Herní novináři prostě hrám nerozumí a nejsou pro mě relevantní, dnes v noci jsem si to opět potvrdil (o game awards rozhodují z 90 procent novináři, ne hráči). Jinak by věděli, co znamená RPG, role playing game, a nikdy by to nemohli dát Expedici 33, kde doslova žádný role playing není, kromě power fantasy když si člověk vyladí vlastní strategii / combat.
Expedice 33 je skvělá, avšak více méně lineární hra, kde samotný hráč nedělá prakticky žádná rozhodnutí, pouze jede podle (skvěle napsaného) skriptu
Oproti tomu KCD 2 je skutečné RPG a mělo se stát RPGčkem roku. Nabízí opravdovou volnost a rozhodnutí. Jasně, není zdaleka perfektní, ale cenu RPG roku dostat mělo. Už jen proto že francouzi shrábli dalších deset ocenění a na voice aktora měli tři nominace (?) zatímco Tom McKay z KCD 2 chyběl, tak by neuškodilo ocenit aspoň jednou jedinou cenou tým, který dal 7 let dřiny aby nám přinesl jedno z nejlepších RPG všech dob.
Ovšem na druhou stranu, nikdo nemohl být překvapený, poté co loni se stal hrou roku ASTRO BOT (?????????!!!!!) místo Black Myth Wukong kterého si zahrálo přes třicet milionů lidí, na steamu má skoro milion drtivě pozitivních recenzí, a je úplně jinde než většina her co dnes vychází. A nedávno dal zase jeden herní novinář hře Where Winds Meet pouhých 6 bodů z 10 - každý kdo to hrál tak si uvědomuje jak naprosto absurdní hodnocení to je.
Ale popravdě, nejvíc mě mrzí, že sem nemůžu dát screenshot "KCD 2 RPG roku" a napsat k tomu "Není to prý zas tak dobrá hra..." Na to jsem se těšil :)