• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Falcon Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: dodej dokumentaci ke starlinku a ja ti odpovim. A to od hardware po firmware. Aneb dolni limit je jasny, ale kolik padne na nedokonalosti, obsluhu, interni komunikaci...to vi jen autori starlinku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no dobře, a s jakou šířkou pásma teda Starlink 3 nabídne tyhle kapacity? (on je možná trik, že rychlost pro jednu stanici se nezvýší, ale využití víc kanálů, protože víc antén a víc elektřiny.. hmmm).

Tak jistá výhoda je, že na nižších drahách nehrozí Kesslerův syndrom tolik, jako na vyšších...
    THEFLON
    THEFLON --- ---
    KAERO: kromě družic padajících z nebe...
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: tak ono to primo plyne z fourierovy analyzy, coz byly v te dobe veci pres sto let stare. Nic nepada z nebe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: jo, a Nyquist víceméně to samé tvrdi už v roce 1924, akorát o telegrafu :-) No určitě nějaký Elon-Grokův teorém propustnosti Starlinku nám všem vytře zrak :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: stejně byl Shannon teoretický bourák, když již v roce 1948 stvořil "zákon" popisující maximální komunikační rychlost, kterou lze protlačit libovolným komunikačním kanálem libovolné technologie za daných podmínek (pásmo/signál/šum)...

The Shannon Limit - Bell Labs - Future Impossible
    https://www.youtube.com/watch?v=HSoog0OqgV0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: eh, Nyquist-Shanon :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: btw. a mám takový pocit, že místo "Bell-Nyquistův teorém" jsi chtěl napsat "Shannonův limit" a "Shannon–Hartley theorem" ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, v mikrovlnách nevím, co se pozoruje. Spíš mi to přijde stěží uvěřitelné. Jsou nějaké fyzikální limity... ale zase je velmi uvěřitelné, že Starship je optimalizovaná na tohle a ne na lety k Marsu...
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: tak ono záleží na tom jaký kus spektra a multibeam apod. zaberou - spíš čekám povyk radioastronomů, že jim tyhle létající rádiové bomby jim zaruší rádiové pozorování vesmíru...

...už aby Elon měl spolehlivou StarShip a přenesl rádiovou astronomii na/za GEO (či na odvrácenou stranu Měsíce, ideálně odstíněno od pozemského rušení)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: Každá nová družice nabídne přenosovou kapacitu přes 1 Tb/s pro stahování....hmm, co na to říká Bell-Nyquistův teorém?
    PES
    PES --- ---
    Když už o tom jde řeč...

Třetí generace satelitů Starlink nabídne řádově vyšší přenosové rychlosti. Vynášet je bude Starship – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/treti-generace-satelitu-starlink-nabidne-radove-vyssi-prenosove-rychlosti-vynaset-je-bude-starship/sc-870-a-235923/default.aspx
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: to určitě ne, já měl modem ve formě PCI karty (teda ten druhý už byl PCI, ten první možná ještě ISA), zažil jsem 2400 a 14400 bps, tyhle už byly jízda :-)
    PES
    PES --- ---
    KAERO: pche! můj první faxmodem měl 2400bps...

...potom upgrade na 14400bps a pak na Microcom 28800, který se nakonec firmwarově upgradoval na 33600bps. A teprve pak se objevila éra modemů USRobotics 56k ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: XCHAOS: Jo, asi jsem jediny kdo si tohle pamatuje:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, spíš svým 6 milionům zákazníků jsou schopni nabídnout 7 Mbps, kdyby stahovali všichni najednou. To by bylo krásný, ale reálně v místech s větší hustotou terminálů reálná kapacita bude menší. Ale je to pořád použitelný Internet, to ano...
    PES
    PES --- ---
    KAERO: stejně jako u elektrických sítí by tenhle výpočet musel zohledňovat ekvivalent "koeficientu soudobosti" (aka něco jako "agregaci"), protože netahá každý jeden na max. součastně...
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: ano, a druzice nejsou schopny vest tolik simultannich spojeni, a deti v africe nemaji mobily, a vsechny pripojovat pres satelit nema logiku. Priste pridam vic smajliku aby bylo jasne ze to nebylo mineno vazne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: akurat z tych 8 miliard vacsina zije v mestskych aglomeraciach, kde maju napriklad optiku, takze nie su cielova skupina, najlepsi usecase je asi do vlakov/lietadiel a na vyletne lode, tam to poskytne komfort velkemu mnozstvu ludi
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: kumulativni kapacita (co *presne* to znamena nepisou) ma byt 450 TB/s. Asi bytu a ne bitu. No kdyz to podelim 8 milardama lidi na planete, tak to znamena ze starlink je uz ted schopen kazdemu jednotlivemu clovekovi hypoteticky nabidnout 56 kB/s. Vzpomnel jsem si na doby modemoveho pripojeni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam