• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOOTCHACo jste dnes vyrobili?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HEINZZ: Když to půjde dobře, tak to naučím komunikovat se spoustou věcí (jako to umí Arduina), naučím se psát ve strojáku (a možná i trochu FORTH) a dělat malé systémy. Které dnes nikdo nepotřebuje a kdyby, tak máme lepší, levnější, rychlejší a výkonějí náhrady všude kolem.

    Ale budu mít skvělou věc na chlubení, vylepšování a udivování společnosti, protože nic takového nikdo druhý nemá. A tak trochu si splním některé dětské sny :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    NOIZER: Nedobře mluvíš o sloníkovi :) Takhle ho neprodáš!

    Já jsem zapojil LEDku do série s odporem, aby při svícení neshořela, jak to popisuje snad každý návod pro začátečníky, který obsahuje slovo LED. A z dlouhodobého hlediska možná budu mít počítač, který je pro smích i hodinkám a k ničemu mi nebude, než na chlubení.

    Ty jsi složil dva kusy nábytku, což si dovede představit každý, k čemu jsou dobré a že se používají furt pryč a zlepšil sis dlouhodobě bydlení tím, že jsi zkrotil samotné Slunce, které všechny moje LEDky dohromady přesvítí levou zadní kdykoli.

    Jen to neumíš náležitě podat :)
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    GILHAD: Tak to je pro me opravdu hodne vyssi divci! mas pro to nejaky planovany pouziti, nebo opravdu jenom hracka co bude mit pekny blinkenlights?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    tvl ja chtel napsat, ze jsem si slozil botnik a malej regalek z ikea a konecne polepil okna ve spajzce, aby tam neslo slunicko, ale to tady asi nema vejsku uplne, kdyz tak na vas koukam:D
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HEINZZ: Ne, tohle je 6309 a stavím si to podle sebe nanečisto, abych si osahal ty komunikační chipy okolo. A až se naučím (teda spíš zvládnu v praxi) programovat hradlová pole, tak to půjde na klasická PCB. Zatím je to takový proof of concept, ale už mi ty PIA a VIA blikají LEDkama hned při startu, ACIA komunikuje na jiné rychlosti než zbytek systému, umím tu komunikaci i zastavit a zase povolit, takže nebudu mít problémy s rychlostí zpracování dat a chystám se tam přidat dvě Arduina Mega Pro - jedno pro VGA a RCA kompozitní videa a PS/2 klávesnici a druhé pro práci s SD kartama a hodinama reálného času a obecně se vstupy a výstupy jako I2C, SPI a tak - taková holka pro všechno.
    A ta dvě Arduina budou sdílet s tím 6309 každé jeden chip paměti namapovaný do prostoru 32kB-48kB. 0-32kB bude klasická RAM, 48kB-64kB bude kousek I/O zařízení (asi tak 1kB) a zbytek měla být původně EEPROM, ale spíš to bude stránkovaná RAM, kterou vždy při startu naplní to Arduino s SD kartou akuální "ROMkou".
    Ale ladím to po kouskách a teprve pak to poskládám. A jde mi po pomalu, protože se pořád musím toho spoustu učit (ale základní systém do té ROMky už mám, asi 6.5kB, ale ještě ho budu přepisovat) a dneska teda byly jen ty světýlka z prvního příspěvku (ale technologie funguje, takže hradlo se 100 pinama s odstupy 0.25 mm a rozestupem 0.5mm bude zanedlouho taky na řadě - teda až dorazí hradlo a programátor a nějak to ochočím).
    Dělám na tom už od začátku roku a jako posunuje se to někam, ale moc to demonstrovat zatím nejde.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    GILHAD: je to podle Bena Eatera..? Na ten kit slintave koukam uz dlouho, ale s elektronikou si zas tak nerozumim a asi by to pro me bylo moc velky sousto...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    GILHAD: mi to pak doslo, tak jsem se smazal.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KOOTCHA: To je ten druhý obrázek :)

    5x 8světýlek / LEDek do breadboardu pro testování paralelního a verzatilního portu mojeho 8bitového počítače



    (Teda teď už jsou ty dolní ntegráče taky zadrátované a tohle je k nim, aby bylo vidět co je na výstupech, dokud tam nebudou nějaká zajímavější zařízení)

    Jedna starší destička se světýlky vlevo dole v rohu.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Pořídil jsem si Předehřívací desku


    Dá se použít i k SMD pájení - prostě na plošňák dám pastu, do ní strategicky rozestavím součástky, zapnu, ony naskáčou na správné pozice a ty které ne, tak tam došťouchnu, sundám a mám plno destiček se světýlky

    _
    PEJR
    PEJR --- ---
    STROSIK: Ten pohled zezhora, to jsem teda docela polknul na prazdno.. za mokra bych na to asi nevlez
    STROSIK
    STROSIK --- ---
    KOOTCHA: Prkna jsou modřín jinak konstrukce je z borovice duglas, jsem se nudil :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    STROSIK: Tak to je velká paráda. Nějakej modřín?
    STROSIK
    STROSIK --- ---
    No já si konečně udělal schody z terasy do zahrady, postupem času snad bude i zábradlí :D

    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jinak teda už z toho úvodního příspěvku je asi jasný, že se nemusí nutně jednat o čistě vlastní výrobky (typu vysoustružil jsem mísu), ale prostě o hmatatelnej výsledek vaší práce. Pokud by to snad někdy mělo mít nějaký mantinely, tak nejspíš vyplynou z okolností...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vykopavam se vcerejsi smakuladou. Lepenka ten nerovnej podklad nejak nezvladla, tak jsem tam nasazel plech. Srouby teda krive, ale na boudu s vcelarskyma kramama...

    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam