• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RANDOM_NIGHT: takze ty a nebo Nei rozhoduji, co ja potrebuji a co uz ne?

Kam se mam jit verejne omluvit, ze jsem si koupila par satu a ktere i nosim. Uznavam, je to hrozne, ted jsem si koupila ctyri šaty, dnes si jdu vyzkoušet dalsi dvoje a jsou to dlouho jedine saty, co jsem si koupila a dalsi letos nejsou v planu. Koupila jsem si je uvedomile, dnes mam treba lněné šaty, takze to neni plast z tržnice a fakt další týden je nebudu vyhazovat a nepoběžím koupit nové.

Porad mi to neni jasné, co se tu řeší. Mozna mam tu výhodu, ze kdyz nekouřím a nepiju alkohol, tak si muzu koupit knizku a šaty.
    Ach jo, dovolila jsem si koupit hrnky a vsechny je pouzivam, sem tam se mi na stole objeví tri/čtyři nápoje

Kocky, vybraly jste si spatny pripad i den
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    LADY_MYSKA: A to já zas rozumím, co s tím tvoje nákupy mají společného. Jako někdo, kdo se vedle chlubí tím, že utrácí tisíce za věci, které nepotřebuje, jsi přišla doporučit, aby lidé ušetřili tím, že se zbaví jedné z nejtěžších závislostí, co známe, které by se navíc většina lidí zbavila ráda, kdyby jim to šlo. To je docela silný trigger, vůbec se nedivím, že to vyvolalo reakci.
    Pro mě byla trigger až tahle dotčená reakce. Tvoje nákupy obtěžují planetu, to se týká všech, a myslím, že zrovna knihy jsou ta jedna věc, kterou by nikdo nevytýkal, takže je trochu legrační, že všechny ty šaty, hrnky a co já vím, co ještě, shrnuješ zrovna pod čtení. Holt každý má něco. Někdo smrdí, někdo působí, jako by ho platili za normalizaci konzumerismu.
    NEI
    NEI --- ---
    Moje (naprosto zbytečná) univerzální rada pro dnešní den:
    Nakupujte vždy jen to, co opravdu reálně potřebujete!
    Ušetříte tím své peníze a celý náš svět.
    NEI
    NEI --- ---
    NEI
    NEI --- ---
    Nadměrné nakupování může mít na psychiku výrazný dopad, zvlášť pokud se z něj stane způsob, jak zvládat stres, smutek nebo osamělost.

Mezi nejčastější dopady patří:

Krátkodobá euforie – po nákupu se uvolňuje dopamin, takže člověk může cítit radost a vzrušení.

Pocity viny a studu – po odeznění euforie často přichází výčitky, zejména pokud byly utraceny peníze, které si člověk nemohl dovolit.

Úzkost a stres – dluhy nebo skrývání nákupů před blízkými mohou zvyšovat psychické napětí.

Začarovaný kruh – nepříjemné emoce vedou k dalším nákupům, které přinesou jen krátkou úlevu, a celý cyklus se opakuje.

Zhoršení vztahů – problémy s financemi nebo tajení nákupů mohou narušit důvěru mezi partnery či v rodině.

Riziko závislosti – u některých lidí se může rozvinout tzv. kompulzivní nakupování (oniománie), které je spojeno s poruchou kontroly impulzů. Může se vyskytovat častěji u lidí s úzkostmi, depresí nebo některými poruchami nálady.

Občas si něco koupit pro radost je naprosto běžné. Varovnými signály jsou situace, kdy člověk:

nakupuje hlavně proto, aby si zlepšil náladu,

utrácí více, než si může dovolit,

nedokáže odolat nutkání nakupovat,

lituje nákupů, ale přesto v nich pokračuje.

Pokud nadměrné nakupování začne způsobovat finanční nebo psychické potíže, je vhodné o tom mluvit s psychologem nebo psychiatrem. Existují účinné způsoby léčby, například kognitivně-behaviorální terapie, které mohou pomoci tento vzorec změnit.
    NEI
    NEI --- ---
    NEI: Akorát to nekurví fyzické zdraví, ale psychiku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    NEI: musis uznat, ze ten prispevek si o tu rekaci vylozene rikal. Kdyz chces setrit, tak nekouris, to je snad jasny a propagovat tu nejsmradlavejsi variantu je taky shit.
    NEI
    NEI --- ---
    LADY_MYSKA: Nadměrné nakupování je úplně totožná závislost jako kouření.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    NEI: vubec tedy nerozumim, co maji moje nakupy s timhle spolecneho.
    Ale jinak ano, nepiju a ani nekouřím, navic do dneska jsem netusila, ze mym čtením obtěžuji svoje okolo smradem, jako bych kouřila
    NEI
    NEI --- ---
    ZANNA: Tak jinak, protože samu sebe dneska vnímám že jsem příliš nasraná:

Moje zbytečná rada pro myšku by byla aby každý den nekupovala tolik věcí a ušetří mnohonásobně více než třeba já za jeden e-liquid.
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    NEI: Tohle sis mohla ušetřit.
    NEI
    NEI --- ---
    1MALALISTICKA: Ale to všechno přece samozřejmě dávno víme.

To je jakobys napsala že chlast způsobuje kocovinu.

Proto je hodnota příspěvku nulová.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NEI: Nezlob se na mě, ale do ranku rad jak ušetři vynechání cigár patří. Je to drahé, je to zdraví škodlivé, obtěžuje to smradem okolí. Takže místo podrážděné reakce kuřáka bys mohla uznat, že v tom kus pravdy je.
    NEI
    NEI --- ---
    LADY_MYSKA: Tvl myško rovnou napiš: nechlastejte, nežerte maso, nejezděte autem, netopte a sprchujte se jen v ledové vodě a ušetříte.

Podobné komenty budu příště mazat.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LADY_MYSKA: to je nejlevnejsi varianta a hlavne to nesmrdi jak hovno :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Jestli by nebylo lepší s kouřením přestat úplně
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    Dle přání majitelky auditka zasílám návod na levné pokuřování el. cigarety IQOS Veev One:

Pokud vlastníte zařízení IQOS Veev One a jste zaregistrovaní v IQOS clubu https://club-cz.iqos.com/, kde sbíráš klíče.
    Každý měsíc jeden stříbrný klíč, za 3 stříbrné je krabička náplní (2 pody) zdarma a 1 zlatý klíč.
    Za 4 zlaté můžeš hned získat voucher na 4 krabičky náplní nebo pokračovat dál, a při 8 zlatých odemkneš nový stupeň odměn (tam jsem nikdy nedošel, jelikož ty 4 krabičky zdarma jsou pro mne výhodnější, než ty další odměny)

Mají tam k tomu pěknou grafiku, která to vysvětluje lépe než já.

https://club-cz.iqos.com/profil/stav-klice
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    POZITRON: Mne dlouhodobě hází balíky do ZBOXu, který je nejblíže leda helikoptérou, jinak cesta přes hodinu. A není možné jim domluvit, aby mi to alespoň dávali do jiného ZBOXu, když už to teda kvůli provizi nemohou dát do místní prodejny tři minuty daleko…

A jsou odesílatelé, co "pro vaši zemi máme doručovacího partnera", což je přesně tenhle posranej způsob do pravítkem nejbližšího ZBOXu, bez ohledu na skutečnou dobu přepravy.
    Jenom oser, protože já takové balíky (úspěšně) reklamuji, neb objednávka je s doručením na moji adresu, nikoli pohození někde v prdeli za horama.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    POZITRON: Abych přispěl troškou do mlýna... já akorát jedno mrzení s GLS.
    Vyhraná kniha v rádio soutěži, měli doručovat 14-16 ke dveřím, přišla o tom SMS.
    14:32 pípla SMS "Váš balík na Vás čeká v GLS boxu"... tak jsem si to ověřil podle čísla zásilky na jejich track and trace - byl tam. Ani to nezkusili. Naštěstí box 200 metrů od baráku.
    Tak volám na infolinku, oni teda nabídli, jestli to chci znova dovézt, tak říkám, že netřeba, že mi jde jen o to, aby tomu kurýrovi někdo vynadal, pač to ani nezkusil.
    Za dva dny přišla jejich "zpětná vazba", že prý trasu jel výpomocný kurýr a spletl si ulice Hradecká a Hornická (v Hornické je ten GLS box).

No budiž, mohlo se stát, naštěstí to bylo kousek. Dát to do boxu někdy před půl rokem, kdy jich ještě nebylo jak naseto a GLS mělo vzdušnou čarou nejbližší na vedlejším sídlišti, to už bych na opětovném dovozu ke dveřím trval.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    GREGI: Ovšem nesmí se stát elektrický blackout... leda byste měli na střeše soláry.
    Nebo stačí, když mrazák kiksne... to před pár lety vyprávěl táta, že kvůli tomu jeli do místního Planea či kam to, za autem vozejk a když se personál ptal, kdy to chtějí přivézt - "my si to hned odvezeme".
    Jen si nechali pomoct s naložením na vozejk nastojato (aby se to mohlo dřív zapnout, při transportu na ležáka se prý doporučuje plus mínus 24 h počkat, než se usadí chladivo).
    Mrazák na vozejku na stojáka, vedle na vozejku stála tátova manželka a přidržovala... personál prej (a nedivím se) koukal jak vejrové... a potkat cestou policajty, bylo by asi další veselo :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam