• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HONCKASLA 3D tisk (resin)
    Diskuze ohledně SLA 3d tisku a SLA tiskáren
    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: já měl za to, že do tý od ultracraftu musíš lejt akorát jejich předražený resin. do tý heygears aspoň můžeš lít i když se to nedoporučuje cokoli a i ten origo nestojí takový pálky. Jinak jestli přemýšlíš o tý heygears, tak bych popřemýšlel i o tom pulsním modulu, redukuje ti to počet podpěr. Jinak se nenech nalákat na vějičku na různý 8k / 16k předražený resiny, po naprimování nepoznáš rozdíl, já si kupuju nejlevnější anycubic ablike v2 a jsem s ním v pohodě, akorát, když tisknu wargaming, tak tisknu z nova3d macha resinu, že je podstatně míň křehký
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    Uplne klasickej hobby hobby tisk - Miniatury 28-32mm/ lodičky apod. plus pripadně scatter terény. Možná nějaké bysty na nějaké to malování. Ale kvulivá kvalitě a ostrým detailům jsem volil tohleto plus slibuju si od toho jednodušší práci s přípravou a vyšší procento úspešných tisků.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: Ještě máš možnost uniformation gk3 / gk3 pro, co budeš tisknout? Když si uvažoval o tý formlabs, tak to asi nějaký hobby tisk nebude
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    Zvazuju nejakou peknou SLA tiskarnu. Puvodne jsem mel vybranou Formlabs Form 4, ale 110k za to asi nechci dat. Nakonec jsem si nasel celkem sikovnou Heygears Reflex Turbo RS - vyslo to tedko pred dvema dny. Vyhovuje me uzavrenej system s resinama. Pri dokoupeni VATu s vyhrivanim - budu to mit v garazi kde je tak stabilne 12 stupnu. Vetrani neni problem. Chtel jsem se zeptat jsou jeste nejaky jiny alternativy s vyhrivanim resinu apod. Diky
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    VIRUS31: U mytí je to víceméně buřt, při tvrzení maj některý mašiny i vyhřejvání, takže tam mít nějakou rozumnou teplotu je taky fajn.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    Hmm. Tak to me napada jeste moznost udelat na tiskarnu a mycku malou budku na zahrade, misto mam.

Pro myti a tvrzeni je potreba taky drzet teplotu nebo uz to je jedno?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    HONCKA: ani do vyhrazene mistnosti bych to nedaval, ty VOC co z toho litaji fakt nemusi byt citit, drzi se v mistnosti hodiny a budou tam i kdyz vetras. Tyhle veci se akumulujou takze rok muzes byt v pohode a pak na to najednou dostanes alergii, staci zavan a jsi v haji. I v dilne bych nejaky odtah resil, proste to musi furt vetrat.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZVIRATKO: a. dělají se i výhřevné pásy na vaničku, které jdou dát na tiskárny, které to nemají z výroby
    b. c. obytný prostor, pokud máš nějakou vyhrazenou místnost, tak proč ne, do obýváku nebo do něčeho podobnýho určitě ne, sice můžeš vyřešit odtah (i to nevyřešíš na 100 %), ale s resinem dál manipuluješ, vymýváš, tvrdíš a další věci a fakt to nechceš mít někde rozpatlaný, kde si třeba hrajou děti

Já to řeším tak, že to mám v IT skladu v práci a ventilaci z tiskárny mám vyvedenou ven, ale pohybuju se tam minimálně
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    VIRUS31:
    a. ano a kup tiskarnu co ma vyhrev
    b. ne
    c. ne

doma to proste nechces, a ne vsechno, co je skodlivy, smrdi
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    Planujeme domu 3d tiskarnu (asi elegoo saturn nebo mars ultra) a momentalne nejvetsi obava je zapach z resinu.

Muzu dat tiskarnu:
    a/ do garaze, ale nezarucim resinu stalou nebo dostatecnou teplotu
    b/ do obytneho prostoru, kde muzu udelat odtah vzduchu do odpadni trubky, kam jsem puvodne mel vypoustet vodu z akvaria.. nevim, jestli to je dobrej napad, ale s pouzitim nejaky klapky by to snad smrdet nemelo )
    c/ do obytneho prostoru a pripojit ji na zatim nevyuzitou trubku, ktera ma v budoucnu privadet vzduch do kamen.

Jak resite odtah z tiskarny? Pokud vubec, v jakej moment to je nejvic citit?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mám menší problém s rozměrovou kalibrací, když mám model z víc částí, tak do sebe nesedí a musím to dost opracovávat frézkou, chystám se tisknout Warlord titána a tam by to byl hodně velký opruz, tak bych to rád nějak překalibroval
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    IRUX25: btw co chceš tisknout? K tý peopoly pak počítej z $380 na každých 300-800 hodin tisku za lcd ta galaxy má 20k hodin životnost laseru
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    HONCKA: No to vypada zajimave, dik za tip. Zkusim propocitat za jak dlouho by se mi cca vratila takova investice.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Jinak ta peopoly má 24" 4k takže rozlišení nic moc ta galaxy je laserová s 25 mikronovym
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Kdyby si se spokojil s 400x200x400 tak
    Industrial Grade Large Size 3D Printer SLA Galaxy 1
    https://emake3d.com/products/large-size-3d-printer
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    IRUX25: do 100k těžko aby to mělo 30cm na všech osách, tak snad Peopoly Phenom XXL V2 ale stejně jsi na $8k.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    Ahoj, nemate nekdo tip na cenove dostupnou (rozumej treba do 100k) SLA tiskarnu s moznosti tisku min 30x30x30cm? pravdepodobne to bude kvuli pouzitejm displayum asi vetsi rozmer, ale kostku 30cm bych rad obsahl. Dik moc.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    BTW, znecisteny IPA likvidujete ? Pokud jo, tak ja bych si ho klidne vzal :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    HONCKA: No, kdyz jsme porizovali tiskarnu do prace a bezpecak se dozvedel ze jen v pracce bude 50l IPA tak trosku zezelenal :-)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HONCKA: můžu zjistit,beru od nich vesměs všechnu chemii ,oficiálně to nemají v nabídce,specializovaný prodejce na kompozity a litý epoxidový podlahy , vychází mě kg toho "standardního" na +- 200,- , zatím jsem nenašel žádný rozdíl proti značkovým ... dokonce bych řekl, že je "pro mě " lepší jak všechny lowcost resiny...je dost citlivý na osvit, takže když mu dám třeba 2s, tak je hezky pružný, ale drží tvar, když mu dám třeba 3 tak je jak beton,ale hodně křehký- napíšu mu ,jestli tam má něco vodou omyvatelný...tuším, že to Polák plní nějaký ukrajinský firmě do jejich obalů a oni prodávají jako standart resin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam