• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AETHER: No ale v zásadě jak píše Tuile, sloveso je v tý větě jasně spielt, ne?
    TUILE
    TUILE --- ---
    a, jasne, ne sloveso ale podstatne jmeno - hra v sachy.
    stejne jako jizda na kole (Radfahren). to uz smysl dava.
    TUILE
    TUILE --- ---
    AETHER: to by se ale psalo s maly S, ne?
    AETHER
    AETHER --- ---
    SALVATOR: V tomto pripade to bude vnimano jako sloveso “schachspielen” a odlucitelna predpona pak musi na konec.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Je tady nějakej němčinář? Fakt na tom slovosledu tolik záleží?

SHEALA
    SHEALA --- ---
    Když tak jsem ShealaCz.

A zjistila jsme že stejně jako
    VIDA: dělám chyby z nepozornosti, a speciálně u poslouchacích cvičení, napřed máčknu slovo, a pak až waveform toho, co mám slyšet.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Pokračuji na vlně pozitivity.

Má to cenu! Po čtyřech letech pozoruju:
    - angličtina na Duolingu mi sice nestačí, ale i pár minut denně pomáhá připomenout, že existujou ty zatracený členy, na který ráda zapomínám
    - ve francouzštině sem začala číst knížku a koukat na seriály na Netflixu
    - oprášila sem azbuku a luštim zprávy na twitteru
    - práce s pozorností - na Duolingu je krásně vidět, že i když si myslim, že jsem v pohodě, jsem často nesoustředěná a dělám zbytečný chyby; u toho si vždycky říkám, že tohle si musim pamatovat za volantem
    - pravidelnost - pokud to dokážu u duolinga, můžu i jinde
    - gamifikace - i když nejsem soutěživá, těší a motivujou mě úspěchy jiných i moje vlastní; super jsou friends questy

Takže za mě dobrá časová i finanční investice.

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    což mi připomíná - platíme si HBO, Disney+ a Skyshowtime. Jsem líná procházet celý obsah včetně jazykových nastavení, nevíte náhodou někdo, jestli tam najdu něco - absolutně cokoli - s ruským dabingem a anglickými / českými titulky?
    Já vím akorát o Mariupolu, ale tam se bojím, že půlka lidí bude mluvit ukrajinsky a já budu akorát zmatená.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já mám teď tak nějak rok od chvíle, co jsem se začala učit rusky (z nuly, ani azbuka). Včera jsem si otevřela twitter Julie Navalné a sice pomalu a s občasnou konzultací slovníku, jsem schopná číst a chápat, o čem se píše! krátký komentáře i bez slovníku! a pustila jsem si nějaké její video a odhadla jsem z dvouminutového proslovu všechno až na jednu větu.

ale furt si teda neumím objednat vepřovej plátek s hranolkama a zeleninovou oblohou :-)
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    Tak francouzstinu mam po cca peti letech hotovou. Nebylo to pet let kazdy den, mela jsem tam i pulrocni pauzy. Kdyz udelali chodnik a musela jsem policko po policku, sekla jsem se na jedny lekci, ktera me tak strasne otravila, ze jsem se vic soustredila na italstinu. Posledni kapitola mi taky trvala extremne dlouho, protoze po jejich neustalejch aktualizacich a personalizacich mi to dokola davalo tak dvacet vet a to proste zabavny neni. A vubec, ja bych ten chodnik zrusila a nechala tam puvodni tematicky okna, u kterejch jsem si mohla vybrat, co se chci zrovna ucit ( a samozrejme ignorovat to co mi zrovna vubec nejde).

KASUMI
    KASUMI --- ---
    Mimino se zacalo budit v sedm. Pracovat nemuzu, pocitac je v pokoji, kde spi muz. Tak holt Duolingo. Ja to dam! Postup myslim, ne prvni misto 😂

SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já jak se na Duolingu pustil do němčiny, tak docela uvažuju, jestli nevyužít nějakej benefit od zaměstnavatele, na jazykový lekce nám přispívaj a vy mě tady docela inspirujte. Sem zvědavej, jestli zase zvítězí lenost.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ooooooooooooooo
    prvni lekce italstiny za mnou
    to bylo bozi
    a bez duolinga by to bylo kurde tezky :DDD
    mam tam ucitelku cestiny, co ocividne italsky trochu umi a pak jednu holcinu, ktera neumi ani fň
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KOZLIKK: Děkuju, tady v historii jsem ji nenašla a na nástěnce není :))
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    jo! :D
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    NELLAS: je z nyxu, PIKKMA. .)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELLAS: Já vlastně ani netuším, kdo je Lenya :D - a jestli si mě přidala nějak omylem nebo je z nyxu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Kdo z vas je ted v metru a diskutuje o duolingu s kamaradem v zlute bunde? :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Vidím minulý. To jsou zase ty různé verze všeho...

CROSS
    CROSS --- ---
    TUILE: já teda vždycky až do začátku novýho questu vidim výsledek a parťáka z toho posledního. Nicméně zaujala paní Hlubučková, s old school profilovkou milé důchodkyně. S tou jsem dělal questy před příchodem nyx mobu. :-]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam