• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNACo vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    OMNIHASH: Čas s tím nemá co dělat. Jen možnost interakce s činem. I kdyby můj otec, v době kdy jsem to nemohl ovlivnit, nakrásně podřezal celou vesnicí vlastní břitvou, já za to zodpovědnost nenesu. Takhle prostě zodpovědnost nefunguje.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    OMNIHASH: Kdo vy?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GREATDRAKE: to by byla pravda, kdyby to bylo nějaký vyprávění z dávných časů, zrovna diksriminaci cikánů jedeme slušně až dodneška. Sterilizivat sme je přestali někdy na začátku tisíciletí, a do školy pro bílý je v některých lokalitách nepouštíme furt...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR: mne by potěšilo, kdyby se za to přestala házet zodpovědnost na "nás", nás žijící.
    Protože my - žijící jsme tohle nespáchali.
    Jen jsme se narodili na druhou stranu barikády.
    Je to náš trabl? je.
    Je třeba a tím něco dělat? je.
    Může nám to být líto? ano.
    Můžeme za to/jsou hříchy našich pradědů naše zodpovědnost? Ani bidlem.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jen bych rad k ty vasi zabavny debate podotkl, ze rasismus a netolerance neprizpusobivych obcanu jsou dve rozdilny veci.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP:
    LODBROG:
    Nevím, co se kdysi mělo udělat jinak, ale rozhodně se asi nemělo dělat tohle, žejo:

"Jak uvedl historik Pavel Himl z katedry antropologických studií Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, zdá se, že zpočátku byly vztahy mezi příchozími Romy a usedlým obyvatelstvem docela dobré.

Ovšem v rámci vytváření moderního státu panovníci usilovali o kontrolu nad všemi procesy ve svých zemích, a tak se snažili Romy jako cizí element vytlačit.

Romové začali být obviňováni ze špionáže ve prospěch Turků, ze žhářství a v souvislosti s tím vykazováni ze země. Rozeběhlo se pronásledování a vyhánění, jak na úrovni zemské, tak jednotlivých panství. Romové se ocitli v bezvýchodné situaci. Žili v právním vakuu: nebyli ničí poddaní, a tedy neměli právo se nikde usadit a založit domov. Z jednoho panství byli vypuzováni do dalšího. Svého času dokonce platilo, že je kdokoli může beztrestně zabít. Měli horší postavení než žebráci nebo tuláci.

Represe vyvrcholily na přelomu 17. a 18. století. Tehdy byly vypovězeným Romům uřezávány uši nebo vypalovány cejchy. Když byl člověk takto označený znovu na území, odkud byl již jednou vykázán, dopaden, byl popraven."

Historie Romů v českých zemích? Míň než žebráci a tuláci | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/historie-romu-v-ceskych-zemich-min-nez-zebraci-a-tulaci-8583988

Řekněte mi do vočí, vy vořeši, že není pravda, že když se k někomu chováte takhle, že vás to dřív nebo pozdějc nekousne do prdele. A holt si to teď vyžíráme a tvrdim, že je zbytečný nad tim fňukat a hlavně házet vinu na ně. A nevim co s tim teď a nevim, jestli to někdo ví.

A už končim, už mě to neba.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    (ne že by teda byl můj úkol řešit cokoliv, co se děje někde ve Švajcu,
    ale když za to teda prý můžeme MY VŠICHNI BÍLÍ, takže nejspíš i já..?)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SALVATOR: A jaký postup jsme teda - ehm - MY, co za to všechno můžem, měli před těmi staletími (kdy nikdo z NÁS ani JICH ještě nebyl na světě) zvolit,
    aby ti současní nebozí chudáčci nedělali tenhle bordel u někoho na jeho pozemku,
    což je teď teda ta NAŠE chyba?

A jaký postup navrhuješ, aby to bylo fér (krom toho "nějak to strpět" a bezmocně se zamotat ve vlastní legislativě, díky níž proti tomu nemůžeme jinak nic)?
    Vrátit se do středověku a řešit to opevněním území a vypráskáním těch nebohejch nájezdníků?

Sice říkáš že nejmenuješ rasizmus, ale TADY říkáš "my, bílí".
    Já jsem sice (asi) bílej, protože Středoevropan, ale nemyslím že by byla moje chyba špatný životní styl kohokoliv na téhle planetě.
    Před staletími jsem nežil, a ani se současným útlakem černoušků v Africe nebo indiánů v Amazonii pochybuju že mám cokoliv společného.
    Rád jim všem - v rámci svých chabých možností - pomohu, ale to nejdřív předpokládá nějakou zdvořilost a pokoru z jejich strany. A tu nějak nevidím.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Alternativní slovenská historie 😅

KOUDY
    KOUDY --- ---
    Potesil clanek o kamaradovi..ID Marvel :)

Hlavně tam nepište, že jsem řemeslník, co má volnou kapacitu, říká kovář z Palmovky - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/lifestyle/kovar-z-palmovky/r~126b3b7aacca11ef801c0cc47ab5f122/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: O rasismu sem neřek ani slovo, brouku, takže opět klídek. Sám si nemyslím, že to je rasismus, je přirozený bejt nasranej, když je někde bordel a čorka. Ale je to pláč nad mlíkem, který sme si sami vylili.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: jj. je to rasizmus! Ja mam pravo se nekomu vysrat na rohozku a chtit aby to chapal!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: Tak kamarádovi vyřiď, že důvod toho chování už sem vysvětlil.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: Hele, jak stupidni musi bejt nekdo komu nedochazi, ze za tim ze ho nikde nechtej neni nejakej rasismus, ale fakt ze vsechno bezduvodne znici, posere nebo rozkrade? Ptam se pro kamarada.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Konečné řešení cikánské otázky ve Švýcarsku? Na tuhle debatu sem tedy před prvním kafem ready nebyl...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: Ano, protože Židi nejsou Cikáni. Ale v obou případech je reakce na útlak stejná - přizpůsobím se tak, že budu dělat, co můžu, umím a co mi jakž takž projde. Jak stupidní musí bejt někdo, komu nedochází, že když začne nutit svůj styl života lidem, který na něj nebyli desítky, ne-li stovky generací zvyklí, bude výsledek přinejmenším pochybnej?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: To je hezky srovnani. Mas pravdu - napriklad tady u nas se po staleti smeli zidi usadit pouze ve dvou obcich, meli zakazany provozovat remesla takze se specializovali na financnictvi, meli zpusob zivota kterej se lisil od zivota okolni komunity atd.
    A presto je nenapadlo ze by misto toho mohli krast, vsechno roztriskat a posrat.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SITH: Pro mě je to stejný jako s Židama. Stovky let vytlačovaný na okraj společnosti, nesměli vlastnit půdu, nesměli dělat řemesla, tak dělali, co dělat mohli - obchodovali s penězma. A půl světa jim má teď za zlý, že spousta z nich sou bohatý finančníci. A zase si za to gójové můžou sami, sklízejí jen to, co zaseli stovky let zpátky.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    KURE: svině nás nechali vykrvácet. Všechno nám vzali! I našim otcům a otcům našich otců.” „I otcům otců našich otců! I otcům otců otců našich...”
    A co nám oplátkou kdy dali oni?”
    „vodovod.”
    „kanalizaci.”
    „silnice.”
    „zavlažování.”
    „vzdělávání.”
    „zdravotnictví.”
    „A víno...”
    SITH
    SITH --- ---
    SALVATOR: nám takhle v Anglii na celý týden zavřeli kanceláře a továrnu. Nikdo nemohl do kanceláří, žádný náklaďák tam nevjel s materiálem a žádný neodvezl naše produkty. A to jenom proto, že tam přijeli gipsies na jejich soukromé parkoviště, postavili si tam tábor a prostě si to tam zabrali pro sebe. Městská policie se tam netroufla, protože tam měli ty obrovské psy typu bull, zásahovku kvůli tomu volat nebudeš, tak jim musela firma vysolit pár tisíc liber aby se sebrali a odtáhli. Já bych řekl, že to byli obyčejní zloději, polo-mafiáni a místní vydírači, ale že za tohle vlastně můžeme my bílý je ale slušný plot twist.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam