• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZFanklub Dana Vávry
    Primárním cílem této diskuze je odlehčit ostatním auditkům, kde nejsou diskutující schopni odolat pokušení vznešeně a kultivovaně debatovat o tomto českém géniovi.
    rozbalit záhlaví
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    JONY: metal je mnohem vážnější hudba než vážná hudba
    JONY
    JONY --- ---
    Krása. To se už moc dnes nevidí, jak je metla přesvědčená, že metal je samozřejmě kvalitnější než jakákoliv "popina". Chybí jen věta o tom, že metal má nejblíž k vážné hudbě.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    TALPENNY: veskery ty moje plky o dotacich jsem vztahoval jen na herni byznys.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    GANDHI:

Tak to je velká pravda ale přesto je to co Mistr předvádí pokrytecké pištění :) Navíc nemá moc přesný informace protože i ten underground a "underground" jsou dneska ofc business ( jak moc "friendly "ukazuje třeba story "výběru" Dymytry na Wacken 2010 případně Ashokovo angažmá u CoF,..)

No a některý jména - včetně jeho oblíbenců - nepatří mezi ty levnější umělce. Taktně opominu rovinu začínajících srdcařů co jim nezřídka cvaká turné rodina anebo nějakej místní nadšenec a čim dál patrnější směrování festivalů ála BA na movitou zahraniční klientelu.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GANDHI: Held fakt to má být reakce na mě? Není to spíš na někoho koho mám / on mám mě v ignore a rozporuje tady funkci/logiku dotací or whatever?

Vždyť tě ta absolutní nesmyslnost tohodle totálně irelevantního argumentu musí třískat do obličeje.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    ADAMIRA: point je ten, ze nemusis nutne brat dotace jako nejakou podporu nebo vyrovnavaci davku, ale jako odmenu za to ze se angazujes v nejakym statem podporovanym obecne prospesnym projektu a venujes tomu svy kapacity, na coz by ses jinak mohl s prehledem vysrat, protoze to nema pro tebe zadnej bezprostredni profit. transformovany do tveho prikladu - beru prachy od statu za to, ze po vecerech doucuju cizi blby deti:p
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ADAMIRA: Ten člověk má strašně moc volnýho času.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GANDHI: Já tě teď se přiznám trošku nechápu, co je tvůj point, vždyť i ty musíš vědět že vzhledem ke kontextu jsou tohle absolutně a totálně irelevatnní argumenty.

"Fuj, lidi co berou dávky, nechutný, zloději, rozklad společnosti, woke bolševismus, pád říma.... já je teda taky beru, ale pobírám je společně s manželkou a koupili jsme za to dětem sešit do školy - t je uplně něco jinýho"
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    ADAMIRA: Vavra je blabolil:) a Warhorse neni jen on - nastesti. Navic dotace nemusi souviset nijak s podporou, ale treba s rozvojem vzdelanosti v tomhle byznysu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OMNIHASH: hlavně ten debil zase regulerně lže

Brutal assault:
    Brutal Assault Agency s.r.o. - Hlídač státu.
    https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/24198161

Hip hop kemp:
    Tomuhle "přínosu pro region a kulturu" to vztali kvuli smahu, já tam byl teda jednou a vypadlo to jak gigantní pospojitá varna pika

Masters of rock:
    PRAGOKONCERT BOHEMIA, a.s. - Hlídač státu.
    https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/25318136

GANDHI: to je krásný ale:
    - pokud je to prd tak proč to bere?
    - point není v tom že "ostatní dojí víc" ale v tom, že někdo kdo nonstop vykřikuje o authentické tržní ekonomice kde se maj všichni uživit sami a dotace jsou woke bolševismus.... bere dotace (jestli to jsou tři míče nebo tři miliardy je fakt putna)
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    ADAMIRA: ad ty dotace - to je jak prdnuti do Stromovky, z toho si nezaplatis ani tri programatory za rok:p Na dojeni statu na dotacich tu mame jiny experty
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ADAMIRA: kdyby nebyl uplně marnej a vrchol jeho kariéry nebylo hádání se na sociálkách, tak si tu národní LANparty organizuje sám už léta a je z něj dávno druhej Bartoška, co by se líbal s Gabem a Hideem Kojimou před Puppem.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    (tiché odkašlání)
    Warhorse Studios s.r.o. - Dotace - Hlídač státu.
    https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/Dotace/24155489

ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PRAASHEK: Můžeš náhodně prstem ukázat na ten text a bude to píčovina, je to fakt příšernej wall of stupid text.

A to mu je "teprve" 50 let dokžete si představit co z něj bude padat až mu bude 60 nebo 70? To bude slušný peklo.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ADAMIRA: to je strašné. Já to samozřejmě můžu soudit, protože jsem viděl už několik kamer na obrázku. Tamto číst je alle fakt strašné. Jak každou chvíli sténá jak se zbytečně utratily prachy :) mám dojem, že vlastně celé jeho dílo je taková litanie na téma "VYHOZENÉ PENÍZE A NIKDO NIC NEPOZNÁ.".
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    VIRIK:

:) s vypětím všech sil jsem asi kilometrovou stížnost formátu "Já bloud - zvolil jsem biograf místo krbu a Mé Diamantové Televize s Gargantuovskou Úhlopříčkou " dočetl.

Z toho co je k mání po Internetech je každopádně patrné že předmětný Opus Magnum je něco ála čelní srážka Sorbova Herkula s Gladiatorem (+ hvězdným obsazením) . Pochopil to ostatně kdejakej řidič Uberu z Redditu a popíše to na rozdíl od Mistra na osmi řádkách .

Jinak u Kleopatry byl AFAIK problém nikoliv v nějaký kvalitativní rovině ale v nezvládnutí nákladů a to mj. díky smlouvám a smůle . Korunu tomu dal TEN románek co rozpoutal z dnešního pohledu naprosto neuvěřitelnej moral cirkus kolem. No a samozřejmě - podstata celé "Hollywoodizace !" byla odhaduju takováto :

evropským kritikům bylo definitivně jasné že v Evropě není boha co by něco podobnýho zvládnul natočit (rozuměj zaplatit :)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    OMNIHASH: PENÍZE VYLOVENÉ Z KANÁLU.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Já to celé četl a zase tady tan Vávra, má vlastně pravdu. A současně přestřeluje. Vidí tu důležitou věc, ale vlastně ji špatně zařadí.

Akorát teda to, že kulisy jsou schválně jako minimalistické nebo až televizní, nemusí být nutně automaticky špatně. Vlastně to může být naopak zatraceně dobře udělaná stylizace, protože jde o celý záběr a jeho úmysl, na co se tam kdo má soustředit. Pamatujete na filmy od Vláčila? U Lazarové se taky vyčítalo, že rekordní účet za kulisy a realizace staveb a nakonec tam taky stojí postava před stěnou a mluví sama pro sebe :D //to fakt tehdy psali, tyhle kritiky, hlavně lidi zodpovědný za rozpočty, když viděli ty sumy.

Jak jsem psal, Nolana nemusím, ale to neznamená, že jeho zpracování Odyssey neodpovídá tomu, co si lidi myslí, co chtějí, čemu rozumí a osloví je to. Což se zjevně děje a film je megaúspěšný.

Ono stejně, zda je skutečně dobrý u filmů prověřuje čas, zda si ho lidi budou pouštět dalších 50. let. Byla doba, kdy všichni by řekli, že nejlepší film je Julius Cezar s Brandem, ale po dalších dekádách lidi dnes více sledují Kleopatru a starý Cesar vypadá vlastně už dost směšně, není to ani dobré retro. Naopak nepochopená Kleopatra, té dnes rozumí každý, lidi umí přečíst ty scény, ve své době to lidi normálně neuměli přečíst. //srovnávám americké filmy, nebudu do toho plést nezávislý film nebo Passoliniho a jiné//

Nolanova Odyssea samozřejmě mění i náměty nebo vyznění, což ale je logické, protože každý tvůrce by jaksi měl to téma, který zpracovává, pojmout po svém. Převyprávět to by mohla nějaká TV za pomocí panenek pro školáčky, nebo v blízké budoucnosti prostě AI převede knihu do nějakýho vizuálu, takový upgrade čtení textu, ale to asi není to, co lidi čekají od tvůrců, jako je Nolan. VLastně to není ani to, co se čeká od Vávry, když bude něco točit o Kutné Hoře.

Co jsem ale zahlédnul nejzajímavější a čím možná Nolan nejvíc zaujme i přemýšlivé (tedy rozhodně ne Dana a jeho kamarády), že vlastně ten film je sice mýtický, o mýtu a mýtizaci, ale současně je ateistický :) což je možná samo o sobě důvod si na ten film zajít.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    btw. pro mě novinka, že ten člověk je i z technickýho audio/video hlediska opravdu hodně hloupej a nevzdělanej - takže zbejvaj jenom ty hry a vůbec bych se nedivil kdyby nakonec i těm moc nerozuměl :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LOL stejně se na to ten idiot šel podívat :D

Fakt jsem to nečet celý, protože mám vlastní život, dal jsem to do části kdy vypráví že není rozdíl mezí tím koukat se na to na jeho nové kvalitní TV (+ odkaz na recenzi samozřejmě) a v full IMAX - dál to nešlo- pokud to někdo dáte ocením bodový výtah :) . Vůdce má evidetnně hodně velkej osobní beef s IMAX technikou (btw je jich 41 na světě, netusím kde vzal 7, asi nějaký burbon delirium) .

Recenze na Inženýrskou Odysseu! Když jsem zjistil, že v Praze je jeden ze tří posledních IMAXů v Evropě a jeden z pouze sedmi zemí na světě, kde se ještě hraje IMAX z celuloidu (netušil jsem, že jich je tak málo) a Nolan má obsesi natáčet i ve 21. století právě na celuloid, ba dokonce, že Odyssea je první film v historii Imaxu, který je celý točený na Imaxové kamery, řekl jsem si, že si to tedy dáme přesně tak, jak autor zamýšlel, že se to má pouštět a kvůli čemu podstoupil obří komplikace a náklady, aby to natočil.
    Pravěká Imaxová kamera totiž je bedna o velikosti kufru na dovolenou, která váží cca 40kilo ve verzi pro točení "z ruky" a až 180 kilo, když chcete točit dialogy, protože kamera ja zamčená ve zvukotěsné krabici, anýbrž dělá brutální randál. Což je taky důvod, proč doteď nikdo IMAXem netočil celé filmy a vy jste při návštěvě celovečeráku v IMAXu většinou viděli jen do 4K upscalované filmy pro normální kina.
    Jedna kazeta s filmem vystačí pouze na 3 minuty záznamu. Během natáčení Nolan spotřeboval přes 2 miliony stop filmu. Stopa 65mm filmu stojí 1,50 $. To znamená, že Nolan použil film v hodnotě kolem 3 milionů dolarů. Jenom za celuloid!
    No a teď k samotnému filmu. V minulé úvaze o tom, že podle mě nevypadá moc draze, jsem mnoho "znalců" popudil, že jsem si dovolil kritizovat nejlepší film od stvoření světa. A po shlédnutí ultimátní režisérské verze v jednom ze 41 kin na světě, které ji dokáží přehrát, se na tom nic nezměnilo.
    V tomhle směru, vzhledem k tomu, že mám doma 146 palcovou mikroled televizi (můžete se podívat na recenze v předposlední Jámě pekel https://www.youtube.com/watch?v=-spJ5oWkQdY ) a 7.0 Atmos zvuk, zajímalo mě, jestli má ještě smysl chodit do kina za větší kvalitou obrazu a zvuku. A odpověď je - NEMÁ. Pokud máte doma 150 palců mikroled displej, nebo nějaký opravdu dobrý projektor, tak barvy, kontrast a černá jsou v kině prostě horší. A 4K rozlišení je na 150 palcích naprosto OK. Kdybych si měl vybrat, zda si dám Odysseu v kině, nebo doma, tak doma.
    Pokud patříte mezi tyto diváky a zaryté fanoušky Nolana, tak vás ušetřím dalšího utrpení a rovnou dám hodnocení. Abych zajistil nestrannost, protože já jsem zaujatý, tak moje dcera řekla, že se to dalo vydržet a dala by tomu 6 z 10. Tak. Můžete jít dělat něco užitečného a nečíst si rozumy od někoho, kdo tomu přece vůbec nerozumí, režíruje jenom občas a nemá doma Oscara, ale jenom Baftu.
    Pro ty ostatní začnu technickou stránkou věci. Stojí to natáčení na celuloidový IMAX za to? Teoreticky má použitý film lepší rozlišení, než digitály, na které se dnes točí, ale to je opravdu jen teorie. 4K pixel má na Imaxovém plátně cca 6mm. Záleží na vás, zda si myslíte, že to v kině ze vzdálenosti 20m poznáte od zašuměného celulouidového teoretického pixelu, který má 3mm. Já ne, ani když si vezmu brýle. A doma, když si to pustíte i na ultimátních televizích, či projektorech, stejně nebudete mít víc, než 4K. Teoreticky vyšší rozlišení tak uvidíte pouze v jednom kině v ČR. Další výhodou je teoreticky vyšší dynamika a lepší barvy. Teoreticky. V praxi to podle mě 99,9% lidí nepozná.
    Navíc, vzhledem k tomu, že film je dost tmavý a temný a laserová projekce z digitálního IMAX formátu má lepší kontrast a černou, tak se vlastně Nolan střelil do nohy. Tmavé scény vypadají v analogu nejspíš hůř, než by vypadaly na digitálu. Tedy prakticky půlka filmu. Ty jasné ale vypadají opravdu dobře. To bezpochyby.
    Dá se to tedy přirovnat k tomu, jako byste se rozhodli jet závody na okruhu v soutěži s novejma formulema a dali si na tu svoji jetý zimáky a udělali díru do nádrže, abyste každý kolo museli do pitstopu dotankovávat. Ale máte o maličko větší zrychlení a hezkou barvu kastle.
    Celou dobu jsem při sledování přemejšlel, co mi ten film připomíná. A pak mi to docvaklo. Valhalla Rising! Úchylný film od režiséra Drive, kde parta vikingů s jednookým němým psychopatem Madsem Mikkelsenem vydá na podobně nekonečnou výpravu a ocitne se omylem v Americe mezi indiány. Je to celé točené jako jeden z prvních filmů na digitální REDky, tedy opak Nolana, který 20 let po nástupu digitálu pořád jede celuloid, ale jinak je to Odyssea jak vyšitá. Surové záběry. Kamera z ruky. Nic moc svícení. Epická krajina a partička zmatených týpků se potácí neznámem a postupně chcípá. Jen se u toho o dost míň žvaní pseudofilosofické bullshity.
    Když jsme se na to onehdá dívali, měli jsme pocit, že nám někdo něco nasypal do pití. Tak moc psycho to je.
    Odyssea je Valhalla Rising. Jenom tedy s tím rozdílem, že nestála 5 milionů dolarů, ale 250 milionů, tedy 50x víc a ten rozdíl v produkční kvalitě není zas tak moc poznat. Stejně jako Odyssea, má i Valhalla úplně dementní kostýmy. Ale ten jeden pořádný souboj, co tam je, je o dost lepší, než ty v Odyssey. Jo a ve Valhalle není žádný pseudointelektuální filosofování. Zaplať pánbůh!
    Jsem přesvědčený, že kdyby ten film netočil Nolan, nebyl okolo něj takový hype "pokud byste měli vidět za život jen jeden film, tak tenhle" a mě se podařilo na to vylákat partu random kamarádů, kteří dnes jsou z Odyssey nadšení, tak ti samí lidé, by bez toho hypu okolo a loga Nolan, byli na mě nasraní, na jakou úchylnost jsem je to vytáhl. Překvapuje mě trochu, že to PR takhle i v dnešní době pořád funguje. Tuhle božskou aureolu už nemá ani Spielberg (Den odhalení už jen na svým jméně neutáhnul a díru do světa neudělal).
    Nechci se moc věnovat kulturním válkám. Jako někdo, kdo je zažil z obou stran (zničte ho, nemá ve hře ze středověku žádný černochy - zničte ho, má v pokračování tý hry jednoho černocha a dva homosexuály) se tím vcelku dobře bavím i když mi ty castingový volby, stejně jako mnohým, taky přijdou naprosto debilní a je smutný, že už jsme si na tohle prznění vlastní historie tak zvykli, že to mnoha lidem nevadí. Nicméně to, co Nolan, aby splnil kvóty a mohl dostat Oscara, předvádí, je pro Řeky podobný, asi jako pro nás, kdyby natočil Švejka, hrál ho Jackie Chan, nadporučíka Lukáše Samuel L. Jackson a Balouna Lady Gaga.
    Myslím ale, že jsem pochopil, proč je ten film pro někoho tak atraktivní. Splňuje všechny checkboxy současného filmového manýrysmu. A je legrační, jak se časy mění. Podobně jako v architektuře byla před 30 lety minimalistická kostka braná většinovou populací jako hnus a dnes si všichni staví kostky, tak i minimalistická surová filmařina, která byla před 17 lety ve Valhalla Rising úchylný experiment, dnes je to mainstream.
    Kamera se klepe, všichni pořád něco někomu zdrceně šeptají a do toho něco temně hučí, čemuž se dnes říká hudba. A to je současný nejpopulárnější filmový styl. Ztělesněná deprese. Taková je každá detektivka. Každý drama. Všechno. Severský styl! I sebevětší píčovina pak působí strašně deep a osudově.
    Jak už jsem psal minule, platí, že ten film působí lacině a naprosto na něm není vidět, že stál tolik peněz. Na druhou stranu se mi vlastně kamera líbí a je docela dobře, že Nolan ustoupil od tradičního pompézního epickýho vizuálu a je to celý natočený z ruky a surově. To je fakt dobrý. To, že to prakticky nemá žádný kulisy, kostýmy vypadají jako z Temu, s vyjímkou Agamemnóna, který působí jako cosplayerský cross over mezi Darth Vaderem a postavou z počítačové hry, tomu ovšem nepřidává.
    První hodinu jsem se dost nudil. Druhou hodinu to pak začalo působit trochu jako Monty Python a Svatý grál a jeho famózní scény, kdy Artušova družina neustále odněkud prchá za řevu "RUN AWAY! RUN AWAY!"
    Jediná obstojná akční scéna v celém filmu je souboj s obry v lese. Pomineme teď fakt, že to nedává žádný smysl, je to celé jedno velké "RUN AWAY! RUN AWAY!" a místo kanibalských lidojedů prchají řekové před přerostlými terminátory v alobalovém brnění, přičemž prchají nikoliv jako deseti lety války zocelení válečníci, ale jako parta pomatených houbařů, ale je to natočený fakt dobře.
    Působivá je i, sice úplně jednoduchá, ale vizuálně silná scéna v Hádu.
    Co se děje týče, ten má svoje silné i naprosto what the fuck momenty. Silné je především to, co napsal Homér. Celá originální zápletka, propletenec vztahů, viny a motivace postav, jsou fascinující a funguje to. Na to ovšem Nolan našrouboval moralizující nástavbu o tom, že je ošklivé vypalovat města a páchat genocidu. Která ovšem nemá s původním eposem nic společného.
    POZOR SPOILER: Kupříkladu ve filmu Odysseus cítí vinu za to, že zneužil oběť bohům - Trojského koně - aby dobyl Tróju a Athéna se na něj zlobí a celé jeho putování je tak vlastně trest za tenhle hřích. U Homéra a v dalších verzích Odyssey je Athéna přímo spoluautorkou toho nápadu a bozi Řekům při dobývání pomáhají. Ooops.
    A takových Hollywoodských "vylepšení" je tam tuna. Nebudu předstírat, že mám Homéra na nočním stolku, četl jsem to naposledy na základce v převyprávění Eduarda Petišky, ale lidé, kteří tomu rozumějí, jsou téměř do jednoho dost nasraní. Michal Rybka kupříkladu, spousta Řeků a další.
    Kdosi právě pod příspěvkem Michala psal, že mu profesor na výšce sdělil, že pokud adaptujete takto silnou látku, tak to buď můžete udělat doslovně a nikdo si na vás za chvíli nevzpomene, nebo udělat vlastní "interpretaci" a zaujmout. Děkujme bohu, že se tímto debilním názorem neřídil Peter Jackson při doslovné adaptaci Pána prstenů. A můžeme se podívat jak to dopadlo při osobité "interpretaci" Prstenů moci.
    Kromě toho je film plný i dalších zcela přízemních fuckupů a hollwoodského ignorantství. Homérův Odysseus měl dvanáct lodí. Ve filmu má tři. Z toho dvě jsou spíš takové lodičky. Co jsem tak letmo počítal, na té největší je pár desítek chlapů (odhadem tak 60), Nolan ovšem nemá sebemenší problém po té, co jich v lese půlku zmasakrují kanibalští obří robocopové, následně natočit scénu, kde jich asi 300 běží po pláži za řevu "RUN AWAY! RUN AWAY!"
    Do toho si přidejte usekávání hlav kamenných soch bronzovými meči, vybuchující kamenné budovy, bronzové kyrysy, kterými procházejí bronzové čavličky jako by to byly laserové meče a další lahůdky.
    Co mě ovšem nemile překvapilo nejvíc, je mizerná choreografie soubojů. Dobývání Tróji bylo opravdu jako kdyby to natočil někdo do seriálu na ČT. Naprosto absolutně nesrovnatelné s Petersenovou Trójou. A to zcela pomíjím úchylnou lukostřeleckou přestřelku ve křoví u brány. Nic tak božího jako geniální souboj Hektora s Achillem tu nehledejte.
    Ve skutečnosti závěrečná bitva v Pythoňáckém Svatém grálu je epičtější, než drancování Tróji v Odyssey.
    Jen tak mimochodem, těch paralel mezi Odysseou a Svatým grálem je víc. Kromě neustálého "RUN AWAY! RUN AWAY!" je v obou i vyvražovačka na svatbě, nebo Trojský kůň. Tedy vlastně Trojský králík.
    Děsivé ovšem je, že legendární scéna, kdy John Cleese naběhne na svatbu a brutálně tam zmasakruje nic netušící svatebčany, značně připomíná závěr Odyssey. Ovšem s tím rozdílem, že Monty Pythoni chtěli být vtipní, zatímco u téhle naprosto absurdní "akční" scény v Odyssey, jsem se asi smát neměl. A já se smál. Za neustále gradujícího hučení.
    Představte si, že zavřete jednoho chlápka s lukem do místnosti se sto válečníky a oni ho nedokáží zabít. To nejde natočit. A tak Mét Dejmy předstírá, že je John Wick a těch 100 chlapů, místo aby na něj naskákalo, pobíhá zmateně okolo a volá pro změnu: "RUN AWAY! RUN AWAY!" Celé je to hodně rozmazané a kamera se hodně klepe, aby to nebylo moc vidět, ale ani to nepomáhá.
    Tahle scéna byla opravu konečná a pokud jsem z filmu měl ve druhé polovině pocit, že vlastně to není špatný a dokonce mi začal být sympatický Telemachos, nevadil mi na blond odbarvený Leguizamo předstírající, že je Řek, zapoměl jsem na jeho progresivistické pindy v rozhovorech o tom, kterak to měl jako hispánec těžký a proto teď bude hrát Řeky a nějak jsem vytěsnil rappera Travise Scotta bouchajícího vozembouchem o podlahu, tak tahle scéna, ta to dodělala. Masakr svatebčanů Johnem Cleesem byl skutečně lepší.
    A Odysseovy závěrečné Jolandovské pindy o civilizaci a o tom, že jednou budeme hodně někde jinde, to bylo jak z budovatelského filmu za komárů.
    A pak celé kino vstalo a zatleskalo. No celé nebylo. Byly čtyři ráno, kino bylo plné (!!!), ale zatleskalo jen pár statečných.
    Každopádně jsem pochopil o co jde. Tohle není jen film. Je to statement. Je to prostředek deklarace stran v kulturní válce. Pokud se vám líbí, jste vznešený vzdělaný tolerantní intelektuál a pokud se vám nelíbí, jste bezzubý rasistický dezolát. Nemůže se vám prostě jenom nelíbit. Však my víme, jakým jiným živlům se taky nelíbí!
    To deklamativní hodnocení 10/10 u prakticky všech velkých filmových médií to jen podtrhává. Podle recenzentů to je nejlepší film všech dob. Podle diváků to není špatný, ale není to ani Nolanův nejlepší film. Na Metacriticu má od kritiků 89/100 a od diváků 52. Na Rotten Tomatoes měl film jednu chvíli 100% od kritiků a uživatelé si stěžují, že server aktivně maže negativní recenze od diváků.
    Já bych jen dodal, že od Nolana mám rád Memento, Dunkerk a Tenet. Ostatní jeho filmy považuji za pseudointelektuální naleštěnou bídu. Obzvlášť hrozní mi přijdou jeho Batmani. Ale je pravda, že Oppenheimera jsem ani nebyl schopen dokoukat. Na rozdíl od tohohle. Strašnej film.
    Ať to máme kompletní a můžete si na mě ukázat prstem!
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    OMNIHASH: To bude hyperkoretkní sračka, to asi fšeci víme. :) Vůdce si pořídí stroj času a se štábem to natočí přímo v 15. století, aby to bylo realistické. Akorát, že ho okamžitě upálí včetně celého štábu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam