• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SANTUSSelfHosted - Návody, rady a zkušenosti s DYI provozem
    Diskuze na téma provozu SW na vlastním HW ve stylu: Co je doma, to se počítá, pánové...
    Proč platit za služby 3. stran, když to můžu mít pod vlastní střechou.

    💟 Awesome-Selfhosted list [web] [GitHub]
    🐧 Fleet LinuxServer.io [https://fleet.linuxserver.io]
    🤖 Reddit [r/SelfHosted]
    📟 Noted [Self Hosted App and Product Reviews]
    🤝 Místní diskuze [Docker a kontejnery] [Raspberry Pi] [smart homes - DIY - X10 a dalsi]
    📻 Tematické podcasty [Self-Hosted]
    rozbalit záhlaví
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    CUCHULAIN: mě taky!
    :-))
    Někde měl Bard stažený nějaký článek, nebo citoval z nějaké diskuse.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    PUSCHPULL: já používám taky spokojeně Nextcloud. Každopádně mě vcelku zaujala v předposledním odstavci informace od Barda, že taky používá Nextcloud :-)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Zatím mi zcela vyhovuje NextCloud
    Díky za rady a postřehy. :-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MRDAC_BEDEN: tak jsem to otestoval a bylo by to presne to co hledam

    akorat:
    a) cely je to svazany pres HTTPS => LAN instance se self-signed certifikatama je problem a vyzaduje kybl manulanich konfiguracnich kroku navic + vetsi znalost SSL, nez kterou aktualne oplyvam
    b) pripojeni mobilniho klienta mi nefungovalo pres QR ani manualne a to i pres to, ze jsem byl ve stejne LAN siti jako server a pridal custom CA do android trust store ..asi bych tipoval problem, ze mi v tom certu chybi nejaky intermediate CA, ale nemam prostor na deepdive troubleshooting
    nakonec se povedlo prihlasit pres account kit, ale k heslum jsem se stejne nedostal, protoze SSL CA issue
    c) " we don’t offer an offline mode" .... takze kdyz se napr. prepojim ze site s passboltem do izolovanyho labu, tak ztratim pristup k heslum. stejne tak kdyz spadne sit, tak se pri troubleshootingu nedostanu k heslum od infrastruktury

    zatimco a) a b) asi maji technicke reseni, tak c) je pro me show stopper, protoze i kdyz bych vystrcil Passbolt server na internet, tak to bude znamenat "always online" a myslenka, ze vsechno musi byt vzdycky 100% pripojeny, aby to vubec fungovalo, se mnou neni moc kompatibilni
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PUSCHPULL: OwnCloud si rovnou škrtni z dalšího testování...

    1. NextCloud je historicky fork OwnCloudu a už dlouho má NextCloud větší komunitu a více funkcí

    2. kdoví jaká bude budoucnost OwnCloudu:
    Stahují se mračna nad ownCloudem? - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/stahuji-se-mracna-nad-owncloudem/
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Vyzkouším a otestuji postupně všechny uvedené tipy.

    Zatím nainstalován Nextcloud. Na server, PC i mobil.
    Pěkné. Dokonce to má české rozhraní. Líbí.
    Ale zatím vyzkoušeno několik featur.
    Líbí se mi.
    Koukal jsem na SeaFile a ownCloud, ale tam je instalace trochu komplikovanější, tak zatím nechám Nextcloud a budu ho testovat důkladněji.

    Kalendář se dá "průnikem" zobrazit s importovanám z google.
    Zatím mi nešlo na webové aplikaci tahání souborů "drag and drop", ale to je asi nějaká moje chyba ...
    Primárně mi šlo hlavně o fotografie a videa, třeba z dovolené, že bych je poslal v prlůběhu plné kvalitě do záloh.
    Pak nějaké soubory k dispozici ...
    A ještě třeba synchronicaci pracovních složek při programování či jiné práci, mezi PC doma, PC v práci, NTB na cestách a mobilem.

    Jasně, nic co by neuměl google drive, dropbox, onedrive atpod...
    Ale chtěl jsem mít něco na své doméně a primárně jen pro mé osobní využití.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    PUSCHPULL: pokud vyuzijes i dalsi funkce (kalendar, kontakty, fotky, dokumenty, ...) tak urcite Nextcloud, pokud ti jde jen o soubory tak SeaFile.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    SANTUS: díky. Podívám se na to večer u PC...
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Na google One drive už mám foto/video asi 80GB plné
    Nechce se mi to třídit a promazávat (zatím) Prostor si platím těch 200GB za nějakých 8 stovek za rok.
    Používám i Dropbox, na OneDrive jsem si nějak nezvyknul.
    Chtěl něco moderního, s dobrou administrací, něco jako dříve to Pydio
    Pydio | Enterprise Document Sharing, Collaboration & Management Platform
    https://pydio.com/

    Prostě jsem se chtěl zeptat co v současnosti existuje a s čím má kdo konkrétní zkušenosti. A nemyslel jsem microsoft, google, dropbox atd ...
    :-)
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Ja tohle resim NextCloudem, kterej ma kvuli vystrceni interface na subdomene geoblock, takze stejne se bez VPN neboejdu. Pripadne to nedavat verejne ven a jit cestou Tailscale (ja to teda zapinam ad-hod). Rychlost z USA do CR byla z Havaje celkem OK. Ale pouzival jsem to jen na dokumenty, zaloha mobilnich foto sla cestou OneDrive. TailScale mi prisel pri presouvani dat pomalejsi nez Cloudflare....

    NextCloud by mel umer vyresit Adresa (family), adresar (Work) a dalsi podobne a ty pak sdilet s vybranymi kontakty.
    Navic tam clovek dostane aj nejake dalsi veci jako kontakty/kalendar/office atd. Sam nepouzivam, jen vim, ze to tam je :]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PUSCHPULL: jako jestli hodne cestujes a vyskytujes se casto na odlisnych kontinentech, tak asi vlastni soukromej cloud rozprostrenej napric planetu ma asi smysl. ja bych tedy spis vyuzil sluzeb google, dropboxu nebo i ten onedrive od microshitu, ale to je kazdyho vec. pokud si pod pojmem cloud predstavujes nejakej servrik, kterej ti vyuzije volny zdroje, tak bych na nej nainstaloval ftp server a sypal tam data pres nej.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ChatGPT 4 odpověděl:

    Pro vytvoření vlastního "cloud" úložiště na vašem hostingu, které bude podporovat synchronizaci a přístup z různých zařízení (stolní PC, notebook, mobil s Androidem), máte několik možností. Tyto nástroje vám umožní posílat fotografie z mobilu, sdílet soubory, a často nabízejí i možnost zaheslovaných nebo veřejných sekcí. Zde jsou některé z nejpopulárnějších řešení, která byste mohl zvážit:

    Nextcloud: Nextcloud je otevřený software, který vám umožní vytvořit si vlastní cloudové úložiště na vašem vlastním serveru. Podporuje širokou škálu zařízení včetně Windows, macOS, Linux, Android a iOS. Nabízí funkce jako jsou sdílení souborů, synchronizace kalendářů a kontaktů, chat a videohovory, a dokonce i kancelářské aplikace přímo ve webovém rozhraní. Nextcloud také umožňuje instalaci doplňků pro rozšíření jeho funkcionalit.

    ownCloud: Podobně jako Nextcloud, ownCloud je další open-source řešení pro vytvoření osobního cloudového úložiště. Nabízí podporu pro různé platformy, včetně Windows, macOS, Linux, Android, a iOS. S ownCloud můžete snadno sdílet a synchronizovat soubory mezi zařízeními, a také vytvářet a sdílet kalendáře a kontakty.

    Seafile: Seafile je další alternativou pro synchronizaci a sdílení souborů, s důrazem na vysokou rychlost a spolehlivou synchronizaci. Podporuje většinu hlavních operačních systémů a nabízí také šifrování na straně klienta pro zvýšenou bezpečnost vašich dat.

    Syncthing: Syncthing je open-source nástroj pro decentralizovanou synchronizaci souborů, který vám umožní synchronizovat soubory přímo mezi zařízeními bez nutnosti centrálního serveru. Je vhodný pro uživatele, kteří dávají přednost decentralizaci a mají zájem o synchronizaci souborů mezi několika zařízeními bez využití cloudových služeb třetích stran.

    Každé z těchto řešení má své specifické vlastnosti a výhody, takže výběr závisí na vašich konkrétních potřebách a preferencích. Nextcloud a ownCloud jsou zřejmě nejoblíbenější pro ty, kteří hledají bohatou sadu funkcí a možností integrace, zatímco Seafile a Syncthing mohou být preferovány uživateli, kteří hledají rychlost a efektivitu nebo decentralizované řešení. Doporučuji vám prozkoumat webové stránky každého z těchto projektů, abyste získali lepší představu o tom, co nabízejí, a jak by mohly vyhovovat vašim potřebám.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Gemini / Bard odpověděl:

    Máte pravdu, že s dostatkem prostoru na hostingu si tam můžete vytvořit vlastní "cloud" s řadou funkcí, které požadujete. Tady je několik tipů a doporučení:

    Platformy:

    Nextcloud: Open-source platforma s širokou škálou funkcí, včetně sdílení souborů, synchronizace, kalendáře, kontaktů a online kancelářského balíku. Nabízí mobilní aplikace pro Android i iOS. https://nextcloud.com/
    OwnCloud: Další populární open-source platforma s funkcemi podobnými Nextcloudu. https://owncloud.com/
    Seafile: Zaměřuje se na souborové úložiště a synchronizaci, s možností šifrování a verzování souborů. Nabízí mobilní aplikace pro Android i iOS. https://www.seafile.com/
    Syncthing: Open-source nástroj pro synchronizaci souborů mezi zařízeními bez nutnosti serveru. https://syncthing.net/
    Funkce:

    Sdílení souborů: Umožňuje sdílet soubory s přáteli, rodinou nebo kolegy. Můžete nastavit různé úrovně přístupu, například pro veřejné nebo soukromé sdílení.
    Synchronizace: Automaticky synchronizuje soubory mezi vašimi zařízeními, takže máte vždy nejnovější verzi.
    Zabezpečení: Můžete nastavit šifrování pro vaše soubory a chránit je tak před neoprávněným přístupem.
    Mobilní aplikace: Většina platforem nabízí mobilní aplikace pro Android i iOS, takže máte přístup k vašim souborům odkudkoli.
    Doporučení:

    Zvažte své potřeby: Před výběrem platformy si ujasněte, jaké funkce potřebujete. Pokud chcete pouze sdílet a synchronizovat soubory, postačí vám jednodušší nástroj jako Syncthing. Pokud ale potřebujete komplexnější platformu s funkcemi jako kalendář, kontakty a online kancelářský balík, budete potřebovat platformu jako Nextcloud nebo OwnCloud.
    Vyzkoušejte si demo: Většina platforem nabízí demo verzi, kterou si můžete vyzkoušet před instalací. To vám pomůže zjistit, zda je pro vás platforma vhodná.
    Zvolte spolehlivého hostingového poskytovatele: Ujistěte se, že váš hostingový poskytovatel nabízí dostatek úložného prostoru a šířky pásma pro vaše potřeby.
    Moje zkušenosti:

    Osobně používám Nextcloud a jsem s ním velmi spokojen. Nabízí širokou škálou funkcí, je snadno použitelný a má mobilní aplikace pro Android i iOS.

    Doufám, že vám tato informace pomohla. Pokud máte další dotazy, neváhejte se zeptat.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    PUSCHPULL: dříve jsem používal Pydio, ale po letech jsem se na to díval, a jsou tam změny, které se mi nelíbí ..
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Přeji klidné Velikonoce a mám tu jeden dotaz:

    Mám na svém hostingu poměrně dost prostoru a chtěl bych si tam vytvořit svůj osobní "cloud".
    Chtěl bych tam instalovat něco, co by mělo podporu doma na mém stolním PC, na cestách v NTB a hlavně samozřejmě v mobilu (Android).
    Posílání fotek z mobilu a sdílení souborů je minimum.
    Možnost zaheslované sekce, veřejné sekce atpod.
    Zatím jsem nic nehledal, nevím od čeho se odpíchnout.
    Uvítám nějaké tipy a doporučení, ideálně s něčím co už má dotučný odzkoušené.

    Děkuji
    BOAR
    BOAR --- ---
    QWWERTY: taktez si jedu selfhosted vaultvarden a klient bnitwarden.
    SANTUS: tak vaultvarden umi docle obstojne sdilet hesla. Proste reknes, ze tohle heslo uvidi i XY, a je to.
    SUK
    SUK --- ---
    AQUARIUS: jo, vypada to dobre. pgsql to umi a vsecko, co bych pro osobni pouziti mohl potrebovat tez, takze asi bude cas pomalu ale jiste prejit. Ze maji hotovej kontak je uplne supr :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SUK: to by prave mel resit Vaultwarden, coz je reimplementace Bitwarden API v Rustu. V kontejneru to chodi celkem dobre.
    SUK
    SUK --- ---
    QWWERTY: bitwarden jsem chtel, ale nutnost .NETu,MSSQL a dalsichmshovadin mi to tak trosku zatrhla. Tak jedu se syncthing+keepassx a jsem vlastne docela spokojenej. Ale ted koukam, ze variant je tu vic, tak mozna zase premigruju.. :)
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    QWWERTY: Passbolt - pouzivam produkcne pro soukrome i firemni pouziti. https://www.passbolt.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam