• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOMIKYObnova původního rázu bytu, domu, stolu, vázy, lavorů...
    UNUX
    UNUX --- ---
    An Orthodox church in Moldova.

UNUX
    UNUX --- ---
    Persepolis - Ancient Capital of Persian Empire

UNUX
    UNUX --- ---
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    VYHULENY_UFO: No já narazila na několik jiných titulků a článků na tehle zrovna ne... takže díky.
    Každopádně někoho zařadit do ovcí podle dvou příspěvků není moudré....
    UNUX
    UNUX --- ---
    chic decor Bohemian Vases, 1900-1910
    Designed by Josef RIEDEL
    (Photos source: Pinterest); collage by SJ - repost

UNUX
    UNUX --- ---
    Happy 64th Birthday Jean-Claude Van Damme

UNUX
    UNUX --- ---
    Evolution of the Alphabet | Earliest Forms to Modern Latin Script
    https://www.youtube.com/watch?v=3kGuN8WIGNc
    UNUX
    UNUX --- ---
    Vývoj latinky (abecedy]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    UNUX: cornej je dobrej, s nim sem daval pivo a zadal ho o autogram, kdyz na zizkove v hospode u vystrelenyho oka v ulici u bozich bojovniku krtil svoji knizku o chlapkovi, kterej ma na vitkove velkej pomnik a menuje se po nem cela ctvrt...
    UNUX
    UNUX --- ---
    UNUX:
    "Historik Petr Čornej, autor velké monografie o Žižkovi, si myslí, že meč přímo Žižkovi nikdy nenáležel. Řekl to v pátek Českému rozhlasu; zároveň zdůraznil Žižkova vojenská vítězství nad křižáky císaře Zikmunda v letech 1420 a 1422. „Nemáme v českých dějinách většího a úspěšnějšího válečníka,“ konstatoval v rozhlase Čornej."
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DIABOLUS: ale picu, nase media vedi, dokonce verejnopravni. staci je sledovat a nebyt ovce :D

▶ Poprvé od třicetileté války. Do Česka se vrátil údajný meč Jana Žižky — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/poprve-od-tricetilete-valky-do-ceska-se-vratil-udajny-mec-jana-zizky-353911
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak bezva! To je tedy ještě lepší :). Švédové vědí, naše média nevědí nic :) . Každopádně děkuji, ráda se dozvím ještě víc :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DIABOLUS: svedove si nic nerekli, svedi mec sebrali z rudolfovejch sbirek za tricetilety valky (spolu s dablovou bibli a dalsimi umeleckymi predmety) a svedsky kurator v rozhovoru rikal, ze podle testu je zelezo z 16 stoleti a ani neodpovida zbranim z doby husitu. predpokladaji, ze se jedna o udajnou relikvii, po kterych proste byla v rudolfove dobe poptavka. proste fejk...
    UNUX
    UNUX --- ---
    UNUX:
    Do Prahy se vrátil meč, který možná patřil Žižkovi - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-do-prahy-se-vratil-mec-ktery-mozna-patril-zizkovi-40492709
    UNUX
    UNUX --- ---
    DIABOLUS: Pokoušel jsem se to naít,...ale rapír to asi není...

UNUX
    UNUX --- ---
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    UNUX: Bohužel jsem to pžíliž nestudovala, doufala jsem ve více informací od tebe.

Co vím je, že meč je o značnou dobu mladší, vypadá to, že Švédové si řekli aha tohle by mohlo patřit slavnému Žižkovi a víc to nikdo neřešil. Je poměrně tristní, že naše média zhusta tuto inforaci jen převzali ... a dávát podobu Žižky domnělé lebce Žižky.... no...
    UNUX
    UNUX --- ---
    DIABOLUS: pověz mi, prosím, více. :-)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    UNUX: a jak to vzniklo víš?
    UNUX
    UNUX --- ---
    DIABOLUS: Měl jsem rád historické muzeum zbroje. Považuji to za typický meč doby, ve kterém žil jmenovec, po kterém se pojmenovává.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam