• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FERRYHONYX BOOX - e-book čtečka - tipy, triky, doporučení... a obecně čtečky s Androidem
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    tak mi to nainstalovalo starsi aktualizaci 3.5.4... nejspis sem ji nemel :O)
    ja tu wifinu teda moc casto nezapinam :))
    takze asi aktualizace cekala nejakej ten patek - par mesicu? nejspis... :O)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    zapl jsem si teda WiFinu a opravdu mi to nabidlo i na Poke 5 novou aktualizaci ke stazeni ... tak uvidime :O))
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Mimochodem, ono to vypadá, že to je release candidate. Ale já v žádném betatestu nejsem zapojený.
    Zajímavé je, že ani na ofiko stránkách update není zmíněn.
    Firmware Updates :: ONYX BOOX electronic books
    https://onyxboox.com/firmware

Moje poznatky:
    1) Furt to dělí slova blbě
    2) Přibyla nová chybka - pokud se nakonci řádku ocitne samotné "a", "v", "i", "z" a podobně, následuje dělící znaménko (jakoby se dělilo slovo)
    3) Zatím to vypadá, že problém s uvozovkami samostatně se vyskytujícími na konci či začátku řádku, je vyřešen - zatím jsem na to nenarazil.
    4) Problém v 1) a 2) lze vyřešit zákazem rozdělování slov.
    5) Menu, které lze vyvolat při čtení knih, zejména sekce "Style" je úplně předělaná, přibyly nové funkce - hlavně mě zaujala možnost definování vlastní fontu pro nadpisy a vlastní text. Bohužel nelze definovat vlastní velikost pro nadpis a text.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Zeptal jsem se a přišla mi automatická odpověď (jako vždy nic konkrétního)
    The firmware update is released in batches. The priority for each model may vary. Please wait patiently if your BOOX model does not detect the latest firmware update.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Nedalo mi to a zkontroloval jsem ještě Novu Color - a ta je na verzi 3.5, stejně jako první Note Air. Jak jsem už zmínil, tyhle starý kousky už určitě udržovat nebudou. Což nevadí, na čtení apoznámky je to pořád super.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    OXYMORON: Hodne divnym. Stale nemam update ani na 4C.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Na Note Air a Note Air 3C nepřišlo nic.
    Oni ty nový FW uvlňují nějakým podivným způsobem.
    Předpokládám, že na jedničkovou řadu už nic nepřijde.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MARTY63: To by mohlo dobublat aj na tu jednicku :)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    MARTY63:
    Je to samozřejmě Nova Air2
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Nainstaloval jsem nový FW na Note Air2 - 2025-03-10_15-06_v4.0-rel_5cf49da030
    Model už se neprodává, furt se o něj starají - příjemné.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    PULKA: Mne tu lezi nevyuzita ta Nova air. Je to uz sice starsi model, ale je plne funkcna. Urcite by sme sa dohodli na nejakej rozumnej cene. Len by to asi chcelo k nej dokupit novy obal. Pripadne mozem pozicat na vyskusanie, ci by vyhovovala. :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    Jeste posledni dotaz, co ma lepsi (kontrastnejsi) displej? Boox Page 7, nebo Boox Go 6? Zkousely jsme dneska znova muj Kindle a na nejaky pismo velikosti 3/4 z maximalniho bylo v pohode, takze radsi vyberu lepsi kontrast a dam to pripadne na sirku.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    PULKA: Boox má nastavení zobrazení asi nejvíc propracovaný, včetně zvýraznění černý. A poměrně slušnej Android -myslím tím, že není tak ohnutej, jako v Kobo.
    Kindle byl vždycky super, ale dlouhodobě na to kašlou, ten trh je hrozně malej a není pro Amazon ziskovej, původně to měli jako doplněk k papírovejm knihám. Poslední dva roky ničí koncept jejich ekosystému, kterej byl s přehledem nejlepší - ale už není. Škoda přeškoda. Ale pokud chceš Palmknihy, tak stejně nepřipadá v úvahu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Věc názoru. Ale já mám dělení slov zakázané.
    Délku řádků řeším čtením na šířku. Výsledkem je víc textu na ploše čtečky (klidně si vyzkoušejte.
    Kontrast a čitelnost textu nejvíc podpoří vhodné písmo.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    PULKA:
    Já tam mám volbu "Dark color enhancement" v sekci "Contrast". Zvýrazňuje to černou a je to skutečně znát. Mám Onyx Note Air2 a má to 7,8". Už to nedělají. Dobrá volba by podle mne byla tohle:
    https://www.alza.cz/onyx-boox-page-cerna-7-32gb-d7812404.htm
    Jenže:
    Onyx špatně dělí slova - lze zakázat.
    Uvozovky klidně skončí samostatně na konci či na začátku řádku.
    Lze řešit doinstalováním alternativní čtečky. Zkoušel jsem, jde to, ale zase jsem přišel o některá nastavení, tak jsem se vrátil zpět k původnímu. Nicméně KoReader byl fajn.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Btw, ještě víte jak jsou na tom s kontrastem? Měla jsem kdysi Poke 5 a přišlo mi to proti Kindlu dost nevýrazný.
    PULKA
    PULKA --- ---
    OXYMORON: no, jako čte normální knihy, ale má problém s kontrastem, každopádně větší čtečka je asi dobrej nápad, jenom 10k je možná trochu mimo budget, ale projedu asi nějaký bazar, ale ještě zkusím nastudovat, co z toho je šikovnější pro tenhle use acse - jestli onyx nebo kobo.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    PULKA:
    Já ještě z vlastní zkušenosti vím, že kromě velikosti záleží i na tloušťce fontu. To na Pocketbooku nejde. Takřže za mně Onyx nebo Kobo. Jak je to s půjčováním nevím, nepoužívám.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    PULKA: Pokud je podmínkou možnost si nainstalovat aplikaci pro výpůjčku knih, pak zbývají jen čtečky s Androidem. Pokud čte s lupou, pak odpadají šestipalcové čtečky, aby si mohla nastavit dostatečně velký fonta neměla dvě slova na řádku. a tím se ti to decela hezky zúžilo :-)
    S výpůjčkou jí budeš nejspíš pomáhat - tu knihu je třeba si vypůjčit na stránkách knihovny, kde má registraci a až poté je možé ji číst ve čtečce. Aplikace Palmknih má úplně jiné ovládání, než defaultní aplikace ve čtečce, což je matoucí i pro moji ženu, mnohdy tápá, kde má knihu hledat. Ale lze to, můžeš jí tu knihu vypůjčit a když si spustí Palmknihy, bude ji tam mít. Jde jen o to si zvyknout, ale jednoduchý to - zvlášť pro staršího člověka - asi není.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Co byste doporučili pro babičku za čtečku? Podminkou je české ovládání, podsvícení s fakt dobrým kontrastem, možnost nastavit si velikost písma (ideálně i pro menu atp.) a fakt by se mi líbilo, kdyby to mělo v sobě nějakej balík knih legálně uvnitř a ideál by bylo i spojení s Palmknihama, aby mohla babička "do knihovny".

Klidně beru i starší výprodejový model nebo něco od někoho z druhý ruky. Sama mám Kindle, ale to pro babičku není. Spíš si přestavuju něco jednoduchýho, ale zase babička má v 85 Androidí mobil, takže laťka je dost vysoko, nějaký obyčejný pocketbook? Onyx? Na velikosti zařízení až tak nezáleží, spíš jde o písmo (teď čte s lupou, takže kontext bude vždycky lepší).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam