• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARGASAbstinujeme pro lepší život - Řekni alkoholu NE
    Předáváme si postřehy, úspěchy i nezdary. Diskuze pro všechny, co se rozhodli přestat pít alkohol.
    rozbalit záhlaví
    EKG
    EKG --- ---
    N_I: Posledne kdyz jsem potkal znamy vlastne poprve od pandemie, tak jsem dal cely vecer v pohode bez alkoholu. I kdyz musim rict, ze nejakou tu naslednou kocovinu a bolehlav jsem si z te interakce taky uhnal. Par dni jsem uvazoval, ze je treba nekdy zase potkam, ale pak to prestalo. I kdyz tam hraje roli i to, ze z nich vetsina ma rodiny, deti, rodinne dovolene, proste uplne jiny obor temat nez ja. Takze pit asi jen tak nezacnu, nemam poradne s kym.
    N_I
    N_I --- ---
    EKG: já do tej naší knajpy chodil z velký části kvůli lidem a ti by mě chyběli..jsou tam skvělí lidé..hodně z nich

a naopak jak nejsem pod pokličkou - čaje, kafe, vody srazy jedu ještě mocněji než s jedy...lol

jako brzo to udělá ambiente....ale ne tak hezký jako to mám ve snu já..:))) určitě..:)
    EKG
    EKG --- ---
    N_I: Nealko hospoda by byl skvely pocin, teoreticky. Ale jak jsem prestal pit, zmizela mi potreba socializace.
    N_I
    N_I --- ---
    kdo máte zbytečných cca.8milionu mám prima plán na první nealko hospodu v praze...pošta..:))))
    dle mě by na to šla stáhnout i prima dotace...v rámci prevence a osvěty
    N_I
    N_I --- ---
    "což je ale dané i věkem.. být starší a ještě ani nepít...to je už člověk mimo úplně"

z mého pohledu asi jako z toho původního parta pohledu mimo budeš, ale přijde mi v něčem že nejsi naopak vůbec mimo a jsi tím nepitím nebo neujedovaním se k smrti duše docela IN :))

když si třeba vemu ted moje posledni srazy, pokecy, co kde a s kym a jak resim..:)))

jinak jak píšu, zakazovat si to striktně nehodlám ale hlídat si to budu převelice,...mírku

ps. úplně žasnu jak v knajpě zvládám nejít na povrch na brk, nebo jak už si tam každej zvykl že dávám maisela nealko a dám si jen občasně ochutnávku nebo max jedno malý slabý pisko....ano, nesedím tam do 3 do rána a tak často a ano, jsou chvíle když už jako radši dekuju deku a jdu...opět samej benefit:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANCHATON: no, já to takhle měl před asi 15 lety. Zatímco po hulení to byla jen stíha (ale ok, efektivně to člověka paralyzovalo, některé ty úzkosti), tak po pivu se to efektivně zhroutilo (těžko popsat, co všechno zahrnuje efektivně "to" - nejen vlastní život, ale v jistém ohledu i svět okolo se vydal na trajektorii, které se člověk obával). Další rozdíl je ten, že přestat s hulením byla spíš sociální záležitost (hodně vztahů si člověk vytvořil s lidmi, pro které to byl zásadní rituál, a musel se od nuly učit budovat vztahy, které fungují jinak - ok, já naštěstí nikdy nebyl takový ten solo hulič, co si ubalí jednoho za den i sám) zatímco alkohol skutečně řídí člověka nějak přímo a ty společenské záminky se spíš hledají.

Osobně tenhle klub chápu. Abstinent nejsem, ale alkohol mi už dávno nedává to, co zamlada. Jít cestou, že budu teda pít víc, to fakt není můj případ: potom je mi druhý den blbě a já si do příště rozhodně víc pamatuju to, když je mi blbě, než to, jak jsem ti předtím užil (protože viz předchozí: neužil). Věc je ale složitější: u hulení měl člověk chuť na ten psychický stav, zatímco na pivo má člověk prostě chuť, jakože chuť (tohle řeší nealko piva, ok). A celkově, člověk může mít pocit, jak hrozně abstinuje, když se vyhýbá alkoholu 2-3 týdny, ale funguje to tak, že si prostě řekne, že už dlouho v hospodě nebyl, tak přece klidně může zajít. Situaci taky nepomáhá to, že zatímco k přechodu od zhulenecké socializace k pivnímu mainstreamu byla spousta příležitostí, tak dál už nic moc nevede (což je ale dané i věkem.. být starší a ještě ani nepít...to je už člověk mimo úplně).

Prostě mládí v hajzlu a do důchodu daleko. Myslím ale správná cesta není řešit, co všechno si člověk zakazuje, ale co všechno se místo toho dá dělat jiného...
    N_I
    N_I --- ---
    GAUNT: kromě procházek máš přijde mi takové zájmy, které jsou často rovnítkem ke K, jinak destroy lidí je také brzy obrovský, společnost na K kde mluví každý jen já já já ale nikdo už neposlouchá. druhý den nevíš ani slovo co se řeklo, jauvajs, asi je lepší na to ty peníze vůbec nemít, když je to z větší části jed na krysy navíc...
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    Od te doby co mam praci ktera ma co rok prodlouzeni a mam zavazky, tak jsem prestal hulit.
    Po kazdym brku jsem dostal psycho, ze nic nestiham a vsechno se zhrouti.
    Pivo si dam, to mi naopak pomaha.

Ale to asi neni smysl tohodle klubu rikat ze mi alkohol sem tam pomuze z kazdodeniho stresu :)
    GAUNT
    GAUNT --- ---
    Já osobně akoholu nepropadl... problémem je, že můj nos spadl na bílý prášek a tam jsem zjistil, že pokud se tomu nebudu bránit tak závislost si na tom vypěstuji rychle. Za me nejlepší je když člověk děla to co ho naplnuje. V mém případě to jsou počítačové hry, sledování anime, čtení mangy, sportování, šoustání a procházky v přírodě.
    N_I
    N_I --- ---
    ps. zase opatrně, aby se člověk nepřevařil a trochu myslet na rozložení této nálady na delší období...
    ikdyž jing jang prostě maká holt a nikdy nevíš kámo..
    N_I
    N_I --- ---
    MRKEVREDKEV:

no rozloučil jsem s pár opravdu blízkými protože už to nešlo, já už z toho byl tak unavenej...pátý pivo a brka..a kecy o - jak je kdo v hajzlu z rodiny, práce, vztahů ale pytel K si koupis vikend co vikend - pak teda ti rekne ze si dal kilo krevet na zizkove, opakuju ze mi vadi debilni fory na lgtb+, novy rap, mlade...porad dokola..ze mi po patem pivu ublizuji a kecy o afterech kde byli na patym byte jsou total nuda..a komu to cpou...a jista mira opice...je uz naprosto detroy v mixu toho vseho..

jinak kámo, rozešla se s tebou holka kvůli - chlastu a hulení, já už to jako nej kámoš nedávám - jsi destroy z chlastu a hulení - on - hele ber mě jakej sem jinej nebudu a bem ho...svět je zlej..všichni sou zlý...já nic neudělám jinak...oka..

kamos ale rekl dobrou vec..neni to tim jedem, jen "mnozstvi jedu zabiji art"
    takze nechodim svetem at ja razem kazdej sober

od chlastu mám utrum od září - občasná pidi recidiva, malé pivo na chut slabe, ochutnání vaječnáku, jednou sem mel pul panaka hruskovice a ta nalada potom..juchu...

od brk - od listopadu .obcasna recidiva jednou za mesic dve cigara...pak zase nic...

od zbytku jedu - od cervence - malicka recidiva s ochutnanim G po 15 letech v malem mnozstvi :) co mi nekdo daroval..

poznatky - den ma 48h, smeju se, produktivita velka, nasel sem praci teda ona si nasla me.. nemyslel jsem na sebevrazdu 5x denne, vymenil sem nekonecny plky v hospode o nicem za vystavy, pokecy srazy, zase se dostal do pohybu - beh, plavani, hokej, imro divadlo, nemam blby kecy na blizke, musim jen hlidat uprimnost a po kave najezdy:)

suma sumarum, diky o nevim ze sem po tolika letech, po 25 letech v kalbe nebo kocovinach snad opravdu docvaklo kudy, vidim slepy ulicky, svet je prima misto plny moznosti a kdyz se sam smejes, smeje se par lidi i kolem tebe
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    jo a ještě poznatek ze střízlivejch večírků - opilý lidi jsou občas celkem nechutný.

* thanks, captain obvious *
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    EFFKA: já teď dojíždim suchej leden a zatim jsem z toho spíš nadšenej než naopak. pracovně byl tenhle měsíc totální hell a vim, že kdybych do toho popíjel, už to asi nedám. ne že bych nějak extra lil, ale i takový ty večerní dvojka-dvě nebo čtyři-pět piv s kamarádama se mi dost propisujou do nálady. jsem pak podrážděnej, unavenej, nemyslí mi to, řvu po dětech i když si to nezasloužej. to mi všechno přijde jako zbytečně vysoká cena za pár hodin přiopilý bezstarostnosti.

upřímně se těšim, že se teď o víkendu lehce opiju, ale pak budu asi pokračovat v nepití i v únoru. podám update ))
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    Shodou okolnosti jsem si 11/1 naordinovala 3 mesice bez alkoholu (motivaci je drzet basu s kamosem, co jde na 3 mesice na odvykacku). Nemam v planu se k alkoholu nevratit, ale chci videt, jestli mi bude vadit tri mesice nepit a jaky vliv to bude mit na telo a organismus, jestli vubec. Doma nepiju skoro vubec, ale na vecircich ano, obas spontanne, kdyz nekoho potkam, v lete pak si dat dobry studeny drink nekde u vody...Ted v zime je lehci nepit, tak aspon si dat pauzu.
    Ale hodne s tim souvisi to, ze zaroven jsem prestala kourit. A k tomu se vratit nechci.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ESING: Proč by stál za hovno? Nic takového nepozoruji
    VEVERCAK
    VEVERCAK --- ---
    Alkohol je tvrdá droga, která má na svědomí tolik zničených životů jako žádná jiná droga. To jsou fakta. Je to tichý, chladnokrevný zabiják. Krátkodobé rádoby "řešení" dlouhodobého problému, berlička, která nakonec problém ještě velmi zhorší.
    Když už, tak by člověk měl brát lehké drogy jako je např. marihuana nebo kratom. Ano, ani tyto látky samozřejmě nejsou zcela bez rizika. Ale to riziko je NESROVNATELNĚ menší než u alkoholu.
    Na druhou stranu si myslím, že příležitostné užívání s kamarády v hospodě je naprosto v pořádku. Nikdo nevedeme stoprocentně zdravý život, takový by ani moc radosti nepřinášel. Ovšem při sebemenší známce začínající závislosti je třeba situaci naprosto radikálně řešit.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ESING: Mě přijde, že to lidi používají jako "sociální lepidlo". Sejde se skupina 10 lidí, chtějí se dobře bavit, ale třeba neví jak nebo to neumí nebo je to nesourodá parta lidí. Tak si odmažou sociální zábrany alkoholem, aby spolu interagovaly víc a nějakými jinými/novými způsoby. Je fajn, když to lidi zvládnou i bez alkoholu. Já třeba abstinent nejsem, ale vždycky si pamatuji co dělám, dojdu kam potřebuji sám a nezvracím :-D Vím kdy mám dost. Ale taky vím, že kdy si dám panáka nebo dva před spaním tak první 4 hodiny se mi bude spát hodně dobře a další 4 špatně, tak si to většinou rozmyslím :-D
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    ESING: Lidstvo od nepaměti užívá rekreační drogy. Bohužel.
    ESING
    ESING --- ---
    Nevidím důvod v tom pít alkohol. Jaký to má smysl, když pak nemůžeš ani řídit? Hlava tě bolí, je ti blbě, vždyť tam není žádná výhoda.

Sice ten život stojí za hovno furt, ale aspoň o tom vim.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam