PALEONTOLOG: tyjo, u nas funguje nejaky ustav pro lokalizaci Gen Z slangu?
"znezivit se" mi tedy prijde poradne crinj. jakoby snad nekdo nerozumel "unalive"
prekladat tohle neni cesta. mne se libi jak to maji v Indii, ze mluvi hindstinou s obcasnymi anglickymi vyrazy. co je na tom - nic. moji pribuzni na Slezsku oznacuji vlak jako "cug", z nemeckeho "zug", a Polsky se to rekne "pociog".
narodni staty jsou prezitek. meli bychom se vratit k multikulturnimu zrizeni Svate Rimske Rise (nezamenovat si s actually Rimskou Risi). v Bratislave v pulce 19 stoleti se 44% lidi idenitifikovalo jako Nemci, 34% Madari a 11% Slovaci.
skutecna narodni identita sa zacala rodit az za komunismu a jedna z jejich manifestaci byla ohavna destrukce podhradi
https://medium.com/marek-galinski/rana-ktor%C3%A1-sa-ani-po-50-rokoch-nezahojila-a927127ae7cfje tezke vyjadrit jak moc tenhle monstrprojekt zranil dusi Bratislavy. dovedu si predstavit ze kdyby nedoslo k te devastaci, mozna bych tam porad zila. ale ten most resp. to co mu padlo za obet uplne zahubil kouzlo Bratislavy coby historickeho, korunovacniho mesta. prave to kouzlo je to co pritahlo do Prahy mne a statistice Slovaku.
tak to dopadne kdyz do kozmopolitniho, multikulturniho meste navezete venkovany od Banske Bystrice a reknete jim ze tohle je ted jejich hlavni mesto. vzhledem k tomu, ze nejsou zakoreneni ve strukturach onoho mesta, jsou lhostejni a nedobri obyvatele.
trochu se bojim podobnych nesvaru v Praze. Praha ma nastesti tak silny genius loci ze zatim odolala pokusum o zredukovani Prahy na hlavni mesto CR.
BTW, jak se pohybuji posledni dobou v MHD a obchodech atd., mam pocit ze rustinu slysim vic nez cestinu. a proc ne. stredni Evropa byla vzdy o souziti ruznych etnik na jednom miste, v jednom meste.
ted jen, aby to Gen Z a Alpha pochopili, a nenechali se osalit nacionalisty. nastesti nacionaliste jsou strasne uncool, takze snad z toho plyne jista nadeje.