• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    FIFI
    FIFI --- ---
    Dnes mne pobavila rychla snidane u nas doma:

Kafe z hrnku ze sturbucks.

Jogobella z akce v Albertu.

A k tomu Duolingo (jede italstinu).

#drzi_dietu

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SARGO
    SARGO --- ---
    JOPS: Jo jo... o kolik lekcí čehokoli bych byla dál, nebýt těch zatracených členů :-D
    JOPS
    JOPS --- ---
    Ah, díky, tohle mi nějak uniklo, že jeden had má být s členem a více než členu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    S novou lekcí sem se dostal na nečekaně absurdní půdu.

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JOPS: protože jeden had by byl "a snake", v jednotném čísle až na výjimky vždycky použiješ člen nebo jinou určující charakteristiku (číslovku atd)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JOPS: Ne. Pokud by to měl bejt singulár, musel bys tam mít člen. Určitej nebo neurčitej, podle kontextu.

Do you have a snake? Máš nějakýho hada?
    Do you have the snake? Máš toho jaká?
    JOPS
    JOPS --- ---
    Asi mi něco uniká... Podle čeho poznám, zda tam mám dát jednoho hada co více hradů?
    Můžu použít
    Do you have snake?
    A nebo
    Do you have snakes?

Oboje je správně ne?

ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: no a vyhoda fritanolu je ta, ze muzes rict parlas nebo habli fritanol.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    hablas fritañol?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Lol, fritañol.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    NELLAS: to ne, n'a to maji Dona Simona :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ELISEBBAH: Fritaňol? To zní jako španělská značka obdoby Hradní svíce.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    IDLE: je tam n s hackem, nejde mi na klavesnici udelat. Bez hacku to zni hrozne :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ELISEBBAH: "Fritanol", to mi zní jak něco vydestilovaného z vysmaženého oleje. :)
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    SALVATOR: rozhodla jsem se n'a to jit od zacatku. Jen si nejsem jista, jak dlouho budu pokracovat. Musim casto mluvit s italama, francouzema a spanelama a uz ted se mi to casto vsechno smicha a zacnu mluvit slataninou, ktery rikam "fritanol" (takova vlastni obdoba esperanta :)). A esperanto mi v tom asi moc nepomuze.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    : nemám placenou, ale dělám to jak ty - je to na srdíčkách....a dá se to, i když nechybí (a nebo na jejich obnovu)....
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ELISEBBAH: A kolik si hodila?
    Mě ta latina baví. Jen sem teda našel informace o tom, je dost krátkej a nejde moc do hloubky. Ty sou ale poměrně starý, možná to od tý doby rozšířili.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    Jste me navnadili na tu latinu, tak jsem se rozhodla, ze ji zkusim, ale kdyz jsem ji hledala, objevila jsem tam esperanto. Tak jsem zvedava, co zajimaveho se od duolinga dozvim. Zatim si pripadam jako Rimmer.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam