• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONDRATModerní architektura v Praze, Čr a střední Evropě
    PRAVIDLA
    1.Vložte fotku s názvem stavby, datem realizace, místem stavby a jmény autorů
    2.Vkládejte pouze realizace v Praze, Čr a střední Evropě (tzn. země se kterými sousedíme)
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Sou oddeleny, zahrabanim komunikace to sice v jednom miste spojis, vzniknou ti ale dve hrozne dlouhy rampy ktery sou uz doopravdicky bariery pro zivot v parteru. Nehlede na tu rusnou krizovatku hned vedle, nebo nedejboze jakykoliv existujici inzenyrsky site. Ziskas jedno trochu lepsi misto, ztratis ale mnohem vic.
    Takhle je to sice rusny, ale proste si pockas a prejdes.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    HELOUN: Taky doufám.

CUKI: To je na delší vysvětlování a sdílení příkladů, nicméně celkově se takové velkolepé zásahy v městském prostředím moc nezdařily nikde na světě, má to mnoho důvodů. Jenom připomínám, že to je nesrovnatelné se zahloubením dálničních tahů podél řek (např. Madrid)
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    CUKI: Já tu pouze neprojizdim, ale bydlím, a tu ulici přecházím i několikrát denne. To bych jako pokaždé měla prelejzat nejakej val nebo jak si to představuješ? A do tramvaje bychom nastupovali v tunelu? Promiň, ale v tomto místě je to vážně úplná blbost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Proč? A opravdu mě zajímá tvůj názor. Tohle místo znám dobře hodně jsem kolem jezdil. Mě ty části prostě přijdou tou silnicí oddělené od sebe. Je to takový ďolík který si o to vyloženě říká. A nahoře nad tím může být celistvá zeleň.

Vlastně vesměs veškeré ty části v přízemí nejsou tak zásadní pro přímé oslunění sluncem. Někde je to vyloženě nežádoucí. Ty prostory by navíc mohli být větší. Tedy těžili by z toho všichni.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: No tak, díky bohu,že doba takových zásahů je již pryč, stejně jako načatá asanace Žižkova.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARIHAI:
    ONDRAT:
    To jsou Olšany nebo mi je to jen připomíná? :-) Já si vždy představoval že tohle místo má být v zemi Tomuto průjezdu a minimálně části křižovatky bych udělal nadzemní tunel a ty místa rozdělené rušnou křižovatkou bych spojil nadzemní zelení.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MARIHAI: Myslím, že patří, snaha to vylepšit je zřejmá, ale vždycky když jedu kolem, tak si říkám, proč se něco neudělalo s tím parterem - chodníkem, zábradlím, prvky zeleně?
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    patří sem i toto? :)

CUKI
    CUKI --- ---
    DRAGON: Ne, že by se mi to líbilo, ale oceňuji právě tu přiznanou linii, nového a starého.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Vila Sidonius - Czech Architecture Award 2024
    https://ceskacenazaarchitekturu.cz/en/years/2024/vila-sidonius
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    FRENNET: Jo, muze byt. Nechci polemizovat jestli je to spravne nebo ne.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRAT: Na ZP muzes dostat vynimku. My dostali a muzem stavět 15m od lesa.4stupen ochrany CHKO. Bez úplatku a tnecku. Blby prostor k bydlení, chapajici úřady, malo místa pro novou výstavbu a vstřícný starosta, ktery chce by v jeho jeste lidi stavěli i na bizarnich místech.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Byvam nedaleko, chodili sme sa na to koukat jak to rastlo a musim povedat, ze sa mi to zacalo docel pacit.
    Ale to je asi debata ako brutalismus ano/ne.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DRAGON: To nerozporuju.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ONDRAT: jasný, má to hodně proměnných, nicméně já, coby okolojdoucí hodnotím jen výsledek. A ten je otřesnej.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DRAGON: Já to vidím teda jinak, tenhle "skandinávský beton" co je vskutečnosti nějaká stěrka v jednotné tlumené barvě, je jediná možnost, jak to zachránit a sjednotit do přijatelného stavu. Cením, že se autoři nepustili do nějakých estetických dobrodružství, nicméně jak jsem psal - práci na tom odvedli, ale jestli to šlo za daných podmínek (předpokládám zadání a požadavky klienta) udělat lépe, si nejsem jistý.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ONDRAT: tak je tam pár věcí, které šly udělat lépe, třeba to zakončit mansardovou střechou, která by k tomu ladila lépe než tenhle "skandinávskej beton", více zaoblených prvků, jiné tradiční materiály, nějaké obložení a štíty, lepší volba barev, které by to sjednotily.. nejsem architekt, ale i jako laik vidím, že to navrhoval a schvaloval někdo, kdo by se do takových věci raději neměl pouštět. Ale jak píše sám pan architek v komentářích: "nastěstí v tom nemusíte bydlet" :)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DRAGON: Dík, já než se pustím do nějakého hodnocení, tak bych jenom poznamenal, že architekti se nejspíš hodně moc snažili splnit klientovo maximalistický zadání, možná i nejlíp jak byli schopni. Každopádně z podstaty věci to dobře dopadnout nemohlo.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    77WHITE: Je to strašný peklo, hliník nehliník :) Ale buďme pozitivní, věřím, že by se to dalo prodat nějakému spolku pro nevidomé, kteří hledají místo pro svou centrálu :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DRAGON: Ten hlinik tomu zoufale chybi, takhle je to moc blizko tomu spodku. Nerikam ze s hlinikem by se jednalo o stavbu stoleti, ale urcite by to nebylo tak spatny
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    byl sem požádán, ať tu nádheru hodím i sem :)

DRAGON --- --- 15:41:43 13.9.2024
    tvl, jak někdo může dojebat dům takovymhle způsobem? Slušný peklíčko :)

77WHITE
    77WHITE --- ---
    PREDSEDA: Premejslel sem jak na to odpovedet. Predem sorry za offtopic.
    Mas asi pravdu, ale aspon ja to nedokazu odpojit. Jestli je nekdo spatnej, hodnotove nebo treba podminkama v atelieru, tezce se mi to separuje. Perfektnim prikladem sou treba SANAA, super svetovi, ale zalozeny na neplaceny praci lidi z celyho sveta, kdy te nuti do silenejch smen, cely je to schovany za “exposure” a “experience”. Touhle optikou je spousta archihrdinu ze studenstkej let u me odepsana.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ONDRAT: Neco se nam na bydleni tusim povedlo i se stavebkem. Vyjimka, spesl opatreni na pozar. Stopa cehokoliv puvodniho vzdycky pomohla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam