• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NICOLLETTEKnižní klub u Nicollette
    1 kniha na měsíc. Samozřejmě mezitím si čtěte, co je libo. Ale tady si pojďme povídat o té jedné konkrétní knize, kterou právě čteme. Chtěla bych tento klub věnovat především próze, mým milovaným autorům, ale také ráda zabřednu do něčeho současného, co vůbec neznám. Ve volbě knih se budeme střídat, případně hlasovat, kterou právě slupneme. Pojďte číst se mnou!

Časová pravidla klubu
    i) 1. v měsíci začínáme číst zvolenou Knihu
    - autor nápadu pomyslně zahájí četbu napsáním první věty Knihy (může a nemusí)
    ii) v průběhu měsíce je diskuze otevřena čemukoli, co se čtenářského požitku/interpretace/postřehu týče
    ii.a) v průběhu měsíce se dávají tipy na Knihu na další měsíc; označit vždy ve formátu #knihana(daný měsíc)
    iii) 20. v měsíci vždy dám dohromady všechny tipy a vyzvu k poslednímu kolu plusů
    iii.a) 21. v měsíci vybereme novou Knihu, tj. tip s největším počtem plusů. Pokud bude plichta, hodíme si kostkou.

Jako vedlejší doplnění vždy vyberu vaši nejpovedenější fotku Knihy měsíce a dám na nástěnku, kde nás bude těsit celý měsíc.

Kniha měsíce dubna
    Mikhail Bulgakov - Mistr a Markétka
    © by ELSINOR
    rozbalit záhlaví
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    FIDA:
    ELSINOR: no já se k vám přidám, mohu-li

Fakt tu knihu doma asi nemám nebo netuším kde se zakutálela. Tož ideální výmluva si pořídit tuhle krásnou verzi.
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    FIDA: Ano! :)
    FIDA
    FIDA --- ---
    ELSINOR: takže si tu spolu teď slíbíme, že je to na zítřek náš DÚ?!;))
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    VANEK: neeee, to je hrozný...
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    FIDA: Já na ni koukám už nějakou dobu a tohle beru jako jasný znamení, že bych si ji měla koupit. :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    MAR_TINA: O tom to právě je: Morávková měla Bezprizorného, zatímco Dvořák usoudil, že je to pro dnešní čtenáře už moc archaický rusismus, a dal tam Bezdomovce. Smysl to dává, ale…
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    NELLAS: vůbec nepřichází v úvahu, já budu ráda, jestli to stihnu za měsíc :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NICOLLETTE: Já bych si dovolila poznamenat, že měsíc na knihu samozřejmě dost je, ale určitě bych termín nezkracovala, přeci jen člověk chce číst i jiné věci mezi tím :))
    FIDA
    FIDA --- ---
    LUCYA: a sakra, to jsem neměla vidět... moje srdeční záležitost! teď si ji budu muset pořídit taky, krásná!:)
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    NICOLLETTE:

MAR_TINA:

Jo, takže Morávková? Cool
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    LUCYA: a tohle krásně vydání je v překladu jakém?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LUCYA: Zrovna nedavno som rozmyslala, ze by som si ju mohla kupit :)
    LBW
    LBW --- ---
    #TymKocourKňour

Cetl jsem odhadem pred 30 lety.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Četla jsem ji prvně někdy na gymplu, v pěkném věku na vážné téma podané v romantickém příběhu. Tím chci jako říci, že jsem si ten román nekriticky zamilovala. Pak jsem to určitě četla ještě jednou a před pár let opakování formou grafického románu https://www.databazeknih.cz/knihy/mistr-a-marketka-graficky-roman-25027 před návštěvou imerzivního divadelního představení.

LUCYA: Tuhle verzi jsem si musela koupit :) a zároveň tedy mám důvod si ji i přečíst trochu dospělejším pohledem.
    Nejsem si jistá, který překlad byl ten původní, co jsem četla (byl tam Bezprizornij), tenhle je Morávková. Uvidíme.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Tu jsem ještě nečetla a pořád se chystám... teda kdysi jsme byli na divadelním představení. Někdy na střední. Tak snad to stihnu :)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Já to četla relativně nedávno, jak vyšlo to ilustrované vydání, které mě donutilo knihu koupit. Četla jsem to jednu zimu vždy večer u kamen a měla jsem z toho celkově zážitek, i s tou hezkou knížkou.

OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    NICOLLETTE: to je o myslím ale o subjektivním přístupu: beletrii kterou nedočtu, nemám důvod rozečítat znovu. Obecně mám to tak, že když mě kniha /beletrie/ nechytí do 40 stran textu - odkládám jí, a už se k ní nikdy nevracím. Knihy beletristické znovu už nečtu. Chápu, že se to možná může někomu zdát jako omezující, ale mně to vyhovuje. Mé čtenářské tempo je na mojí vytíženost časovou poměrně velké - čtu zhruba dvě knihy za měsíc, ale převážně nebeletristické.

Ano, jak jsem "jinak" napsal: Čekal jsem asi něco jiného, a všem nadšeným čtenářům, bych tak možná rád poupravil chuť něčím z mého pohledu znamenitějším, od stejného autora. Zároveň si myslím, že kokotismus kterého jinde v auditoriích dosahuju v interakci s jinými ID, by mohl v kombinaci s mým názorem leckoho rozrušit, a nebo přímo demotivovat v četbě. Diskutovaný text jsem četl v překladu Aleny Morávkové, Odeon, 1980. Pokud jde o děj, ten samozřejmě znám, slyšel jsem to později v podání Ornesta jako četbu, a jako dramatizaci s Lábusem. Nicméně první jsem protrpěl spíš z masochism,u a druhé si užil, ale to už je práce těch, kteří to tak skvěle upravili pro tyto potřeby. Jako textu v knize tomu dávám 3/10.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    OPERAHYPNO: a propo, žádný spoiler tam nemáš, co se přímo knihy týče. To klidně můžeš napsat rovnou :)
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    OPERAHYPNO: no, názor samozřejmě vykopnout můžeš, ale o knize tam toho moc nemáš :)

Co to zkusit znovu, s námi? Když jsi to nedočetl? Možná jsi čekal něco jiného, nadšen předtím četbou jiné knihy stejného autora? A nezkazilo ti to spíše to, s čím jsi k té knize přistoupil?
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    VANEK: tak to jsem četla tedy jenom její překlad. Ten se mi dost líbil. Tuším že to bylo vydání i s dost šílenou ilustrací od Borise Jirků, ten má teda nádherný krajinky, nějaký mi visí i doma, ale ty jeho figurálky jsou hodně psycho. Přišlo mi to na tuhle knihu možná zbytečně agresivní.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    a můžu rovnou vykopnout s násorem? /sry,edyty/

Jedno z top 10 zklamání. Nabuzen četbou skvělého historizujícího Psího srdce, jsem se před mnoha lety vrhnul po všeobecně známějším titulu, vehementně mně doporučovanému. Nedočetl jsem a přijde mi, že všechno, co mi na Bulgakovově díle a stylu v Psím srdci bavilom tu není. Obecně bych o tom, jako o lecčem s klidem řekl, že je to overhyped (Mistr a Markétka), rezonuje to u veřejnosti především pro romantizující parafráze na slavná díla minulosti. Psí srdce by se zase díky jednoduchému antropomorfnímu motivu mohl podobat Kafkově Metamorfóze, nicméně je podle mě dílem daleko lepším, než cokoliv od Kafky, byť je to zdánlivě nesmyslné srovnávat (osobní preference).
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    ANA: času je dost :) přece jenom měsíc na knihu je fakt dost, to jenom já jsem teď tak nemožnej čtenář, s miminkem doma, soustředěnost hadr.

I to je důvod, proč jsem to tu založila, aby mě to trochu donutilo zase číst.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam