• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIHorkovzdusna friteza
    ILTU
    ILTU --- ---
    KOCHANSKA_CH: Dočetla jsem se, že sýrová cizrna (stejně jako další luštěniny a obiloviny) obsahuje toxické lektiny.
    Ty se ničí varem, namáčením nebo klíčením.
    Lektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová) | Jíme Jinak
    https://www.jimejinak.cz/lektiny-postrach-zdrave-vyzivy-mudr-strnadelova/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cizrna je syrová k jídlu bezpečná?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KAKIHARA: přes noc mi přišla ready na vaření, ale ne na jezení za syrova pořád moc tvrdá. Za ty dva dny je ideální. Je možné ale, že tam začnou probíhat nějaké klíčící procesy, protože trochu změní chuť.
    Jo a je třeba měnit vodu, z halvy nevím jak často, ale minimálně jednou.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    CERMI_FOX: tomu rozumim, jen ne tomu času. obecně mi přijde přes noc víc než dost, tak mě zajímalo v čem je kouzlo těch dní, páč to už mi trochu hraničí s klíčením. možná proto?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KAKIHARA: pár dní jsem namáčel když jsem dělal salát z (nevařené) cizrny, je pak křupavá, ale měkká a má takovou příjemou oříškovou příchuť. Takže na pražení/airfritování by mi dávalo smysl takhle. Ale možná je to z airfryeru overkill, jak píšeš. Proto jsem se zeptal :)

QUANTI: mea culpa, asi jsem se ještě neprobudil :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CERMI_FOX: Psala z nálevu.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    CERMI_FOX: čistě ze zvědavosti...proč pár dní? (nejen) u cizrny mi to prijde krapet overkill
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ILLUZE: nejdřív uvařená nebo stačí jen pár dní namočit?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DEEFHA: Posypala a promíchala jsem to s paprikou, pikantní Harísou a kurkumou, s pár kapkami oleje.
    Použila jsem tu z Lídlu v nálevu ve sklenici.

Není vysušená, hezky křupe, ale uvnitř si zachovala původní konzistenci. Pečeš ji na 160 stupňů 25 min.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    ILLUZE: Nějaký koření? Cizrnu mám rád, ale jím ji hlavně vařenou, případně v hummusu. Tak tohle bych asi vyzkoušel.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Cizrna z fritézy je luxus!

MATHEA
    MATHEA --- ---
    My si nakonec poridili Tefal EY905B10 Dual Easy Fry & Grill 8,3 l. Zatim zkusenosti super, hranolky ze syrovejch brambor, cely kureci stehna (nejsem fanouskem pecenyho kurete, ale tohle je fakt dobrota), grilovana zelenina a dneska kridla (ty chtely vic na kurcicku, jinak ale pecka). Furt mi to teda prijde maly, jakoze pro dva je to objemove jen tak tak. Tefal nema v originalnim prislusenstvi druhy patro s nejakou jemnejsi mrizkou, coz bych dost ocenila. Predpokladam, ze nemate nekdo tip, kde neco takovyho poridit? :)

Jo a pak moc doporucuju https://aktin.cz/vilgain-ghee-ve-spreji/200-ml-43539?gad_source=1
    Je chutove fakt dobry :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: v suvislosti s tymto: mate este nejake tipy na utrarychlu sladkost z af pre jedneho, dvoch? proste s moznostou vyroby v malom jednorazovom mnozstve?
    okrem toho listkoveho este vyuzivam af na jednu sladku drobnost - taka modifikacia crumble. zvyknem si jednorazovo urobit klasicku drobenku (maslo, muka, cukor) a zamrazit. ked mam chut na sladke, tak do muffinovych formiciek hodim po kusku rozlamanej cukrarskej piskoty, na to nejaky kompot/dzem, pripadne nejaky orech, mandlove lupienky ci sezam. semienko a na to trochu tej zmrazenej drobenky. nejakych 15` na 178-180°.
    nejaky dalsi tip na nievo podobne rychle, bez vazenia a dalsich pouzitych nadob na pripravu nemate?
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANCHATON: slimaky priamo nie, ale listkove cesto ano. robim si take rychle chutovky: stvorcek list. cesta do silikonovej formicky na muffiny, do toho nejaku napln, ci uz sladku ( napr. jablka na kocky, skoric. cukor, trochu masla) alebo slanu (napr. koktejlova paradajka na polovicu, oliva, syr), zapekam na 160 cca 15-20 min a super.
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    Zkouseli jste “sneky” z listoveho testa?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    _ANT_: To je jako péct koblihy v troubě, to jsem zas zkoušela já a vždycky z toho budou prostě nesplněný buchty 🙈
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    DEEFHA: no jo, asi mas recht, mrmly mrmly.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    DEEFHA: dodal bych - extremne horkeho oleje... :O)
    z jen horkeho je ten langos take jen jako olejnata backora :P)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    _ANT_: Langoš bez oleje je dle mého nerealizovatelný ¯\_(ツ)_/¯
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Probehl pokus o langose, vysel z toho takovej docela dobrej pita chleba, ale langos se mi povedl az na panvi v oleji. Nezkousel jste nekdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam