• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEUmělá inteligence, chatboti - vtipné konverzace aneb "Hoří hovno?"
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    -- ODSTŘIHNI AI ZDE --
    Chová se Babiš jako diktátor (bez diskuze, nařízení, na sílu)?
    Thought for 7m 24s
    Jako „diktátor“ v přesném smyslu slova bych Babiše neoznačil. Česko má pořád svobodné volby, opozici, soudy, média, prezidenta, parlamentní kontrolu a možnost vládu vyměnit. Freedom House teď Česko stále hodnotí jako „Free“ se skóre 95/100; uvádí i vysoké skóre politických práv a občanských svobod. V předchozím detailním hodnocení Freedom House také uváděl, že opozice má reálnou možnost získat moc volbami, média jsou svobodná a nezávislá a soudnictví je nezávislé. To jsou věci, které se s opravdovou diktaturou neslučují.

Ale pokud tím myslíš styl „já rozhoduju, vy to proveďte“, tak tam se ta kritika dá pochopit. Babiš dlouhodobě působí jako silně centralizovaný, direktivní lídr. V ANO je předsedou od založení hnutí v roce 2012 a na sněmu v lednu 2026 byl opět jediným kandidátem; dostal 196 hlasů z 209 delegátů. To ukazuje spíš vůdcovský, manažerský model strany než klasickou vnitrostranickou pluralitní soutěž.

Nejproblematičtější je tlak na média a instituce. Reportéři bez hranic v červnu 2026 uvedli, že od jmenování Babišovy vlády v prosinci 2025 zaznamenali 13 politických útoků na média, z toho 6 od samotného Babiše, a označili to za tlak na novináře. Reuters zároveň popsal vládní návrh na změnu financování veřejnoprávních médií: kritici ho označují za ohrožení nezávislosti, zatímco Babiš tvrdí, že nezávislost České televize a Českého rozhlasu ohrožena nebude.

Další varovný prvek je střet zájmů. iROZHLAS dnes popsal, že Babiš kvůli svému možnému střetu zájmů za půl roku nové vlády opustil pět zasedání kabinetu; článek zároveň uvádí, že Evropská komise podobně jako v minulosti považuje jeho opatření za nedostatečná. To není samo o sobě diktátorství, ale je to problém pro důvěru ve férové rozhodování státu.

Takže moje férové shrnutí: Babiš se nechová jako diktátor v tvrdém smyslu, ale často má autoritářský, centralizovaný a silově-manažerský styl. Říct „diktátor“ je podle mě nadsázka; říct „má sklony tlačit věci silou, útočit na kritiky a oslabovat brzdy a protiváhy“ je mnohem přesnější.

-- ODSTŘIHNI AI ZDE --
    ARAON
    ARAON --- ---
    Anthropic on X: "We’ve received notice that the Department of Commerce has lifted export controls on Claude Fable 5 and Mythos 5. We'll begin restoring access tomorrow, and will share an update soon....
    https://x.com/AnthropicAI/status/2072106151890809341
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KAMAHL: a přece věřím, že ju máte :)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    AI shrnutí na Googlu je čím dál víc mimo!
    https://youtu.be/9S2PTpLow4c?is=fuShyZ2big5ysciK
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KAMAHL: škoda že se tím sám neřídí
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    KAJJAK: Já hlavně přemýšlím, že jestli něco někdy switchnu, tak to bude nějakej evropskej Mistral až bude jednou použitelnej, nebo něco takovýho.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    WEWERKA: to ani vetsina zamestnancu
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAJJAK: To lokalni reseni pry nefunguje idealne, je to blby.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    ERRTU:

switchnes na 10x mensi cinske modely a nebo koupis za 100k masinu na ktere rozchodis offline model a jede se dal, porad levnejsi nez zamestnanec
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    btw teda osobni poznatek, na vanoce kupovany notas, puvodne jsem chtel pockat ale pak jsem se ukecal ze si tu radost udelam...

32gb ram.
    5070ti

leden = 65000.
    aktualne = pres sto litru tyvole 0_0
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    ERRTU: Ai enshitification už IMHO pomalu, ale jistě začala. Mě přišel celkem nedávno už mail od Google, že mění podmínky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam