• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MULTICATŽeny ve výtvarném umění ::::: female artists <>
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Byla jsem na výstavě Duše v Galerii Benedikta Rejta v Lounech (Doporučuji!) a tyhle dvě věci od Terezy Říčanové mi mocně evokovaly kresby Louise Bourgeois.

MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    ATOMIKS: tak jsem dnes byla. Spokojenost!
    NA_LOUCE
    NA_LOUCE --- ---
    FOOTFAN:
    Tuhle otázku jsem si pokládal kdysi v pravěku taky.
    Pak jsem jednou onedát vyrazil na výstavu hyper-realismu do Vídně (a taky přečetl jednu velmi nudnou knížku od Taschenu) a došel jsem k následujícímu názoru:
    Podobně jako u minimalismu se autorka/autor snaží jaksi odprostit od projevu vlastního ega/rukopisu na díle.
    To se ale nikdy nepovede. Zvolená technika to zkrátka nedovoluje. Vyniká tak nedokonalost, která je ve výsledku projevem právě tak subjektivní, unikátní/vlastní pouze své autorce/autorovi, že pouto které si skrze ní navazuju je pro mě opravdu výjmečné.

Zároveň mě na tom baví ten holý fakt, že obsah je vůči formě potlačen až na samotný okraj existence, což vytváří příjemný kontrast vůči performatiním dílům, které se v naší době těší obří oblibě a nebo taky fotografii (kde zručnost je tak nějak automaticky očekávána a je tedy vedlejší). Mě, jako mladíkovi to tehdy celkem utvářelo nějaké povědomí o věčném dialogu obsah/forma.

Je ale hodně důležité tyhle obrazy vidět naživo.
    Z fotky to kouzlo nikdy nefunguje.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FOOTFAN: o dobrém pocitu autora netřeba psát, to je jasné. Mně osobně se tyhle věci líbej v tom, jak k nim můžeš přijít zblízka a můžeš si prohlížet způsob jakým to bylo vytvořené. Přijde mi to zajímavé. A přijde mi zbytečné to shazovat jenom, protože to kopíruje realitu, perfektně..
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    AYAKO: Tahle fotorealističnost je pro mě hodna obdivu, jako řemeslné mistrovství. Ale to je vše. Co to přináší víc, oproti fotce? Mentální cvičení autorky v trpělivosti?
    AYAKO
    AYAKO --- ---
    Zaria Forman
    - soft pastel on paper
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FOOTFAN: Tu dneska nestíhám, ale o víkendu nebo příští týden bych to ještě rád navštívil.
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Dnes jsem si zašla. Mezi návštěvnictvem bylo 95 % žen.

AYAKO
    AYAKO --- ---
    Hayv Kahraman
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    AYAKO: tu miluju, dávala jsem ji i do auditka Malba :)
    AYAKO
    AYAKO --- ---
    Jenna Gribbon
    N_I
    N_I --- ---
    kateřina odrušková v trafo

Trafo Gallery
    https://trafogallery.cz/
    AYAKO
    AYAKO --- ---
    Guimi You
    AYAKO
    AYAKO --- ---
    Deng Shiqing
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    ZUZKAOU: Janu Kasalovou jsem viděla už před létem, super. Pařížanky snad ještě stihnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V Litomericich je ted výborná vystava a plus prodloužili vystavu Jany Kasalove.

Pařížanky. České výtvarné umělkyně a Francie – Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích
    https://www.galerie-ltm.cz/2025/06/18/parizanky-ceske-vytvarne-umelkyne-a-francie/

A když uz tam budete, zajdete i na Sejna, je povedený a ten kostelni prostor mu slusi. Vstupenku si kupte v hlavni budove galerie, v kostele berou jen hotovost.
    AYAKO
    AYAKO --- ---
    Isabella Werkhoven

AYAKO
    AYAKO --- ---
    Rei Xiao
    AYAKO
    AYAKO --- ---
    Cynthia Zhou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam