• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HONCKASLA 3D tisk (resin)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: tohle jsem dělal naposledy
    je to 1:1 3dscan dílů tohodle
    https://www.warhammer.com/en-CZ/shop/dark-angels-lion-el-johnson-2023
    je to tištěný z levnýho resinu cca za 500/kg jako pěknej vopruz to lepit, ale výsledek celkem dobrý

HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: ty xxK resiny jsou naopak křehčí než levný watterwash ABS-like. Jestli chceš něco míň křehkýho a watterwash, tak to chce mecha resin mám zkušenost s tímhle
    Find Details With NOVA3D
    https://www.nova3dp.com/product/cate_29.html#WashableMechaResin
    a fakt super, akorát je drahej, já většinou tisknu miniatury dětem do malovacího kroužku a tam jdu primárně po ceně, tenhle kupuju akorát na prázdniny a tisknu si modely pro sebe
    Find Details With NOVA3D
    https://www.nova3dp.com/product/cate_29.html#WashableMechaResin
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    HONCKA: Já s většinou budu hrát. Ok. Ja jen ze rikali ze to ma min detailu ty water washable a je krehky.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: Uniformation schvaluju, ty heygears jsem dával, že jsi přemýšlel o formlabs
    na 2 nadrzky se vyser, v praxi po naprimovani je rozdil okem mezi high precision a levnyma resinama nulový. Zvlášť jestli chceš používat ACF folii, což bych doporučil, že sice trošku budeš ztrácet na detailech, ale má mnohem lepší životnost, menší přilnavost, tj menší procento zmetků, kdy ti to model utrhne z podpěr, případně možnost použít méně podpěr tj míň práce v postprodukci.
    Tj za mě bych doporučil koupit ACF folie.
    Dál bych doporučil koupit pod tiskárny silikonový podložky, ideálně z rantlem, že nechceš, když někde uliješ, aby ti to zateklo mimo. Já kupoval 3 podložky pod psí žrádlo na temu asi za kilo.
    Dražší resin má smysl kupovat pouze kvůli mechanickým vlastnostem, že je např méně křehký, pokud budeš dělat statické modely, tak to absolutně řešit nemusíš
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    Tak jsem ještě chvíli rešeršoval a koukal recenze a věci. Imho ten printer od heygears je gut, ale imho je to drahý. Nakupka i provoz je cenově jinde. Chtěl jsem něco easy to use a nakonec jsem se na to vysral a rozhodl se pro Uniformation GK3T- s tou jejich wash and cure station. Vsechno jde easy dokoupit a vymenit. Uvažuju že koupim dve nadrzky na resin - jednu na ten jejich water washable hd a dalsi bych chtel nejakej high precision. Imho jeste neco co zvážit hned pri nakupu?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Když jsem hledal pro děcka do kroužku něco vánočního, tak jsem narazil na pěkný free model vánočního stromku
    https://www.myminifactory.com/object/3d-print-christmas-tree-pre-supported-free-gift-145105
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: tak pak dej vědět jak si dopadl :)
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    HONCKA: Pulsni modul asi dokoupim - ponevadz je to spolu s vyhrivanym VATem, takze to nutne potrebuju - bude to v garazi.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: já měl za to, že do tý od ultracraftu musíš lejt akorát jejich předražený resin. do tý heygears aspoň můžeš lít i když se to nedoporučuje cokoli a i ten origo nestojí takový pálky. Jinak jestli přemýšlíš o tý heygears, tak bych popřemýšlel i o tom pulsním modulu, redukuje ti to počet podpěr. Jinak se nenech nalákat na vějičku na různý 8k / 16k předražený resiny, po naprimování nepoznáš rozdíl, já si kupuju nejlevnější anycubic ablike v2 a jsem s ním v pohodě, akorát, když tisknu wargaming, tak tisknu z nova3d macha resinu, že je podstatně míň křehký
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    Uplne klasickej hobby hobby tisk - Miniatury 28-32mm/ lodičky apod. plus pripadně scatter terény. Možná nějaké bysty na nějaké to malování. Ale kvulivá kvalitě a ostrým detailům jsem volil tohleto plus slibuju si od toho jednodušší práci s přípravou a vyšší procento úspešných tisků.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCIDAR: Ještě máš možnost uniformation gk3 / gk3 pro, co budeš tisknout? Když si uvažoval o tý formlabs, tak to asi nějaký hobby tisk nebude
    XCIDAR
    XCIDAR --- ---
    Zvazuju nejakou peknou SLA tiskarnu. Puvodne jsem mel vybranou Formlabs Form 4, ale 110k za to asi nechci dat. Nakonec jsem si nasel celkem sikovnou Heygears Reflex Turbo RS - vyslo to tedko pred dvema dny. Vyhovuje me uzavrenej system s resinama. Pri dokoupeni VATu s vyhrivanim - budu to mit v garazi kde je tak stabilne 12 stupnu. Vetrani neni problem. Chtel jsem se zeptat jsou jeste nejaky jiny alternativy s vyhrivanim resinu apod. Diky
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    VIRUS31: U mytí je to víceméně buřt, při tvrzení maj některý mašiny i vyhřejvání, takže tam mít nějakou rozumnou teplotu je taky fajn.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    Hmm. Tak to me napada jeste moznost udelat na tiskarnu a mycku malou budku na zahrade, misto mam.

Pro myti a tvrzeni je potreba taky drzet teplotu nebo uz to je jedno?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    HONCKA: ani do vyhrazene mistnosti bych to nedaval, ty VOC co z toho litaji fakt nemusi byt citit, drzi se v mistnosti hodiny a budou tam i kdyz vetras. Tyhle veci se akumulujou takze rok muzes byt v pohode a pak na to najednou dostanes alergii, staci zavan a jsi v haji. I v dilne bych nejaky odtah resil, proste to musi furt vetrat.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZVIRATKO: a. dělají se i výhřevné pásy na vaničku, které jdou dát na tiskárny, které to nemají z výroby
    b. c. obytný prostor, pokud máš nějakou vyhrazenou místnost, tak proč ne, do obýváku nebo do něčeho podobnýho určitě ne, sice můžeš vyřešit odtah (i to nevyřešíš na 100 %), ale s resinem dál manipuluješ, vymýváš, tvrdíš a další věci a fakt to nechceš mít někde rozpatlaný, kde si třeba hrajou děti

Já to řeším tak, že to mám v IT skladu v práci a ventilaci z tiskárny mám vyvedenou ven, ale pohybuju se tam minimálně
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    VIRUS31:
    a. ano a kup tiskarnu co ma vyhrev
    b. ne
    c. ne

doma to proste nechces, a ne vsechno, co je skodlivy, smrdi
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    Planujeme domu 3d tiskarnu (asi elegoo saturn nebo mars ultra) a momentalne nejvetsi obava je zapach z resinu.

Muzu dat tiskarnu:
    a/ do garaze, ale nezarucim resinu stalou nebo dostatecnou teplotu
    b/ do obytneho prostoru, kde muzu udelat odtah vzduchu do odpadni trubky, kam jsem puvodne mel vypoustet vodu z akvaria.. nevim, jestli to je dobrej napad, ale s pouzitim nejaky klapky by to snad smrdet nemelo )
    c/ do obytneho prostoru a pripojit ji na zatim nevyuzitou trubku, ktera ma v budoucnu privadet vzduch do kamen.

Jak resite odtah z tiskarny? Pokud vubec, v jakej moment to je nejvic citit?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mám menší problém s rozměrovou kalibrací, když mám model z víc částí, tak do sebe nesedí a musím to dost opracovávat frézkou, chystám se tisknout Warlord titána a tam by to byl hodně velký opruz, tak bych to rád nějak překalibroval
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam