• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    Nikdy nekončící diskuze o (ne)regulaci dopravy v Praze.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: ztrata casu, ty proste neakceptujes to, ze nekdo si rizika vyhodnocuje jinak nez ty a nehodla zbytecne riskovat. A je naprosto irelevantni, ze tobe to rizikovy neprijde - hrdinu jsou plny hrbitovy zejo :-) Infrastruktura pro pohyb na kole (ale i pesky) neni v perifernich castech zadna selanka, nekde se te silnici proste nemas sanci vyhnout, protoze "chodnik je zbytecny". Klidne zamachruj pastelko v mape, ale od Skalky smerem na vychod (Mecholupy, Dubec, Pocernice, Kolodeje, Bechovice) je ta infrastruktura proste bidna a casto te nuti se motat po uzky silnicce, kde ma problem se vejit i autobus.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Jakej nejezdim jenom na trase Liben - Hradcanska, muzem i kdekoliv jinde, jak budes chtit, ale zatim se mi dostava pouze vymluv a posmesku z tvoji strany.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: a k cemu mi bude tvoje jezdeni od Kotlasky do centra, kdyz tam se vubec nepohybuju? :-) Ono se to machruje z mist, kde ta infrastrukura skutecne pouzitelna je, ale to neni univerzalni a vseobjimajici generel. Perifernejsi casti prahy jsou obecne mistem, na ktere se rado dlabe - a je fuk, jestli se bavime o chodnikach, cyklostezkach a nebo i obsluznosti, co se hromadne dopravy tyce. To vis, ze jsou i po Praze obydlena mista, kde se na doporucene dochazkove vzdalenosti k nejblizsi zastavce proste a jednoduse... sere? :-) Bezte s tema kecama do prdele, pane architekte... nebo si vyndejte hlavu z prdele a ujasnete si, ze hranice metropole nekonci na hranicich z roku 1922. Bohuzel mnohe planovani jako by v tech hranicich zakrnelo. O tom, ze je dnes potreba vnimat sirsi aglomeraci a nejen hranice metropole ani nemluve. Prilez, az se budou treba i tramvajove trate budou projektovat stylem, jakym se to pred temi vice jak sto lety delalo - tehdy se projektovala tramvaj ke hranicim metropole, dnesni nagelovani debilove z IPR ti od kaficka reknou, ze je to zbytecny.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Ja nikoho nesoudim, tak prijed - domluvime se a ja ti ukazu jak a kudy jezdim, spoustu nesmyslu by to z debaty vyradilo. Najdes si cas?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: a proc bych mel s tebou znovu zkouset, co mam davno vyzkouseny? 😁 Vis prd o tom, co mam najezdeno na kole. Ale to ti nebrani mit tu drzost a sam soudit...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ALESH: a cenu za falešný dilema roku vyhrává...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Ne vubec, ja nikomu nic netlacim a vubec nevnimam svet podle sebe, jenom rikam - pojd to zkusit. Ty tu zkusenost primou nemas, tak nesud.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: OK, ty proste odmitas chapat uvazovani jinych lidi, vidis svet jen podle sebe. Jestli si myslis, ze kazdej je nadsenej z toho, ze ho tesne miji treba 18 metrovej autobus na uzky silnici, tak fakt nejde rict nic jinyho, nez ze jsi fanatik. Ano, znam takove kolegy, co se bezostysne vydaji klidne na silnici prvni tridy vedle kamionu. A take mam v praci kolegu, ktereho na kole sejmuli a dodnes ma problem sedet na zidli, protoze ho to proste boli. V podstate banalita, jen mu auto "jenom" nedalo prednost.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Jakej muj “fanatismus”? Provokujes? Ja jen jezdim na kole a to skoro vyhradne po silnici.
    Nehodovost je zanedbatelna ty pude sebezachovy, pojed se nekdy projet, zvu te?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: no tak kdyz uz se ohanis hem tym zapadem, tak tam je pricetna infrastruktura pro vsechny druhy dopravy... a nikoliv tvuj fanatismus v podobe preference jednoho konkretniho druhu :) Jestli to je relativne srovnatelne je subjektivni vjem - a od fanatika to nebude metrika uplne smeroplatna. Smir se s tim, ze jsou lidi co narozdil od tebe maji pud sebezachovy a jizdu na biciklu po magistrale povazuji za sebevrazdu a ne za pokoreni nejake vyzvy.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Ale taky neni pravda, s nekterymi mesty na Zapade je to relativne srovnatelne, nejsi tedy spis liny a vymlouvas se? Pocasi, infra, kopce, provoz? Co dal?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: v zemic na zapad od nas je ta infrastruktura pricetnejsi, u nas se lesi jak to udelat levne (a nesmyslne k tomu) - hlavne nacmarat za kazdou cenu co nejvic kilometru, aby se pan politk mel cim chlubit... co na tom, ze jde o ptakoviny typu cyklopruh na radialni vypadovce na Chlumecky. Pritom se realne na mnoha mistech ani nedokaze zlegitimizovat jizda po chodnikach (a soucasne odmitam byt dobytek, co jezdi po chodniku)... ktery jsou dost siroky a chodci neprilis vyuzivany. Realne by na mnoha mistech stacilo z chodniku formalne udelat stezku pro chodce a cyklisty.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Neni na tom nic fanatickeho, naopak je to zcela normalni, jak se muzes v zemich na zapad presvedcit.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: ne kazdy je fanatik jako ty :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RANO: Danysek na kole nejezdi (teda nejezdi denne do prace)
    RANO
    RANO --- ---
    DANYSEK: A kolikrát se ti to takhle cestou na šichtu stalo?

Při pravidelným dojíždění na kole (plus práci venku) jsem si nejvíc uvědomil, jak málokdy prší fakt hodně. A ano, sleduješ předpověď a když to vypadá podezřele, tak prostě vyjedeš o chvíli dřív, abys měl rezervu, anebo se podle počasí oblíkneš. Uhnat si zápal plic zrovna takhle je amatérismus a hledání problémů tam, kde nejsou, neb se to lidem, co dojíždí pravidelně jinak než autem/mhd, prostě nijak statisticky významně neděje.

Jinak nevím no, na kole se do práce vždycky dostaneš za odhadnutelnej čas, ne jako když spoléháš na auto/mhd a napadne první sníh a všichni ostatní mají hodinu skluz.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DANYSEK: Ja mam nastesti alternativu v MHD ci HO. Ale co pises nerozporuju.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SAMOUT: tak kdyz jses v situaci, kdy jedes na sichtu, tak moc na vyber nemas... :D Si predstav to nadseni, kdyby tramvaj/vlak/autobus mel zpozdeni kvuli tomu, ze ridic pri ceste do prace se skryval pred bourkou :-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DANYSEK: Nedocenitelnou pomuckou cestovatele na jednostopem vozidle je meteoradar 🤷‍♂️🙂. Byt i tak jsem uz na kole i skutru nescetnekrat zmoknul, kroupy nastesti jen jednou (zato pri kratkem skutr prejezdu v tricku a kratasech, nic co bych si chtel zopakovat...).
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: To se teoreticky může stát, prakticky tak 2 do roka a vyhnout se tomu lze, takže bez obav!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam