• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNACo vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NIAN85: Ctu to zene: "A ten poklop pak doletel na nejakou planetu obyvanou jednookejma, a odtud je jazykolam od poklopu ke poklopu kyklop kouli kouli"?
    NIAN85
    NIAN85 --- ---
    Nejrychlejším člověkem vytvořeným objektem není hypersonické letadlo nebo kosmická loď, ale téměř tunový poklop.

    V rámci jaderných zkoušek během Operace Plumbbob, proběhl dne 26. července 1957 odpal (Pascal-A) jaderné nálože 150 metrů pod zemí. Někoho napadlo, že bude dobrý nápad, zakrýt ústí šachty betonovým poklopem. Po detonaci o síle 55 tun TNT se chodba proměnila v jakousi obří římskou svíci a poklop jednoduše zmizel. Záhada zmizelého deklu vrtala hlavou astrofyziku, který test připravil. Dr. Robert R. Brownlee (1924-2018) se tedy rozhodl pokus zopakovat (Pascal-B) s náloží o síle 300 t a tentokrát s využitím vysokorychlostních kamer. Dne 27. srpna se záhada objasnila – kamery zachytily jak pancéřový poklop o hmotnosti 900 kg opouští kryt šachty a odlétá pryč. Brownlee vypočítal jeho rychlost na více než 125 000 mil za hodinu, tedy 200 000 km/h (66 km/s). Šlo tak o více než pětinásobek rychlosti potřebné k opuštění zemské atmosféry a z poklopu se stal nejrychlejší objekt vypuštěný člověkem.
    Fyzici od té doby diskutují o tom, co se s poklopem stalo. V nedávné době bylo možno využít k simulaci pokročilou výpočetní techniku, která prokázala, že před opuštěním atmosféry poklopy neměly čas kompletně shořet. To znamená, že zbytky by proletěly oběžnou dráhu Pluta někdy kolem roku 1961 a nyní jsou daleko za hranicí Sluneční soustavy. Nutno podotknout, že poklop by tak překonal o téměř dva měsíce start první umělé vesmírné družice Sputnik 1, která 4. října 1957 odstartovala kosmickou éru lidstva. Způsobila šok v západních politických kruzích a nadšení u vědců po celém světě. V roce 2015 Dr. Brownlee řekl: "Nemám tušení, co se s poklopem stalo, ale vždy jsem předpokládal, že se pravděpodobně vypařil, než že by vylétl do vesmíru."

    Operace Plumbbob (1957) - Kabinet Kuriozit
    https://www.kabinetkuriozit.eu/operace-plumbbob/
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    tahle písnička od Dusty Springfield...

    Dusty Springfield - The Look of Love
    https://www.youtube.com/watch?v=Tf1d65OHYXo
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Americký Prométheus na rozhlasu jako audiokniha? No tak to pojď mi hop! :-)
    Oppenheimer: Americký Prométheus. O vzestupu a pádu „otce atomové bomby“ | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/oppenheimer-americky-prometheus-o-vzestupu-a-padu-otce-atomove-bomby-9198874

    jen se teda bojím překladu, kvůli tomu máme knihu doma v originále.
    XARGH
    XARGH --- ---
    SULTHAN: aneb neumime to priohnout na Maca :D
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Tyhlety rady od online bankovnictví.

    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Potěšilo... Takhle se na ně musí, na rudý zrůdy.
    https://twitter.com/jura_haczek/status/1771875720689508432
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    LORD_DE_SEIS: Výraz mojí dcerky, nehodnotim, nesoudim 😎
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    V noci mi zdrhly dvě strašilky a před chvilkou jsem je obě našla. A k tomu máme vygruntovanej obývák:-D
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    JANEQ: super...teda až na toho týpeška :-/
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    Tady týpešek co si jentak vesele žije v potůčku na Posázavské stezce…

    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    4 sklenice kimchi a dve danovy priznani za hodinu, dobrej rodinnej vecer
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    M. 🩷

    “Z pivoněk se vaří pivo?”

    “Když jsi byla malá, existovalo už písmo?”
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: Bohužel ta přímá kauzalita je v zásadě falešná. Ale storka je to pěkná, to zas jo.

    What's True
    The standard U.S. railroad gauge is similar in width to the wheel spacing of Roman chariots.

    What's False
    That similarity is based much more on coincidence and inherent physical limitations than a direct line of imitation.

    Are U.S. Railroad Gauges Based on Roman Chariots? | Snopes.com
    https://www.snopes.com/fact-check/railroad-gauge-chariots/
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    The US standard railroad gauge (distance between the rails) is 4 feet, 8.5 inches. That's an exceedingly odd number. Why was that gauge used? Well, because that's the way they built them in England, and English engineers designed the first US railroads. Why did the English build them like that? Because the first rail lines were built by the same people who built the wagon tramways, and that's the gauge they used. So, why did 'they' use that gauge then? Because the people who built the tramways used the same jigs and tools that they had used for building wagons, which used that same wheel spacing. Why did the wagons have that particular odd wheel spacing? Well, if they tried to use any other spacing, the wagon wheels would break more often on some of the old, long distance roads in England . You see, that's the spacing of the wheel ruts. So who built those old rutted roads? Imperial Rome built the first long distance roads in Europe (including England ) for their legions. Those roads have been used ever since. And what about the ruts in the roads? Roman war chariots formed the initial ruts, which everyone else had to match or run the risk of destroying their wagon wheels. Since the chariots were made for Imperial Rome , they were all alike in the matter of wheel spacing. Therefore the United States standard railroad gauge of 4 feet, 8.5 inches is derived from the original specifications for an Imperial Roman war chariot. Bureaucracies live forever. So the next time you are handed a specification/procedure/process and wonder 'What horse's as came up with this?', you may be exactly right. Imperial Roman army chariots were made just wide enough to accommodate the rear ends of two war horses. (Two horses' ases.)  Now, the twist to the story: When you see a Space Shuttle sitting on its launch pad, there are two big booster rockets attached to the sides of the main fuel tank. These are solid rocket boosters, or SRBs. The SRBs are made by Thiokol at their factory in Utah . The engineers who designed the SRBs would have preferred to make them a bit fatter, but the SRBs had to be shipped by train from the factory to the launch site. The railroad line from the factory happens to run through a tunnel in the mountains, and the SRBs had to fit through that tunnel. The tunnel is slightly wider than the railroad track, and the railroad track, as you now know, is about as wide as two horses' behinds. So, a major Space Shuttle design feature, of what is arguably the world's most advanced transportation system, was determined over two thousand years ago by the width of a horse's as. And you thought being a horse's as wasn't important? Ancient horse's as*es control almost everything.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Chtěl jsem vyčistit jezírko. Listí, řasy... Že tam jsou potápníci a larvy vážek, dobrý, když to jde hazu je zpět a že sem tam něco má smůlu, s tím jsem smířen. Když jsem vytáhnul ropuchu, tak taky dobrý. Ale když jsem vytáhnul skokana štíhlého a nalezl jednu snůšku, było hotovo, čistit se bude až to půjde potápěním a precizně. Máme žáby!
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Potěšilo moc.
    Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/brno/zpravy/soud-ukrajinec-rom-brnenska-prehrada-vyhlaseni-rozsudku.A240321_144257_brno-zpravy_mos1
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DRABICZ: ja neuznavam ČR, ČSFR, ČSSR, ČSR, R-U, ani Rakousko a jako verny poddany Koruny České se ridim staroceskym casem, takze zitra zacina uz dneska zapadem slunce
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HRAFNAIN: dokud neusnu, je dnešek. Až se probudím, je zítřek. Čas zkrátka nevnímám (což je naprd, když stát má svoje termíny) :D
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    DRABICZ: seš takovej pán času

    a co Zítřek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam