• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKKlub pro vysoce citlivé
    Žít s vysokou citlivostí na vjemy není med. Není to ale porucha, je to vlastnost která bývala společností vysoce ceněná. V moderní společnosti je ale vysoká míra citlivosti na vjemy často na potíž. Člověk se snadno přetáhne a ve výsledku buď exploduje nebo, a to mnohem častěji, vyhoří. Tento klub je určený všem citlivým lidem kteří hledají útěchu a pochopení od lidí jejich "druhu".
    rozbalit záhlaví
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PAKOBYLKA_: Občas, když jsou fakt škrábavý, ale to je tak jednou za 50 triček...
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Nikdy? Mne zrovna dneska vadi cokoliv na kuzi, obleceni, doteky. Jindy je to ok. Cedulky jak ktery, utazeny rukavy nesnesu, ale ponozky utazenejsi mi nevadi. Obycejny ponozky MUSI sedet, chumlavy (teply) muzu mit volnejsi. Hluk je vicemene ok, ten zvladam v pohode, vypnu se a jakoby… odpojim?…ale pachy a vune ne, jak treba nekdo v mhd smrdi cigarama, odsedam. Textury jidla, to je nekonecny pribeh. A mohla bych pokracovat.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    Citlivá duše | Psychologie.cz
    https://psychologie.cz/citliva-duse/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LWEEK: Taky brečím u každýho animáku 😅
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    QUANTI: Mě třeba nevadí když je hluk nebo mluví víc lidí, ale nerozumím jim. Mám dlouhodobě problém s hospodama apod. Já prostě nerozumím co mi kdo říká. Obecně hluk moc nemusím a spíš se mu vyhýbám, ale přežiju ho. Obecně mám pocit, že všechno vnímám intenzivněji, ale ne tolik aby mě to níčilo. Spíš to potom rozhoduje o tom co preferuju nebo ne. S čím mám velký problém je vnímání emocí. Hodně se na mě přenáší. Takže u každého bijáku kde je nějaká citlivější scéna bulím. A to i u animovaných filmů pro děti. x)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LWEEK: Jo, hlavně třeba když mluví víc lidí najednou, nebo moc prudký světla atd...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    QUANTI: Takže jsi třeba citlivá na jiné senzorické vjemy jako třeba hluk? Jakože třeba v metru je ti úzko nebo panikaříš když nemáš sluchátka? Protože jestli ti je hluk nepříjemný ale zvládáš ho, tak podle mne spadáš do kategorie vnímavých lidí. Pokud tedy by platila ta má domněnka že se tu ve skutečnosti bavíme o dvou typech citlivosti.
    XL1
    XL1 --- ---
    Je tu někdo kdo vidí auru /lidskou, zvířecí nebo předmětů/? pls kdyz tak do vzkazů-chci něco prodiskutovat ...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LWEEK: Já si třeba připadám, že nemám nárok si to o sobě ani myslet, když mi nevadí cedulky na tričkách nebo prádle. Ale spousta jiných věcí zas sedí...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Začínám mít trochu tušení, že není vysoká citlivost a vysoká citlivost. Bavím se teď s autistickým člověkem, který je hypersensorický. Autismus způsobuje vysokou cilivost na vjemy, ale jiným způsobem. Jde o to, že autista nemá filtr a všechno vnímá a analyzuje a ty vjemy jsou mu extrémně nepříjemné až bolestivé. Co ale nevnímá správně nebo nijak silně jsou emoce a atmosféru. Alespoň ne v případě toho člověk se kterým se bavím. Ale tak to je obecně známý problém lidí na spektru. V případě člověka se kterým se bavím je narušená i schopnost si věci a emoce představovat. Tudíž se ani neumí vcítit do ostatních, pokud to sám neprožil a neumí si to spojit s nějakou vzpomínkou.

    Proč to píšu. Asi by bylo dobré odlišit tento typ vysoké citlivosti způsobené poruchou autistického spektra. Od vysoké citlivosti, která má asi jiné kořeny. Není to nutně hypersensorika, ale spíš vysoká vnímavost. Něco jako zvýšená pozornost na to co se kolem člověka děje a na prožitky lidí a zvířat.

    Jestli bych to k něčemu měl přirovnat, tak autisté mají nastavenou hlasitost reality přes 100% a vnímají zvuk zkresleně a nepříjemně asi jako zvuk, který chrčí z přebuzené audio sestavy až praskají bubínky. Kdežto vysoce citliví lidé ji mají na 100% a zvuk vnímají čistě a velmi intenzivně. Běžní lidé oproti tomu často ani neslyší že někde něco hraje a nebo to vnímají jen potichu dokud se vysloveně nerozhodnou něčemu naslouchat.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LWEEK: imho kazdej, kdo ma nejakou psychickou poruchu, tak je vysoce citlivy. Neznamena to ale, ze nema tu poruchu. Zrovna OCD, ktere jsi zminoval, umi napriklad byt hodne tezka porucha, ktera ti rozezere vnitro a tezce se toho zbavuje, ale nevim v jake mire ji kamaradka ma.. a to asi nevis ani ty, je dost mozny, ze se ti s tim ona nesveri, protoze to jsou hodne intimni informace.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SATOO: No agrese je taky cope mechanismus jak upustit silným emocím. A jestli si to potom neneseš se sebou domu tak je to fajn. To je vlastně zdravá forma agrese. Blbé je, když je ta agrese příliš velká ... jako že ho třeba na místě bacíš nákupem po hlavě nebo jdeš domu a tam mlatíš králíčky.

    Já si myslím, že vysoce citlivý člověk snese něco pokud je odpočatý. Pokud je ale celý den ve fight or fly modu, tak se to může prohlubovat do různých problémů a disfunkcí. Což je podle mne dost možná problém mé kamarádky. A jak si dobře poznamenal, není to diagnóza. Takže psychiatr nepošle někoho s úzkostmi s tím, že je jen přecitlivělý. Medicíně občas chybí celistvost.

    Já jsem každopádně zvědavý. Dal jsem jsem k přečtení nějaké zdroje a doporučil knihy a uvidíme jestli se v tom najde a nějak jí to pomůže.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Takhle, má úzkosti takže antidepresiva mají šanci zabrat a zabrali. Spíš jde o to, že po letech terapií se nikam moc neposunuli. Prý má trochu OCD, trochu tamto, trochu tamto. Nechtěl jsem aby to vyznělo "blbý psychiatr co jí cpe léky které nepotřebuje". Spíš mi jde o to, že jestli je vysoce citlivá, tak to je to může být příčina toho proč se necítí v mnoha situacích pohodlně a proč má další psychické problémy jako jsou úzkosti. Bavíme se tu nejen o senzorické citlivosti, ale i psychické citlivosti. Vysoce citlivý člověk si neřekne "to je ale blbec" když do něj někdo strčí u kasy a předběhne ho. Ale trápí se tím třeba i několik dní a pořád přemýšlí jestli toho člověka nějak naštval, že do něj strčil u kasy. Vysoce citlivý člověk může mít úzkosti z tragického kolegy v práci který každý den zahrnuje kolegy svými vyprávěními o tom co se mu zase kde stalo. No a jde o to, že člověk může chodit na terapie a baštit léky na úzkosti a nebo může identifikovat svůj problém a změnit své prostředí tak aby nebyl tolik vystavovaný situacím, které u něj způsobují nepohodu. Za vysokou citlivostí se může skrývat i jiná diagnóza. Ale nemusí.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SATOO: Lweek se snazi nasit na psychiatra to, ze zbytecne nekoho diagnostikuje a cpe do ni zbytecne leky. LWEEK: pokud clovek nema zadnou diagnozu, tak psychiatr nic nediagnostikuje, tim jsem si pomerne dost jista, dokonce se spise setkavam s laxnim pristupem nez naopak.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ahoj, dnes jsem zjistil, že jedna má dlouholeté kamarádka je pravděpodobně vysoce citlivý člověk, ale ten pojem nezná a už léta chodí k psychiatrovi který do ní cpe antidepresiva a snaží se diagnostikovat různé poruchy. Stalo se tu někomu něco podobného? Že by se u vás hledali poruchy do chvíle než jste zjistili, že jste vysoce citliví?
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOIRA: Nj akorát toho moc nepořešíš, ta zasraná chemie je prostě svinstvo...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    KOLCON: Hehe, tohle jsem zkusila posledně a proto to ted tak moc řeším. :)
    JINX
    JINX --- ---
    KOLCON: 🤡
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam