• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEISCRUM
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jako pokud je to tema jen pro certifikovany tak jsi se o tom zapomela zminit. No a jestli te rozhodil maly zertik tak ja zas jdu :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nemam :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    NEI: ale je. hned mas tema do glad :D
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RAINBOF: Považuje zaněstnance za nevyčerpatelný, lidský, zdroj s rychlou možností nahraditelnosti.
    GEE
    GEE --- ---
    FARFELOO: Vicemene s tebou souhlasim. Dobrej PO je pro tym ten nejdulezitejsi clen. A nebo ten tym musi byt tak strasne dobre sehranej a zazranej do produktu, na kterym pracujou, ze jeho pozici zastane. Ale jeste jsem se nesetkal s tim, ze by tuhle roli dobre zvladnul SM - vcetne me.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    NAVARA: Já vím, že je to v každé organizaci jinak, takže je potřeba si vyjasnit pojmy. Jak to vnímám já, tak popisuješ spíš roli Product Managera. PO chápu opravdu jako “prioritizace backlogu”, každodenní kontakt s delivery týmem, psaní drobných storek a vyjasnění specifikace. PM na druhou stranu dělá discovery, nastavuje vizi, komunikuje s marketingem, dělá interní stakeholder management, může být součástí velkého sales dealu atd. Tohle je opravdu seniorní pozice.

    Přijde mi to popravdě jako zajímavější kariéra, kde člověk může pochopit podstatu produktu a pracovat na něm a může ve firmě růst. Kdyby mi někdo do týmu dosadil scrum mastera, který nezná detaily toho, co děláme a neprošel si X úspěšnýma tech firmama, ale bude mě cvičit na nějakým rituálu, tak asi beru nohy na ramena. People over process.

    Poznámka: nikdy jsem nedělal v korporátu, nic mě na tom neláká, vím že to tak nemají všichni, ale přijde mi užitečný sem ten pohled dát.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Vite co je na scrumu nejlepsi ?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NEI: Ne Scrum Master Product Owner, ale Scrum Product Owner - prostě ta role, jak je chápána v rámci Scrumu.

    Protože jako korporátní role je mnohem širší a zahrnuje i rozpočet/tco, marketing, dlouhodobý záměr a rozvoj, komunikaci s uživateli, sbírání zpětné vazby,… a ano, občas zajít i na vývoj, potvrdit jim že hází lopatou správným směrem.

    A pokud by ses hlásila někam na PO (bez upřesnění, že jde jen o roli v rámci Scrumu), tak to budou chápat jako tu korporátní PO roli.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FARFELOO: Product Owner je imo poměrně seniorní pozice, kde musíš svůj produkt a jeho prostředí velmi dobře znát…

    Jestli by mělo jít jen o "scrum část" PO funkce, tak spíše nějaký PO asistent nebo SCRUM PO?
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    GEE: zrovna vcera jsem kecal s kamoskou co je test-lead a pri prijimacich pohovorech ma problem s tim, ze 95% lidi co k ni prichazi na pohovor jsou lidi co chcou byt bud developeri (delali predtim neco uplne mimo IT a udelali si nejaky rychlokurs) nebo chteji jejakou "manazerskou pozici", kam chcou pres SM, PO atd, kazdopadne testovat neumi, nemaji na to "oko" a skilset.

    ... all that said, souhlas ze pokud nemas background a senioritu, tak ten tester je asi cesta dovnitr, ale muze te to semlit a na testovani se zaseknes. Celkem dobry paradox - jak zacit kdyz clovek nema prakticke zkusnosti, obecne trochu problem v dnesni dobe.

    Co treba nejaka konzultacka, IBM, Accenture, Tieto, ... ? ty berou casto juniory a maji trainee programy ktery cloveka pozvednou vcelku slusne. [disclaimer, nenavidim tydle velky molochy, ale jako prvni krok mi vcelku davaji smysl]
    GEE
    GEE --- ---
    NEI: Ten tester je idealni cesta - par scrum masterek, ktery tak zacaly znam

    MARASAN: nehazej vsechny SM do jednoho pytle. Jsou dobri a jsou spatni. Stejne jako vyvojari, stejne jako testeri. Sam ten titul uz nepouzivam, protoze ho zpousta lidi kurvi, ale to jeste neznamena, ze lidi s timhle skillsetem nejsou potreba. A je jedno, jestli v korporatu nebo malym startupu. Sam svoje tymy vzdycky ucim, ze je dulezitejsi byt agilni a drzet se agilniho manifesta, nez se drzet neceho, co rika scrum book. A jsou (vetsinove) spokojeni.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MR_PREWEET: my uz nejedeme SM roky. Nastesti.
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    FARFELOO: Jakkoliv chapu dotaz, tak si nemyslim ze juniorni clovek ma na to zastat PO pozici. Musis chapat jak funguje tym, co a jak je potreba pro rozvoj businessu, chapat ze infra/technicka stranka ma taky svoje pozadavky ktere je tteba zohlednit. Mnohrm tezsi nez olejovat tym aby dobre fungoval...

    Zazil jsem PO co na to nemely a podobne jako spatny SM to nicilo team delivery....
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    MARASAN: No, pokud je spatnej tak ano, zažil jsem i dobre SM a jejich tym bezel jak krasne naolejovay hodinovy strojek. SM by mrl byt "first among equals", enabler, facilitator.
    Spousta SM si mysli ale, ze jsou projektovi manazeri, a ztezuje praci celemu tymu. Jestli je tvuj SM osina tak bych se zamyslrl nad tim co dela spatne a zkusil tonnadhodit jao tema na retru. A jestli to kvuli vnitrnim vztahum/jeho ambicim/atp. nejde, tak ten tym ma problem...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    NEI: Není to hrozně omezující si říct, že budeš dělat konkrétně Scrum Mastera? Na takovou pozici hledají hlavně obří korporátní firmy. Ale budovat agile prostředí potřebují všechny týmy. Jen nemají na dedikovanou pozici peníze, nebo neměli konzultanta, který jim to implementuje od A do Z. Navíc scrum jako takovej už je taky za zenitem svýho hypu.

    Nebylo by vhodný hledat třeba i nějaké Product Owner pozice? Existence PO v týmu naznačuje využívání “něčeho jako scrumu”, ale nemusí to být “by the book”. Každopádně takové týmy by třeba uvítali někoho, kdo kromě prioritizace backlogu přináší i schopnost v týmu facilitovat interakce. Když už pak budeš někde, tak se můžeš profilovat dál…

    To je asi všechno, co k tomu mám říct. Scrum naštěští nepoužíváme.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NEI: ja jsem Solutions Architect. Zkusenosti s vyvojem se SM a bez mne ovem poucily, ze je to vyhazovani penez. Z firmy, ktera SM mela, mne teda vyhodili, ale zbytek IT sekce odesel hned vzapeti, cca 15-20 lidi. Jinak si myslim, ze IT tymy jsou plny inteligentnich lidi, kteri jsou schopni spoluprace a dohodnou se na metodice a jejim rizeni mezi sebou.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MR_PREWEET: zadny hejty necekam. scrum master je osina v prdeli,ktera jen zdrzuje. metodiku je potreba prizpusobit v tymu a je o domluve. osoba zvnejsku (SM) je jen na obtiz. [ ted ty hejty ]
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    NEI: prosim, neber to ze te tu jebu za nadseni, ale uplne v tobe vidim sebe kdyz jsem se naucil neco o agilnich metodikach a zacal je prakticky pouzivat... chce to trochu klidu, hohy v teple, premyslet co je kdy pouzitelne a potrebne.

    Osobne jsem byl kdysi certifikovanym scrum masterem (certifikace je na 2 roky, pak musis ziskavat body a vicemen platit scrum-alianci aby sis "udrzela status", na coz jsem se mohl vy***. Taky pak teda aplikovat scrum v enterprise, kde jsem tehdy byl je za trest, protoze se zvrchu na tebe vse riti vodopadem. Takze agilne odsud podsud. Pote jsem zase v jinym tymu mel scrummastera ktery pouzival pozici na buzerovani zbytku tymu a honil si nad tim ego (a pero) ... takze ono i slusne fungujici technika se da hrozne zku**it. [omlouvam se za mluvu, neco jsem popil].

    Co chci rict je to, ze at uz je metodika takova ci onaka, at uz pouzivate Scrum, Kanban, Scrumban, nebo SAFe, hrozne zalezi na tom s kym delas (tj, tym a kolegove jsou prednejsi nez metodika!!!) a taky jestli lidi co metodiku aplikuji jsou normalni, nebot o jsou kreteni. Scrum provozovany spatnym SM a vynucovany ad-absurdum skodi imho vic nez rozumne provedeny waterfall... a i waterfall muze byt relativne OK v dobre fungujicim, uvedomelem (a zkusenem) tymu... [howgh, domluvil jsem, jdu spat, hejty prectu zitra]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam