• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNACo vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!
    Něco vás pobavilo nebo potěšilo a chcete se o to podělit? Chcete si pokecat o tom, co vás nebo další ID potěšilo nebo pobavilo? Pak máte ring volný!
    rozbalit záhlaví
    PENER
    PENER --- ---
    DANII_DP: Nejvíc! Doporučuju kudy chodim.
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    včera mi bylo doporučeno Brickleberry

nechápu, jak jsem to mohl minout
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MARKYSHA:
    PREKOTKA:

Ja mam pro ten fenomen srovnani s nemcinou, tam se pisou vsechny vlastni jmena (osoba, zvire, vec) s velkym pismenem. To je jednoduch pravidlo ktery dela ten text citelnejsi. Mam kolegu, kterej zasadne pise vsechno malejma, jenom na zacatku vety (nekdy) napise velky, ponevadz mu to prijde cool, a to mi vadi asi jako kdyz nekdo neumi v cestine shodu podmetu s prisudkem.

To co tu popisovala Trissie je ale neco, co uz v mejch ocich jsou ti andele na spicce jehly, no.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    BLOWUP: Mě to třeba zajímá :) s velkejma a malejma písmenama mám problém od základky, takže když si nejsem jistá, snažím se přeformulovat větu, nebo pátráme na internetu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BLOWUP: mě docela jo😊
    DRABICZ: věř mi, že užije😉
    JONY
    JONY --- ---
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    OCTOPUSS: přeji mu, aby si užil každý den trestu!
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Cimický dostal pět let. Hoho! Ještě se přece jen občas na nějakou svini dovaří voda!
    KURE
    KURE --- ---
    SALVATOR: tak co si budem povídat, je to daleko míň bizarní, než když se v parlamentu hodiny vykecává STBák nebo Okamura :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TRISSIE: samozrejme, ale ja mel na mysli nikoli tvuj prispevek, ale to tema jako takovy. Jako, cist text s hrubkama mi pusobi fyzickou nevolnost, ale zrovna tohle je fakt neco co mi pripomina legendarni diskuse o tom, kolik andelu se vejde na spicku jehly ktere kdysi vedla katolicka cirkev.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Na Novým Zélandu se může stát, že jednání parlamentu je přerušeno, protože právě projednávanej zákon je takový chucpe, že je nutno zatančit haku.

Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/UnbelievableStuff/s/4fQIN6s2f1
    KVALKAN
    KVALKAN --- ---
    BLOWUP: Při ránu se tím obstojně bavím a i když bych o sobě měl psát Žid, tak se píšu raději žid, protože chci zdůraznit ten nenacionální prvek své existence :D
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    VELCORO: dyt toe jenom o penezich! :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLOWUP: když tebe ne, tak to nečti, lehká pomoc :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TRISSIE: Zajimalo by me, kolik lidi tohle zajima.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: rybníky a jezera jsou průser, protože nikdy nevíš, jestli jsou v lokalitě (pak jsou s malým), nebo se tak jmenuje soubor rybníků (s velkým).
    a další průser jsou názvy odvozené z názvů, které používají obecná jména, kdy jen místní ví, že hospoda Na Staré Pasece je s velkejma proto, že kdysi se tady tomu říkalo Paseka, a byly tu dvě samoty, jedné se říkalo "Stará Paseka", a druhé "Nová Paseka", a vedle té Staré Paseky postavili hospodu. Protože kdyby tu byla prostě jen paseka, co už je tu dlouho, tak se hospoda jmenuje "Na staré pasece"
    JOPS
    JOPS --- ---
    KOUDY: aha, vidis, tak to mi asi trochu uniklo :D

TRISSIE: ty vogo a cim si tim jako pomuzeme? To je tak trochu uz sikana... :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JOPS: velký písmena jsou to absolutně nejtěžší, co v češtině je, protože krom obecných pravidel do toho vstupuje taky znalost místních reálií.
    Kupříkladu takové rybníky v Lednicko-Valtickém areálu. Je jich pět - Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký. Když jedeš navštívit 1-4 z nich jako turista, jedeš se podívat na lednické rycbníky. Když ovšem hodláš navštívit všech pět, nebo jsi geolog/hydrolog/ekolog/stavař v oboru vodních staveb a jedeš tam pracovně, jedeš na Lednické rybníky, bo je to vodní dílo toho jména.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam