• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYMoomins - muminí údolí na Nyxu
    JONY
    JONY --- ---
    Tak k těm komiksovým knihám je dobré znám background. Jak to vzniklo a kde to vycházelo. Bylo to určené dospělému publiku a prostě to byly takový mix muminů a dobových společenských a politických komentářů. Mě se to líbí (přijde mi to hodně rozvedení toho, co v knihách představovala ondatra), některé momenty jsou naprosto skvělé, nicméně ano, je to hodně jiné.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    BTW ten muminí dům, co vychází jako stavebnice v DeAgostini, je fakt krásnej. Jenže vyjde asi na 30 tisíc...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PREDSEDA: no me celej fenomen muminu uplne utek, co jsem poprvy a naposled nahlidnul, tak to byl prave komiks. prosel jsem dva listy a znechucene to zavrel. smes pravd, melancholie a pokusu o humor na me vubec jako nefunguje. treba to bylo jen tim komiksem, no
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Varování pro všechny, kdo mají rádi Muminy: NEKUPUJTE si v žádném případě muminí komiksy (stripy vydané v pěti knihách, nedávno znovu ve dvou pod názvem Omnibus). Absolutně mi to zkazilo pohled na celý muminí svět, je to jako kdyby to byl úplně jiný paralelní muminí vesmír. Všichni se tam chovají úplně jinak, řeší se tam politika, společenské vztahy, psychologicko-filozofické problémy a podobné sračky.

Zůstaňte u knížek. Knížky jsou úžasné.
    JONY
    JONY --- ---
    Jinak zpětně jsem docela rád, že to s těmi překlady tak trvalo. Vždy mi přišlo, že ty knížky jsou postupně takové čím dál melancholičtější a kdoví, jak bych na ně v tom útlém věku reagoval. Pamatuji si, jak jsme tuším u Tatínek píše paměti dostali od mámy takové zasazení do kontextu toho, jak se v těch knížkách promítá životní zkušenost autorky a deprese jejího otce.
    JONY
    JONY --- ---
    Já si na svoje první setkání s Muminy pamatuji úplně přesně. Byl jsem ještě školkař, byla zima a já ležel doma s angínou. A máma mi četla Čarovnou zimu. Uplně jsem tomu propadl. A pamatuji jak strašně moc jsem si přál, aby se přeložili i další díly a jak byl rád, když potom konečně vyšel Čarodějův klobouk (dostali jsme ho po stromeček).
    TAP
    TAP --- ---
    Mám na mumini ze svýho děství dost rozmazaný vzpomínky, sám si to teď asi neotevřu, ale nemůžu se dočkat, až je za pár let budu moc číst dceři. Posledně mě na ně navnadila Markéta Pilátová v rádiu, v pořadu, kde padně těch tipů na knihy, který by se ke mě normálně nedostaly, celkem dost (o Tove Jansson se mluví hned ze začátku)

Kniha o houbách mi změnila život, říká Markéta Pilátová | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/kniha-o-houbach-mi-zmenila-zivot-rika-marketa-pilatova-9015120
    JONY
    JONY --- ---
    Takže ještě jednou všechny vítám.

Byl bych rád, kdyby se tohle auditko týkalo muminů v co nejširší možné míře. Uvítám tady vaše vzpomínk na (nejen) první setkání s těmito postavičkami, různé vzpomínky, kdo a proč je váš oblíbenec, na to, zda zaujaly vaše děti... Stejně tak budu rád, když se tu pochlubíte věcmi z muminího shopu ať už to jsou různé hrnečky, povlečení nebo oblečení.

Vím, že to nebude asi nějak extrémně aktivní auditko, ale byl bych rád, kdyby to bylo jedno z takových těch příjemných a lehce nostalgických míst na Nyxu (nicméně samozřejmě tu bude vítaná i Ondatra se svojí mrzoutskou povahou a tím, s jakým pochmurným uspokojením předvídá konec světa).

_
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Ach, to je milé...
    JONY
    JONY --- ---
    Vítám všechny ctitele muminů. Jak mi to práce dovolí udělám zahlaví a nejaký úvodní příspěvek.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Ajaj
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    Takže dobrý den, přátelé :)

TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam