Dnes si dáme
The Will of the Many-James IslingtonŽánrově bych řadil jako
Dark Epic FantasyPrvně vydáno 2023 v AJ a momentální hodnocení na GR je 4,60. O lokální verzi zatím nic nevím, ale myslím že by se místní stříleli do nohy pokud se knihy nikdo neujme.
Občas se objeví knihy kterou všichni chválí jak je skvělá a je jí všude plno, Will of the many je a byl tento případ. Přes 100k hodnocení na GR a velmi vysoké hodnocení. Po roce a půl co je kniha na trhu jsem tedy zkusil proniknout do této záhady.
Jedná se o první díl, z asi trilogie, kdy druhý díl by měl vyjít tento podzim. Autor má za s sebou Licanus trilogy kdy první díl, Shadow of what was lost, jsem dával poměrně nedávno a úplně jsem nebyl odstřelen. Tady je situace jiná. Málokdy zažiju situaci kdy autor udělá takový posun a pokrok mezi jeho díly až tak, že se zdá že jde o úplně jiného autora.
Nedá se nic dělat, naskakuju na Hypetrain a druhý díl pořizuji jakmile vyjde. Rovnou můžu poznamenat, že tento ani předchozí rok jsem, pro mě, zajímavější dílo v žánru nečetl. Po celou dobu a to se mi stává málokdy, jsem měl pocit, že si se mnou autor hraje a je neustále o krok, dva přede mnou. Konec knihy, pro mnoho lidí matoucí, byl pro mě naopak ohňostrojem kdy mě napadá x variant, jedna lepší než druhá, jakým způsobem může příběh pokračovat.
Co je trochu zvláštní a moc s tím nerezonuji je, že celou dobu od vydání se ebook pohybuje kolem dvaceti dolarů. Po celý čas snad nebyla jediná slevová akce, až teď o tři dolary a dokonce i audiokniha se prodává kolem patnácti dolarů. Předpokládám že před vydáním druhého dílu půjde cena trochu dolů, ale kdo ví. Ale tak jsou i jiné cesty.
Kniha má také poměrně "těžké" názvosloví, tak mě omluvte pokud níže udělám pár chyb či bot.
Postavy- Mladík Vis Telimus je naší hlavní postavou a vypravěčem. Díky své výchově a zázemí ve kterém vyrůstal jde o velice inteligentního a urputného chlapce který měl před sebou zářnou budoucnost. Shodou okolností ale nyní dělá žalářníka, po večerech si vydělává v bojové aréně a večer se navrací do sirotčince kde není moc oblíben. Ale jen do doby, než si jeho povahy a schopností všimne vysoce postavený muž senátu, Magnus Ulciscor který ho adoptuje za svého syna. Nic ale není zadarmo a Vis bude muset nastoupit do školy pro budoucí smétánku říše, aby odhalil tajemství které Magnuse velice trápí. Celý příběh sledujeme zrakem Vise který není bezchybným hrdinou, díky jeho minulosti ale chápeme jeho motivaci a myšlenkové pochody. Ostatní postavy nijak neurazí, občas překvapí a zvláště Visův spolužák Callidus je fajn. Nejdeme u nich sice do žádné hloubky jejich charakterů ale jako stafáž slouží úplně ok. To už je úděl příběhů vyprávěných z první osoby.
Worldbuilding- Neskutečný. Svět inspirovaný starým Římem kdy tato civilizace požírá své méně rozvinuté sousedy. Obvykle napadne nějákého souseda, odstraní vládnoucí třídu a zbytek asimiluje. To samozřejmě dává prostor k nenávisti a k revolucionářům kteří se snaží stávající systém podkopat. Což není nijak snadné, vzhledem k tomu že pyramida společnosti stojí na téměř nerozbitných základech. Společnost je děleně do jednotlivých pater pyramidy kdy nejníže stojí octavi následovaní septimy a sexty atd. Co je super prvkem je, že v této společnosti musí občané dávat část své vůle, energie, síly atp. (Will) těm nad sebou. Octavi tedy podporují septimy, septimové podporují sexty atd. Čím více v žebříčku stojíte, tím více této "Will" máte. A už v šestém patře hážete stromy na dálku, drtíte kámen atp. Will také nefunguje jen tímto způsobem, ale stojí na ní celá společnost, dá se přenášet i do staveb, zemědělství, mechanických udělátek atp.
Příběh – Příběh by se dal rozdělit na tři části kdy v první sledujeme Vise, jeho minulost a dozvíme se proč je tím, kým je. V druhá části sledujeme jeho působení ve škole pro privilegované budoucí opory celé společnosti a řešíme záhadu. Ve třetí části nás čeká tuna překvapení, závěrečné zkoušky a rozhřešení. Samozřejmě zůstává mnoho otevřených otázek do dalších dílů. Celé Visovo počínání v hyerarchické pyramidové společnosti jsem si moc užil.
Plusy –Inteligentně poskládaný příběh kdy má autor nad vámi navrch. Worldbuilding a systém společnosti je velice originální. I když je Vis trochu Gary Stu, víte zároveň proč a fandíte mu. Autor se nebojí dělat čisté, nečekané a brutální řezy. Worldbuilding, postavy i příběh jsou v naprosté koexistenci. Konec vás buď zmate nebo odstřelí. "Sovy nejsou tím, čím se zdají být"
Minusy – Asi bych psal maličkosti, nebo vám prostě nevyhovuje "školní prostředí v části knihy", nebo first person pohled nebo...nevim. NIC.
Psané recenze
https://livingforliterature.home.blog/2024/09/26/book-review-the-will-of-the-many-by-james-islington-saga-press/ a
https://bookishgoblin.com/the-will-of-the-many-review/Náhled na vyprodanou Broken binding edici
https://www.instagram.com/p/CwS99u4LNfV/?img_index=5Nějáké nadšené YT povídání
https://www.youtube.com/watch?v=IItYHvVNclU&t=238s a
https://www.youtube.com/watch?v=g_eHOfBA554Níže můžete vidět fan art a obálku z hardcover edice.