dětmi letěla poprvé letadlem :)
    Poprvé jsou děti v Amstru.
    Poprvé blbě koupený lístky na MHD :D naštěstí bez pokuty.
    EKG
    EKG --- ---
    Prvni osobne zabita mys. Ganeso, nezlob se.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Právě mě na Ancestry kontaktoval příbuznej, o kterym jsem neměl vůbec ponětí, že existuje.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    Poprvé jsem seděla v kabině popelářského vozu!
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    nikdy bych se nenadál, že se dočkám e-mailu ve znění:

Review of your submission has been completed. It is now eligible for distribution.
    App Version
    1.9.0 for iOS
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    První vlastní humus ✅
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TLOUDEV: Ty seš stejně hustej.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Nahozeny stit na baraku. Ufff, uz na to "leseni" nemusim (cca 60cm uzka lavka asi 6m nad zemi, hned vedle privodnich dratu elektriny, jeste ze ten nejblizsi k baraku je nulak :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: rozchozeny dva displaye v serii. A ted celou obrazovku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    objevila jsem pro klub [Věci Veřejné - Jsi na velké základce, jsi v armádě a děláš zlo.] článek, z něhož byla citace použita do názvu!
    (malé radosti taky radosti, že jo? :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    rozchozen rgb display 16x16 na arduinu... jde se na dalsi quest.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam