• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASTORDetektivky
    Auditorium pro čtenáře detektivek, starých nebo nových, světových či tuzemských, prostě jakýchkoli.
    rozbalit záhlaví
    NOB321ODY
    NOB321ODY --- ---
    ....jsem tady v diskuzi poprve ....po přečtení první strany příspěvků si připadám, jako bych se ocitl před 50-ti roky v knihovně, kde jsem začínal jako knihovník....to byla doba ....to se sháněla babka Agáta, Nero, 87.revír, P. D. James a Dorothy L. Sayers atd....
    ale dnes?
    Vždycky mě zaujme pokec o Robert Galbraith ....pár jsem jich přečetl....co bych k nim napsal...asi tohle /platí pro všechny její knihy:
    číst knihy tohoto Galbraitha v sukni je jako běžet Velkou pardubickou s koněm na zádech....
    když už jsem s ním přeskočil Taxis a přelezl Irskou lavici ..... tak zhruba v oraništi jsem toho měl tak akorát , přes Poplerův skok jsem se ještě převalil, ale mezi malými zahrádkami jsem si řekl - a dost ..... přesně taková byla tato kniha - dlouhá, těžká a hlavně většinou nudná....tak našlapanou knihu zbytečnostmi jsem už dávno neměl v rukách....
    mezi asi 40 druhy kormoránů je jeden nelétavý .....a tady ten detektivní Cormorán je jeden a pro mne taky nelétavý ......totiž nečitelný .....
    Dávám mezi přečtené i když jsem s tím přeskakováním nečitelných "překážek" ubral knize tak 250-300 stran.... na věky jsem se rozloučil s Cormoranem.....
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    V poslední době jsem si hodně oblíbila audioknihy a sahám rádam mj. po detektivkách (Právě mám rozposlouchanou Popravu od Yrsy Sigurðardóttir, je to moje první kniha od téhle autorky.)

    Máte někdo zkušenost s touhle trilogií? https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/hadrovy-panak-detektiv-william-fawkes-hadrovy-panak-1-3-455161
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    Ahoj, a nemáte tip na nějakého německého autora?
    CUTOR
    CUTOR --- ---
    Já měl rád Nero Wolf od Rexe Stouta a Perryho Masona od Gardnera. A 87. revír taky fajn
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    MAR_TINA: Já si to taky moc nepamatuji, v češtině mám něco knižně a docela dost i elektronicky. Ale něco budou asi prehistorické pirátské verze pochybné kvality formátování.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HELVETE: navádíš mě k sehnání celé sady jako e-knihy, určitě to, v originále, existuje.

    Četla jsem to jako jedny z prvních detektivek, ve věku 13 -20, moc si nepamatuju, ale dobrý pocit, z té sounáležitosti policisků z 87. revíru ano.
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    Já měl vždycky rád 87. revír od Eda McBaina. To jak se to táhne přes desetiletí vývoje v USA, jak v různých knížkách vystupují všichni detektivové a různě se prolínají, je tam arci zločinec v několika knížkách a celé je to psané hezký čtivě. Sice naposledy jsem to četl tak před 20 lety, ale doufám, že bych ani teď nebyl zklamaný.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DEADSLUT: jasně, miluju lorda Petra.

    a ještě tu nezazněl další můj oblíbený detektiv - bratr Cadfael
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    MAR_TINA: Fuck yes Dorotka!! Sedí mi víc než Agáta, protože mi přijde, že má smysl pro humor, a Vražda potřebuje reklamu je imho nesmrtelně geniální :-))

    CASTOR: Žánrově mam asi podobnej vkus jako ty:) Z moderní britský detektivky mi krom Roberta Gailbraitha v poslední době ještě dost sednul Richard Osman - Čtvrteční klub amatérských detektivů. Je to...no, furt je to žánrově primárně detektivka (kde detektivové jsou čtveřice z důchoďáku), hodně anglická, vlastně taky dost psychologická, ale zároveň si to z toho všeho tak trochu dělá srandu, a ten humor mě baví. Přijde mi to svižný, odlehčený a přitom chytrý.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    CASTOR: já se většinou detektivkám vyhýbal, až si mne našli sami... a nejen Raymond Chandler, ale i některé severské (byť je nepovažuji za nijak kvalitní) a pak i některé současné nebo i české

    když si zmínil Vraždy v Midsomeru, tak jejich spoluautor Horowitz je skvělý spisovatel a má na krku nejednu detektivku (třeba pod hlavičkou Sherlocka Holmesse) a v neposlední řadě mu vyšly super detektivky jako https://www.kosmas.cz/knihy/286464/mnoho-strak-vesti-vrazdu/ (poté i povedený druhý díl) a teď má novinku kde vystupuje i on sám (ještě jsem nečetl)

    mimochodem o detektivkách je výborný podcast https://podcasters.spotify.com/pod/show/rudazen = a jeden z jeho autorů - Štěpán Kopřiva napsal nejlepší detektivku noir v Česku - Rychlopalba (a pak také druhý díl) - https://www.kosmas.cz/knihy/203478/rychlopalba/ to je až geniální záležitost na české scéně
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CASTOR: z Agátovské doby a stylu mohu vřele doporučit P. D. James a Dorothy L. Sayers

    Moje babička měla ráda detektivky a tyhle obzvlášť. Máma a já jsme to teda zdědily :)
    MOGUCAN
    MOGUCAN --- ---
    CASTOR: a taky me bavi Robert Gailbraith (aka J.K.Rowling) - cela ta serie Cormoran Strike, doporucuju ale zacit cist od prvni knihy v serii (Cuckoo's Calling)
    MOGUCAN
    MOGUCAN --- ---
    CASTOR: jestli te bavi britske realie, doporucuju cokoliv od Barryho Maitlanda
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    Jsem v tomhle žánru čtenář začátečník. Detektivky jsem dlouho odmítal a nakonec se k nim dostal jako slepý k houslím v době, kdy jsem neměl co lepšího číst, jsem si z rodinné knihovny vzal několik knih Agathy Christie, které mi předtím byly dlouho vnucovány. A v minulém roce jsem se k Christie zase vrátil na popud nějaké zhlédnuté adaptace a zjistil jsem, že mě baví její knihy a trochu (dost) mě oživují. Vracejí mi chuť do čtení. Christie mám rád hlavně pro její postavy a jejich psychologii. Ze stejného důvodu a ještě o něco radši mám seriálový Midsomer, který je lepší než jeho předloha od Caroline Graham.
    Zatím toho znám celkem málo, i proto, že při čtení často střídám žánry, chvíli vydržím u hororu, pak si vezmu pár sci-fi knih, pak zas detektivky... nevydržím jen u jednoho. Budu rád, když tady budou čtenáři dávat své tipy na dobré věci. Teď zrovna čtu Bezpečné místo právě od C. Graham a v záloze mám Louise Penny.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam