• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUDOLFSoftware Delivery | Product development | Pokec o tom jak organizovat vývoj softwarových řešení
    Pojďme si povídat, jak vytváříme softwarové produkty. Jak pracujeme v týmu, jak pomáháme kolegům, jak komunikujeme se zákazníky, jak mluvíme s managementem, jak zjišťujeme, co vlastně zákazník chce a za chce je ochotný platit. Chci aby tahle diskuze nebyla o technologiích (ale může být) ale o našem wetware, o naší sociální interakci a komunikaci. Pojďme se bavit o tom, jak vytváříme software v kontextu různých organizací. Jak individuální snahy, tak startupy, střední firny až nadnárodní korporáty.
    rozbalit záhlaví
    VITEX
    VITEX --- ---
    RUDOLF: Obojí. To je takový ten model, že aplikaci si můžeš nainstalovat na vlastní server, ale současně kdo na to nemá vědomosti/čas/lidi si to zaplatí jako SAAS.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    VITEX: no a kdo bude uźivatel? Někdo, kdo si to nainstaluje k sobě na server? Nebo laický konzument, který bude jen klikat web?
    VITEX
    VITEX --- ---
    RUDOLF: zatim ano. Jede nějaký testovací provoz a až se za to nebudu muset stydět, rád bych to nabídl veřejnosti a zmonetizoval to aby mi to pro začátek vydělalo alespoň na elektriku.
    V dlouhodobém horizontu bych pak v případě úspěchu rozběhl i nějaké škálování aplikace a patřične k tomu i upravil nasazení/aktualizaci. Nejspíše přes podman nebo co se tou dobou bude ještě bude používat.
    Nikam se však neženu. Ostudy s tím už bylo dost, takže to nechávám v poklidu zrát a vyvíjet se.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    VITEX: takže jsi sám zákazník svého software?
    VITEX
    VITEX --- ---
    RUDOLF: Provozuji Webovou Aplikaci pro spouštění úloh nad AbraFlexi a Stormware Pohoda.
    Platforma je php a projekt je veden na githubu jako https://github.com/VitexSoftware/MultiFlexi
    Primárně se vyvíjí na localhostu v NetBeans a VS Code.
    PUSH na github spustí trigger, který spustí Jenkins job.
    Jenkins si udělá git pull a spustí se build debianích balíčků pro Debian 11-12 a Ubuntu 20.10 a 22.10
    Pro každou z požadovaných architektur se přes docker container spuštěný na jenkins nodu s potřebnou architekturou (amd64,armhf,aarch64, ale nejčastěji all, protože balené aplikace nejsou kompilované)
    zbuilděné balíčky se v containeru i zkusí nainstalovat zdali nezlobí dependence deb balíčků a je možné nainstalovat všechny závislosti pro tu kterou architekturu a distribuci debianu či ubuntu.
    Otestované atrefakty se pak pomoci ansible role přidají do deb repozitáře ze kterých se instalují pro provoz i k přípravě eventuelní docker image.
    Na serveru pak zpravidla stačí k "delivery software" obligatní dvojice apt `update && apt upgrade`
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Já jsem se tohle nikdy nenaučil, vždycky jsem ty komunikační problémy na rozhraní dvou sekcí businessu nakonec vyřešil stylem "ukaž, dej to sem" a tak se ze mě stala legit děvka na všechno. Byla doba, kdy jsem ráno odprezentoval vedení KPIčka, pak prošel merge requesty, pak psal novou feature na GUI/webu, po obědě se zákazníkem opravoval mystery lockup ve firmwaru, odpoledne pomáhal na R&D dílně upravit geometrii vzduchovodu aby při určitých průtocích nerezonoval, večer (když všechny rušivý elementy s kravatama odešly domů) s osciloskopem a LAčkem ověřoval vyrobenej prototyp nějaké své desky, a když byl výpadek výroby, tak jsem sednul k prázdným deskám, pájecí pastě, a s pinzetou a horkým vzduchem ty desky osazoval.

    Mám z toho komplexní přehled o výrobě, jsem skutečně full-stack developer od první součástky až po Vue.js :-D ale taky jsem si z toho odnesl vyhoření, zničený záda a břicho jak starej fotr. Budu se z toho dostávat nějakou dobu, a během ní o korporátech nechci ani slyšet :-)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    velmi doporučuji tuhle epizodu (a taky celý podcast), kde je rozhovor s borcem z Productboardu, který tam je od založení 🙂 o architektuře, technologiích, people managementu a o tom, jak tenhle unicorn škáloval od lidí po technologie a jak nad tím přemýšlí 🙂
    Spotify
    https://open.spotify.com/episode/3pmc4dPHjbwOuYUQyZrLOM?si=d04f75303b9f4ab9
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    VITEX: no ale do šudláš a proč?;-)
    VITEX
    VITEX --- ---
    To já si všechno šudlám na koleně.
    Nicméne za vydatné pmoci jenkinse a ansible.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Tak já to vykopnu. Dostal jsme se k provozování software pro několik firem a instituci, trochu náhodou, protože jsme se naučil při humanitní vejšce s Linuxem a měl jsem štěstí na zaměstnavatele. Snad všude jsem se po pár letech řešil i business část vývoje, zkusil si vést oddělení ve veřejným sektoru a po několika letech ve startupu, jsem skočil do korporátu. Teď jsem delivery lead, což je ale prostě tech lead. Do písmenka vnímám svoji pozici jako ve videu dole. A chytnu se přesně té roviny, která tam padne. Člověk mluví s businessem. Tuhle rovinu jsem si hodně nastudoval pasivně ve startupu. Sice jako devopsák, tak jsem viděl jak se řeší co vyvíjet, jako to prezentovat zákazníkovi, jak mu to vysvětlit apod. Interakce mezi engineering a produkťákem, řešení co je možné a kdy. Atd. Teď v korporátu zjišťuji, jak je tu málo zkušených produkťáků. Netuší, že mají mít backlog product features, jak mají přemýšlet o vývoji feature s největším impactem apod. A to ani náš produkt ani nevyvíjíme. Je to jen deployment a integrace s korporátem a prioritizace features pro zákazníky, který tvrdí, že přinesou nejvíc peněz nebo úspor. Ale docela mě baví ta produktová část, protože zákazníci mají obvyklou nemoc, že si žádají nějakou technickou implementaci, přičemž existuje jiné a vhodnější (či levnější na lidskou práci) řešení.

    Nemám těď konkrétní téma, jen jsem to chtěl uvést;-)

    Is Tech Lead the WORST Job For Most Programmers?
    https://youtu.be/0EvRSD1-jII?si=vHe9Dm_-lRVlpSMm
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam