NEI: prosim, neber to ze te tu jebu za nadseni, ale uplne v tobe vidim sebe kdyz jsem se naucil neco o agilnich metodikach a zacal je prakticky pouzivat... chce to trochu klidu, hohy v teple, premyslet co je kdy pouzitelne a potrebne.
Osobne jsem byl kdysi certifikovanym scrum masterem (certifikace je na 2 roky, pak musis ziskavat body a vicemen platit scrum-alianci aby sis "udrzela status", na coz jsem se mohl vy***. Taky pak teda aplikovat scrum v enterprise, kde jsem tehdy byl je za trest, protoze se zvrchu na tebe vse riti vodopadem. Takze agilne odsud podsud. Pote jsem zase v jinym tymu mel scrummastera ktery pouzival pozici na buzerovani zbytku tymu a honil si nad tim ego (a pero) ... takze ono i slusne fungujici technika se da hrozne zku**it. [omlouvam se za mluvu, neco jsem popil].
Co chci rict je to, ze at uz je metodika takova ci onaka, at uz pouzivate Scrum, Kanban, Scrumban, nebo SAFe, hrozne zalezi na tom s kym delas (tj, tym a kolegove jsou prednejsi nez metodika!!!) a taky jestli lidi co metodiku aplikuji jsou normalni, nebot o jsou kreteni. Scrum provozovany spatnym SM a vynucovany ad-absurdum skodi imho vic nez rozumne provedeny waterfall... a i waterfall muze byt relativne OK v dobre fungujicim, uvedomelem (a zkusenem) tymu... [howgh, domluvil jsem, jdu spat, hejty prectu zitra]