• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    VIDA
    VIDA --- ---
    NELLAS: hlas z hlubin internetu: BYLAS VYBRÁNA
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Já minulý nakonec dokončila, ale stejně jsem si vybírat nemohla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: já se hecla a když už mi to kolega těma 420 tak hezky načal, tak jsem to večer do těch 1500 dotáhla, protože potřebuju otestovat tu teorii, že vybírat si kamarády můžu, jen když jsem ten, kdo FQ dokončí :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Včera mi začal nový friend quest. Než jsem se večer dostala k Duolingu, zbývalo mi dobouchnout posledních 258 XP z 1450. TVL!! (Ale děkuji za "spolupráci") :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ňáký cimprlich ty Němci, co 😁

NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Šla jsem si to ověřit, ale je to tak. Můj kůň má holt švýcarský rodokmen.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SARGO: nevím, dala jsem googlit viking cat img :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    TRISSIE: Paráda :-D AI, nebo je to vážně nějaká pohádka nebo tak? Že vikingové kočky rádi vím... tak co je vlastně nepasovat pravým jménem, když si tu práci na lodi odpracovaly :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: můj je teda umělec a ne architekt :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SARGO: Můj kůň není umělec, je architekt.
    SARGO
    SARGO --- ---
    VIDA: Ti jsou skvělí :-D :-D Super, že jsi to takhle dala dohromady, byla jsem na ně zvědavá, ale to sekám těsně po probuzení, tak jich moc neznám :-))

QUANTI: Zjišťují tam běžně, jestli je moje kočka viking. Tohle je proti tomu ještě docela příčetné :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: a nebo se posuzuje mentální věk, takovejch třicátníků, co jim je mentálně deset, znám víc... :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: jsi v jiné církvi ;) a taky u jižních národů, ty to nehrotí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: třeba to mají v řecké pravoslavné jinak. Tam byly nějaké rodinné vazby, stejně jako u jmen. Takže pokud se kmotrem má stát strýc, je to strýc, i když je mu 10.
    IDLE
    IDLE --- ---
    TRISSIE: Já ho chápu, takovej ten hranatej molitan, co někteří vydávají za chleba, taky moc nemusím. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Duolingo, you OK? :-)

ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    VIDA: to vypada jak moje dite, kdyz neco chce. Vsechny jeho stavy tam jsou :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Jako samozřejmě, že dneska je ta funkce spíš formální, ale neumím si v ní představit dítě jako fakt dítě, tj. pod patnáct let. A římskokatolická církev teda zjevně taky ne.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Podle kánonu 872 kodexu kanonického práva má kmotr pomáhat dospělému křtěnci v uvedení do křesťanského života a má se snažit o to, aby pokřtěný vedl křesťanský život odpovídající přijaté svátosti a plnil si věrně s přijetím křtu spojené povinnosti.

Za kmotra je třeba vybrat buď jednoho muže nebo jednu ženu nebo také dvojici – muže a ženu (kánon 873 CIC). Podle kánonu 874 CIC může být za kmotra připuštěn ten, kdo:

je označen křtěncem nebo jeho rodiči či zástupci rodičů, nebo pokud nejsou, farářem nebo udělovatelem křtu,
    splňuje požadavky stanovené pro kmotra a má úmysl tento úkol zastávat,
    dovršil 16 let věku, ledaže diecézní biskup nestanovil jinou věkovou hranici nebo pokud by farář nebo udělovatel křtu byl mínění, že se ze spravedlivé příčiny má učinit výjimka,
    je katolíkem, přijal již Nejsvětější svátost neboli eucharistii (jinými slovy absolvoval první svaté přijímání), je biřmován, a také vede život v souladu s vírou a službou, kterou přijímá,
    není postižen žádným uloženým nebo vyhlášeným kanonickým trestem,
    není otcem ani matkou křtěného.

Tak jako leda že bereš tu mezeru 16-18 let za dítě. A ofkóz nevím, jak jsou ty hranice v Řecku, a to už jsem líná googlit.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: To možná kdysi, dneska se to už tak nehrotí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam