• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SANTUSSelfHosted - Návody, rady a zkušenosti s DYI provozem
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už mě přesně ve stylu nástěnky serou všechny ty hostingové služby a jejich omezování s cílem vynutit si co nejvyšší platby. Mám v plánu vlastní web server. Něco co nebude slyšet, co nebude žrát, nebude téměř nic stát. Chci po tom naprosté minimum žádné php, asp, etc. Jen čisté HTML. (hosting základních informací s odkazy na stažení). Co doporučíte?
    Nějaké minipc a linux? Nebo existuje nějaká hotovka? Chtěl jsem zkusit rozjet to na mém WD My Cloud EX2 Ultra, ale s aktualizací firmware tu schopnost ztratil - kdysi jsem tam http/s přístup k souborům viděl.
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    ZBYNEK: A zrovna tohle jsem resil i sam, nez jsem od toho upustil. Nemam verejnou IP a domu lezu cestou SSH proxy kterou oteviram cestou cloudflare. Osobne by mi vyhodovalo mit nejakej GUI a on-demand generovat QR pro nektera zarizeni (nemam moc lidi, co tam chodi a vse hlidam pres cloudflare tunel via subdomeny s nejakym 2FA + geoblockem).

    Prozatim jsem nevyresil jak jinak bych v mem pripade mohl pristupovat domu jinak nez via tenhle wireguard docker, abych se vyhnul SSHckovani pac v mobilu to je trochu voser.

    Ale rad se priucim. Wireguard jsem prozatim nemel moznost jinde nasazovat bohuzel.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    SANTUS: To mi nepřipadá jako dobrý zdroj k inspiraci - na wireguard používat docker mi připadá trochu mimo (viz https://noted.lol/wg-easy-vpn-made-simple/ ), podobně další návody jsou většinou přes docker
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Při hledání nějakého Document/File manazovaciho nastroje pro dlouhodobou archivaci/spravu dat jsem našel tenhle link

    Noted - Self Hosted App and Product Reviews
    https://noted.lol/

    Neco jako FOSS, ale vic smerem Self-host, pridal jsem do seznamu v zahlavi
    CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    kdyby nekdo resil jak si do domaciho media serveru nacpat vsechny svoje dvd/br - tak muzu doporucit https://hub.docker.com/repository/docker/automaticrippingmachine/automatic-ripping-machine
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    SANTUS: Diky moc za ukazani AudoBookShelf!
    Kdyz google ohlasil konec podcast apky a prechod pod YT tak sem zacal hledat cim to nahradit - a tohle je fakt pecka! Vystrceny ven hezky za nginx-proxy funguje uplne perfektne.
    Navic sem presunul i knihovnu audioknih z Plexu (jako jo, fungovalo to, ale neni to uplne ono) do ABS.

    Asi jedina drobnost co mi vadi/chybi je v Android appce moznost ukladat na SD kartu.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DURDIN: k tvemu rychlemu googlu jeste doplnim mailcow
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    DURDIN: hele pokud "pravidelne" checkujes lpgy, repsektive si dobre nastavis reporting, tak na to ze se nekde neco změnilo a nekdo tvoje mejly "zahazuje" zjistis velmi rychle...

    a jak uz sem tu psal jednou, moje zkusenost je ze pote co si projdes porodnima bolestma, venujes trosku casu securite a verifikaci tak na to pak uz nemusis sahat a funguje to spolehlive...
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    HEINZZ: imho buď to prodají jako službu a pak žádný admin nemá rád, že se mu do toho někdo hrabe přes ssh, nebo si to řešíš sám. Ještě si to můžeš zkusit u někoho hostovat v kontejneru. Tam se teoreticky staráš jen o konfiguraci a zbytek za tebe dělá nekdo jiný. Rychlý dotaz do vyhledávače mi našel dva projekty - mailu a docker-mailserver. Ale zase potřebuješ mít někde persistent volume na data, nastavit si sám dns, atd..

    Já osobně bych se ale hostování vlastního mailserveru bál a už několikrát jsem to zavrhl, pořádně ani nevíš, že to nefunguje, některé velké korporátní mailservery tě můžou začít ignorovat, nemáš to redundantní, můžeš se dostat na blacklist,...
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    HEINZZ: Zkusil bych napsat na hukot.net

    Umi spoustu veci po domluve :)
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Já nepotřebuju poradit jak si nastavit vlstní mailserver. = ) Sem linuxovej admin, nějakou dobu sem spravoval mailserver naší organizace. Ale doma to prostě dělat nechci (a upřímně sem hodně rád že už v práci dělám zajímavější věci a maily nemusim ani vidět).. = ) A to i hodě kvůli problémům s IPčkem - hostoval bych to u nějakýho VPS providera a tam s těma adresama je fakt často problém..

    Proto se ptám na řešení - nějakej poskytovatel emailových služeb, kterej ale ideálně umožní power-user správu (ssh v nejlepšim případě) jejich hotovýho a supportovanýho řešení...
    Nevyhovuje mi zoho aspol s přístupem "jsme úplně jako gmail ale bez googlu, tady máš barvičky a vesele klikej. Jo, a za každou schránku platíš extra.", ale nevyhuvuje mi ani koupit si nějake server v cloudu a starat se o kompletně všechno sám.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HEINZZ: ja nastavil postfix podle tohodle skvelyho navodu a jede v pohode

    Build Your Own Email Server on Ubuntu: Basic Postfix Setup - LinuxBabe
    https://www.linuxbabe.com/mail-server/setup-basic-postfix-mail-sever-ubuntu

    SATAI: Na spamlist se dostanes bohuzel desne snadno, nekde tam rovnou strci celej sitovej rozsah :-/ My mame (zatim) kliku.
    SATAI
    SATAI --- ---
    HEINZZ: ja bych se vlastnich mailu bal. Jsou tezke a i kdyz udelas vsechno dobre, tak dostanes nekde nejakou priotravenou IP a muzes se jit zahrabat. Navic poradne ani nepoznas, ze to nefunguje.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Cus, prichazim s velmi castym dotazem... reseni mail-serveru. = )
    Jde mi o reseni par mailovych schranek a aiasů na několika vlastních doménách - rodinné řešení, nic velkýho. Ale protože to dělám pro sebe a rodinu která chce hlavně "aby to fungovalo" a je absolutně irelevantní jestli to bude FOSS, google nebo cokoliv, v případě že začnou mizet maily mne stihne Hněv. = )
    Donedávna sem měl self-hosted minimalistický postfix, který jenom forwardoval maily do schránek u "klasických" providerů, ale gmail speciálně postupně začal tyhle forwardy zahazovat.. A já nemám úplně kapacitu ani chuť se s tím nadále prát. = /

    Vím že existuje hromada řešení (protonmail, zoho, start-mail apod).. ale zadne mi uplne nevyhovuje ve vsem, prekvapive..
    Muj ideal je hostovany mailserver ktery funguje out of the box s nejakym zakladin supportem a zarukama (IPcko nespadne na spamlist, pomuzou/zaridi DKIM/SPF/ARC/apod...), dostanu ssh pristup (např pro spravu sieve filtrů), nějaký základní webGUI (ano, bude to roundcube, žejo), SMTP+IMAP a zadnej bullshit okolo.. něco jako rsync.net pro backupy.. = )

    Našel sem https://www.vas-hosting.cz/mailserver což by snad mohlo bejt to co chci, ale moc se mi nelíbí že to nabízejí jako řešení pro mailing - bojim se těch spamfiltrů.. V pátek sem jim volal, zvedl to nějaký junior co nic moc nevěděl tak sme se dohodli na dotazy po mailu a zatím bez odpovědi..

    Máte někdo s nima zkušenosti? Nebo neznáte nějakou jinou podobnou službu?
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    DURDIN: Pouzivam matrix s bridge pro Facebook a funguje to prekvapive spolehlive.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Ale proč jsem tu dneska přišel. Neprovozujete někdo doma matrix server s bridge do whatsapp? Jestli má vůbec cenu se s tím patlat, abych pak zjistil, že to je k ničemu. Aktuálně nemám ani ten matrix, ani ten whatsapp.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SANTUS: spouštím ručně, když si na to vzpomenu, kopia-backup na externí disky, které pak zase fyzicky vytáhnu, ale už asi rok se snažím dokopat k tomu, udělat to pořádně...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ja se uprime priznam, ze jsem koupil disky domu, rozjel si TrueNAS, mam k dispozici remote NAS jako off-site, otestoval jsem duplicati
    .....a uz pres vic jak pul roku jsem se nedokopal, abych to vsechno spojil dohromady
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    SATAI: Borg mi lezel v hlave uz nejaky cas, takze budiz borg :] Dik, uz to vali....
    Borg na NAS zajistuje klid, z NASu pak syncem nekam na cloud pripadne toi bude totalni zen.

    Exclude list jiz mountovanych cest resit cronem a vyplnovanim seznamu z fstabu ?

    #!/bin/bash
    
    FSTAB_FILE="/etc/fstab"
    
    OUTPUT_FILE="/home/nejakejuser/borg.exclude.list.txt"
    
    awk '$1 !~ /^#/ && NF >= 2 && $2 ~ "^/DockerKontejnerky" { print $2 }' "$FSTAB_FILE" > "$OUTPUT_FILE"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam