• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK: Chces Prahu pro turisty nebo pro cyklisty?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ONDRAT: vest hlavni prutah mistem, kde se organicky motaji davy turistu stastny napad nikdy nebude.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRAT: no ano, ale tím pádem vyvstává otázka "kudy jinudy?". Jako teď už jezdím jen rekreačně, ale jeden čas jsem semi-dobrovolničil jako pilot cargo-kol v centru - a je jasné, že průjezd na kole přes Můstek je v centru fakt nenahraditelný...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    XCHAOS: Ale já s tebou souhlasím, že pokud tudy má být veden hlavní průtah pro cyklo, tak má být takto i zpracován, já se Můstku raději vždycky vyhnu, protože kombinace nevyhrazeného pruhu a pěší zóny s velkým množstvím lidí je pro mě nepříjemná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRAT: Bohužel ale hlavní průtah centrem je a zůstane tzv. Hradební korzo. To je pro kola z velké části průjezdné dobře, kritická je právě jen ulice 28.října a pak Můstek. Mít nakreslený trvalý prioritní cyklopruh právě v témhle úseku, který propojuje Příkopy a Národná, by pro pražskou městskou cyklistiku bylo výhodné.

Opravdy nejde o moc víc, než aby tam byl pruh hladkého dláždění, viditelně odlišený od okolní komunikace tak, aby ho chodci (ale i cyklisté) mohli respektovat - ve výsledku, hodně by to usnadnilo chůzi i těm chodcům. No a nestavět na něm stánky.

Ono když chce člověk přes centrum na kole fakt projet, tak Můstek je moribundus, kterému se nevyhne... jediná alternativa je většinou dláždění na Kampě, Klárově, apod. nebo naopak tramvajové tunely u Karlova moostu. Jinudy, než přes Můstek to fakt nejde. A navíc to už není hluboké centrum středověkých dlážděných uliček, ale nověká zástavba, kde je hladké dláždění památkářsky ok...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Tohle je zrovna pseudoproblém, objízdná trasa Rytířskou je mnohem příjemnější, na Můstku je i mimo trhy velký množství lidí každý den, je to jedno z nejrušnějších míst Prahy, není nutný zrovna tudy projíždět na kole.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v Nemecku to maji podobne a nikdo kvuli tomu nebreci... :-) A ty problemy "s hrubou dlazbou"... at si vyrazi dal od centra, tam narazi na podstatne horsi povrch.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Cyklopruhy jsou zlo aneb Vyvracíme 12 oblíbených mýtů o městské cyklistice - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2025/12/cyklopruhy-jsou-zlo-aneb-vyvracime-12-oblibenych-mytu-o-mestske-cyklistice/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Musí cyklotrasa na křižovatce Můstek každý rok ustupovat Vánočním trhům? - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2025/12/musi-cyklotrasa-na-krizovatce-mustek-kazdy-rok-ustupovat-vanocnim-trhum/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: já jsem pro stavění kolejí, ale zase asi chápu, proč je libocký chtěj zahloubit. Jako koleje se teď i docela začínaj opravovat a stavět...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Dokud se nepostavi koleje a nezacnou jezdit poradne vlaky, jakekoli sdileni pruhu nebude k nicemu. To je ten hlavni problem, proc vsichni jezdej autama, ne protoze jsme "stat motoristu".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: tak já sem ten článek dávám k zamyšlení. Mýtné za vjezd do centra je dnes absolutní mainstream, tam nemůžu nikoho šokovat, spíš můj požadavek na prioritizaci jakékoliv spolujízdy v pruzích na úrovni jako "TAXI" je z minulého století (ale existují aspoň čísla kolik aut v kolonách je obsazených sólově?)

"Správná cena by motivovala soukromníky stavět P+R parkoviště, která dnes město nestíhá budovat.", jak "nestíhá budovat"? Prahu 6 nechrání ani jedno P+R parkoviště, tak to asi bude mít jiný důvod, než "nestíhání"... asi prostě neexistuje lokalita současně na MHD a současně u některé z výpadkovek, která by připadala v úvahu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: No a kdyz byvavala hlidana parkoviste s trzni cenou, tak co udelali urednici na magistratu? Vsechna je zrusili, protoze dostavali malo vypalneho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Boj o parkovací místa rozděluje města. Data ukazují skutečný problém - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-boj-o-parkovaci-mista-rozdeluje-mesta-data-ukazuji-skutecny-problem-292773
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HAR4NT: ku tvoji smule ten obrazek popisuje neexistujici cykloinfrastrukturu po Praze :) A je z toho videa, co sem daval XCHAOS, ktere se zda se vubec nevidel, No hlavne, zes prisel diskutovat, ze? :D
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: to neznam, ale mlady bazilisky akorat prodavaj z vlastniho chovu v ZOO Hluboka za litr, akorat pouze osobni odber.

ale jinak je ta strategie pekne uskocna, treba to vubec nepujde poznat, mozna uz to davno zaclo:/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: nestraš... ty si právě popsal strategii Roccova Baziliška - to bude zlovolná AI, která zamoří diskuzní fóra klony id DANYSEK. Za trest.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DANYSEK: ja v tom teda vidim vernou kopii tvoji neuronovy site, vcetne kratkyho veselyho dema, ze to 2D obraz interpretuje jako kostku a vygeneruje autorskej komentar jako naky LLM pro deti od tri let nebo naklonovanej pupkatej papalas v tesilu.
    ale jinak z tebe mam opet moc velkou radost a ty detinsky psotnicky taky mivas uz min:)
    tady mas za odmenu obrazek"

ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DANYSEK: Sance na zlepseni? Nizka.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: obrazek Prahy v kostce... prevazna vetsina tras v nizsi kvalite (typicky proste pruh namalovany mezi auta), spousta naprosto hluchych mist... :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam