• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIHorkovzdusna friteza
    tipy, triky na obsluhu
    recepty optimalizovane pro HF
    rady s vyberem HF
    rozbalit záhlaví
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Zrovna jsem narazil na výborný video, kde chlápek vysvětluje jak fungují HF, a srovnává je s jinýma troubama, včetně "konvektomatů".

Výsledek asi všichni tušíme, ačkoliv je HF jen obyčejná trouba s větrákem, funguje líp než jiné trouby, i když maj větrák.

Air fryers are simpler than you think, but still pretty neat
    https://www.youtube.com/watch?v=6h9JhW-m35o
    S2FI
    S2FI --- ---
    DOOMBRINGER: Mam tenhle
    https://www.alza.cz/instant-pot-duo-crisp-ultimate-d7991699.htm. Po cca roce a pul jsem dosel k zaveru, ze potrebuju samostatnou HF, ktera bude porad venku - coz s tim hrncem moc v nasi kuchyni nejde. Sluzbu to udelalo vzdy dobrou - tenhle umi sous vide, tlakac, hf, pomalej hrnec atd. Dal ho mimo HF pouzivam, ale jsou to akce tak 1x za mesic. HF pouzivam temer denne a proto mam ted “kramy” 2. Jestli te zajima neco konkretniho, tak se ptej.
    PETATA
    PETATA --- ---
    DOOMBRINGER: také to by tě mohl zaujmout pomalý hrnec Tesla, ten má v sobě jak papiňák, tak se dá dokoupit (nebo je možná někdy jako dárek) tzv Helsinkách, která slouží jako HF

Díky za zkušenosti, chci si právě něco pořídit, aby byla lehčí údržba. Sice jsem ji objednala pro naše jako dárek, ale asi zůstane u nás a nejdřív jí otestuju. Rozbila se mi trouba, tak se to docela hodí :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jako me na HF friteze otravuje nutnost to casto umyvat - obvykle po kazdem pouziti plus teda strop se umyva dost blbe
    ale jinak je to super vec
    nekdy pouzivam i troubu i HF najednou :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PETATA: Papír jsem nezkoušela, ale silikonové nádobky mám z Actionu a vždycky je bez problémů umyju v myčce
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    DOOMBRINGER: A pokud by to umělo ještě papiňák, tak nejlepší.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Máte někdo zkušenost s nějakou HF kombinovanou s pomalým hrncem?
    Případně to může umět i víc vecí, ale jde mi primárně o tyhle dvě pořádně.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    PETATA: Používám tady ty papírové, nezasere to tolik tu fritézu. Potom papír vyhodím a nádobu fritézy jen opláchnu :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETATA: Máš tam dvakrát stejný odkaz
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PETATA: obojí je silikonová miska ;)
    papírovou misku nemám, ale mám jak silikonovou podložku, tak papír a používám to tak jak mi to padne pod ruku, rozdíl příliš nevidím, jen ten papír vyklopím do koše, silikon musím umýt
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PLECH: V HF dělám různé maso, hranolky, peču zeleninu, 4 muffiny a podobně. Vařím pro 1-2 a nevyplatí se mi kvůli tomu pouštět troubu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    COUDAK: Hm, to neotestuju, obalované věci nejím :/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NIKDAS: Na me vyskocily horkovzdusne trouby s parnim prirazen, coz je o rad levnejsi, ale nema to ten efekt, u velkeho konvektomatu mas kontrolu míry vlhkosti…

Zariven je to velke a musis mit gastro nadoby ruzne velikaoti a urceni.

HF je genialni v jednoduchosti. ( i treba chytry hrnec s HF je otravnejsi, nez samotna HF, ale jen o fous)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Navíc když něco dělám v horkovzdušné fritéze, je to mnohem rychleji udělané než v troubě. Obecně se mi třeba trouba cca 15 minut nahřívá, když dělám hranolky v troubě nebo jinou věc, tak se trouba teprve nahřívá, když fritéza skoro finišuje přípravu :) Na rychlá jídla pro dvě porce například.

Ale mám nějakou levnější verzi od tefalu a například obalované věci se v ní moc nedají dělat. Ta kůrka je sice křupavá, ale není to ono :/
    KURE
    KURE --- ---
    PLECH: jo HF je víc friťák než trouba, věci z toho jsou víc ožehnutý.
    hranolky, maly kousky masa jsou z toho lepsi nez z trouby a přesně jak píše FINSON, rychlejc.

ovšem majitele HF v ní často dělaj věci, který se daj stejně dobře dělat v troubě. Takže ten hype na prvni pohled může vypadat jako blbost.

můj nejoblibenější use case jsou brambory. víc křupavy, rychleji. Když chci línou večeři, dam brambory do HF a na panvi si udělam kus masa s nějakym sosem.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ZUZKAOU: Měl jsem to rozepsaný tak, že konvektomat se v "domácím designu" nedělá, ale při rychlým fact checkingu na mě vyskočil nějakej miele za 150k, tak jsem to přepsal :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NIKDAS: Konvektomat je jeste vetsi milacek, protoze ma paru, ale tusim, ze se nedela pro domaci ucely a prumyslove jsou jaksi na velke mnozstvi porci.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    PLECH: Taky jsem si to myslel, máme novou horkovzdušnou troubu, 3D vzduch a všechno možný, tak jsem říkal, na co ten krám (HF)... Žena se mi vysmála a sérií praktických testů jsme si ověřili, že nemám pravdu.

Teoreticky by se HF mohl vyrovnat konvektomat, což ale nemám ověřeno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam