ALEXIS: zajimavy, kdybych byl namyslenej, tak bych si ted mohl myslet ze existuji kvuli me.
Pred zhruba 16 lety, kdy to bylo aktualni pro moje deti, totiz neexistovaly. Moje deti samozrejme dostavaly krabice s nejakym „tematem“ ktery potom postavily a dal uz je to - po nekolika pokusech z toho postavit neco jinyho - nezajimalo. Problem veskerejch stavebnic je totiz ten, ze cim vic specifickejch druhu dilku, tim mene flexibilni je celek. Sice z toho jde postavit treba cool vesmirna lod, ale kdyz chces neco jinyho, zjistis ze od kazdyho dilku jich mas prilis malo na to aby sly nejak smysluplne pouzit. Naopak, klasicky cviceni na architekture je, ze smis vymyslet jeden trirozmernej objekt a potom z libovolnyho poctu tech samych objektu neco postavit. Anyway.
U stavebnice ktera ma byt vsestranna potrebujes velkej pocet od malyho poctu druhu dilku. U stavebnice ktera ma mit za cil perfektni vysledek potrebujes naopak presne definovanej pocet exaktnich dilu ktery pasujou presne na to jedno misto kam patrej, prikladem jsou treba plastikovy modely kterejch muj syn postavil desitky, nebo elektricky auta na brushless pohon kde se vicemene stavi to auto se vsim vsudy jako u opravdickyho auta (A potom jezdi podobne rychle).
Tehdy jsem se zacal pidit po tech kyblech identickejch dilku, a tehdy neexistovaly. Potvrdilo mi to tehdy firemni ustredi v Dansku, a doporucili mi abych pouzil jejich appku na internetu kde se dalo virtualne cokoli postavit a potom z pouzitejch dilku nechat udelat balicek a koupit je doopravdy. Takze teoreticky slo i objednat dva tisice bilejch kostek s osmi nopama, jak jsem si to pral. V mym pripade uz k tomu nedoslo, deti se zacaly venovat jinejm vecem a ty lega co jsme meli jsme nekomu darovali. Mozna ale, ze moje tehdejsi komunikace s jejich zakaznickym servisem kdy jsem jim to cely zhruba timhle zpusobem vysvetloval prispela k tomu, ze to nyni opet koupit jde.
Coz ovsem nic nemeni na tom, ze koupit si vesmirnou lod ze starwars z lega a vystavit si ji na policce pro moji perspektivu predstavuje neco jako ekvivalent troubicich jelenu a hackovanejch decek.